Illatgyertyából is megárt a sok

2023. december 29. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Nem szabad túlzásba vinni az illatgyertyák használatát, erre hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem. Nemcsak a mesterséges illatosítókkal kell csínján bánnunk, a természetes anyagok használatát is csökkentsük, javasolja Pándics Tamás, a Közegészségtudományi Tanszék vezetője. Az illatosítókból felszabaduló anyagok és égéstermékek fölösleges terhet rónak az egyébként is sokszor túlterhelt szervezetünkre.

„Minden vegyi anyag, amit a lakásba beviszünk, növeli a beltéri környezet által okozott betegségterhet” – mondja Pándics Tamás.

Az illatosítókban lévő vegyi anyagokból egyszerre ugyan kis mennyiség szabadul fel, de a rendszeres használattal a mennyiségek összeadódnak. „Ez a halmozódó hatás és a különböző vegyi anyagoknak való folyamatos kitettség az, amiért az egészségre számottevő hatást gyakorolhatnak” – tette hozzá a tanszékvezető.

Magyarországon a teljes betegségteher 10-16 százaléka a beltéri levegőminőséghez köthető.

Az illatosítók együttes hatása hosszú távon növelheti a légúti megbetegedések kockázatát, migrént, szem- és torokirritációt okozhat, megzavarhatja a hormonrendszer működését. Tovább ronthatja az alapbetegségekkel rendelkezők, asztmások, krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők, gyerekek állapotát. A gyertyákból, füstölőkből felszabaduló égéstermékek pedig bizonyítottan rákkeltők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!