Ősi maja foci-eredményjelzőt találtak Mexikóban

2023. április 12. – 12:00

Ősi maja foci-eredményjelzőt találtak Mexikóban
Fotó: Lorenzo Hernandez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ősi futballszerű labdajátékhoz használt, kőből készült eredményjelző táblát fedeztek fel a Chichén Itzá nevű maja-tolték romváros régészeti lelőhelyén a mexikói Yucatán-félszigeten – írja régészekre hivatkozva a Reuters.

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) közleménye szerint az alig több mint 32 centiméter átmérőjű és 40 kilós, kör alakú tárgyon két játékos áll egy labda mellett, körülöttük hieroglifák láthatók. „Ezen a maja lelőhelyen ritkán találni hieroglifákat, nemhogy teljes szöveget” – mondta Francisco Perez régész, a kutatások koordinátora. Az eredményjelzőnek vélt kő az i.sz. 800 és 900 közötti időszakból származik.

A labdajáték a mezoamerikai népek körében nagy hagyományra tekint vissza, és úgy tartják, hogy rituális aláfestésként szolgált. Az INAH kutatói a szövegről és az ikonográfiáról nagy felbontású képeket készítenek, hogy tanulmányozni tudják őket, és előkészítik a konzerválásra.

A Chichén Itzá-komplexum a maja civilizáció egyik fő régészeti központja a Yucatán-félszigeten. A hivatalos adatok szerint évente mintegy 2 millióan keresik fel. A város egyedülálló építészeti rom-együttese 1988 óta az UNESCO kulturális világöröksége, és 2007. július 7-től a világ hét új csodáinak egyike.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!