Vadul vizelő kabócák testi erőből nyomják le a fizikát

2024. március 12. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

A kabócák méretük ellenére sugárban vizelnek, nem csöppenként ürítenek – írja a New York Times. A jelenséget a Georgiai Műszaki Egyetem biomérnökei vizsgálták, és eredményeikről a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban írtak.

A kabócák a testtömegük háromszázszorosát isszák meg naponta növényi nedvekből. Azért van ennyire szükségük, mert ez az energiaforrás kifejezetten tápanyagszegény. Ez a sok folyadék nem maradhat bennük, úgyhogy kénytelenek voltak kialakítani egy belső szennyvízelvezető rendszert, hogy minél hatékonyabban ürítsenek.

A kutatók először úgynevezett mesterlövészeket vizsgáltak: olyan rovarokat, amik cseppenként pisilnek, és a folyadékot egy végtaggal szupergyorsan kilövik. Erre a kisebb állatoknak van szükségük, mert olyan kicsi a belső csövezetük, hogy a magas a felületi feszültség, így a gravitáció és a tehetetlenség nem elég ahhoz, hogy egy sugárban préseljék ki a vizeletet.

Ez az emlősöknél is így van: korábbi kutatások alapján a 3 kilósnál nehezebb emlősök sugárban pisilnek, az annál könnyebbek viszont nem tudnak elég nagy nyomást generálni a testükben, ezért csak cseppekben ürítenek.

A georgiai kutatók ezt a jelenséget vizsgálták Peruban, amikor megláttak egy kabócát, ami ezt a szabályt teljesen figyelmen kívül hagyva sugárban vizelt. Kiderült, hogy méretarányosan a kabócák sugara a legerősebb az állatvilágban, akár 3 m/másodperces préselményt is tudnak produkálni.

Ahhoz túl kicsik, hogy a gravitáció besegítsen, de pont elég nagyok ahhoz, hogy a tehetetlenség már közrejátsszon. Ezenfelül energiafelhasználás árán a testi erejüket használják a sugár létrehozásához. A kutatók szerint a vizelés vizsgálata segíthet a folyadékkezelési módszerek megértésében, és így közelebbről is meg lehet figyelni, hogy egyes fajok miért ezt vagy azt a módszert választották az evolúció során.

Ha pedig sikerül ellesni tőlük, hogy pontosan hogy is oldják meg ilyen kicsi csöveken át, hogy nagy erővel nyomják át a vizeletet, akkor az akár a robotikában is előrelépésekhez vezethet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!