Díszpolgár lett Karikó Katalin ott, ahol 36 éve leépítették

2021. május 21. – 18:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeged díszpolgárává választották Karikó Katalint. A szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiáját kidolgozó és szabadalmaztató biokémikus épp ezt a várost hagyta el 36 éve, miután munkahelyéről, a Szegedi Biológiai Központból többekkel együtt elbocsátották egy csoportos leépítéskor. A kutató családjával együtt az Egyesült Államokba ment, végül a Pennsylvaniai Egyetemről váltott a németországi BioNTechre, amelynek jelenleg az alelnöke.

Karikó – akinek szegedi születésű lánya az Egyesült Államok színeiben kétszeres olimpiai bajnok evezős – egyébként a harmadik biokémikus, aki Szeged díszpolgára lett: 2019-ben Wollemann Mária, a Karikótól egykor megvált MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének egykori igazgatója, 1990-ben pedig Straub F. Brunó – a rendszerváltás előtti utolsó államfő, azaz az elnöki tanács elnöke – kapott ilyen elismerést.

Bár a vakcinák kérdése rendkívül átpolitizálttá vált, a biokémikus minden nyilatkozatában igyekezett távolságot tartani a közvetlen politikai nyilatkozatoktól. Amikor Orbán Viktor szülővárosa alapján „kisújszállási asszonyságként” hivatkozott Karikóra, diplomatikusan elzárkózott attól, hogy erről véleményt mondjon.

A múlt héten Orbán Viktorral is találkozott, aki a szokásos pénteki, dialógus formában elmondott nyilatkozatában beszélt arról, hogy a disznósajt is szóba került. A felületes szemlélőnek úgy tűnhetett, a kormányfő a természettudományos területről egy inkább testhezállóbb területre terelte a beszélgetést, Karikó azonban nemcsak megtöltötte tudományos tartalommal a disznósajttémát, de valójában maga hozta fel a beszélgetésben. Arról mesélt a kormányfőnek, hogy egy hentes lányaként olyan ismeretekre tett szert, amelyek tudományos pályafutása alatt is hasznosnak bizonyultak.

Más a helyzet, ha szakmai ügyről van szó: amikor a kormányzat egy vitatható adatsorral próbálta igazolni, hogy a keleti vakcinák esetenként jobbak is, akkor szakmai érvekkel jelezte, miért nem lehet abból a táblázatból ezt a megállapítást kiolvasni.

Nem tartja magát járványszakértőnek, és a hirtelen jött ismertségéről is szerényen nyilatkozik a nemrég Széchenyi-díjjal is kitüntetett biokémikus.

Karikót a Nobel-díj esélyeseként is emlegetik, legutóbb Richard Dawkins világhírű evolúcióbiológus állt ki azért, hogy a professzor megkapja a díjat. A Hvg.hu-nak adott interjúban erről annyit mondott, édesanyja sok évtizede emlegette, hogy egyszer talán majd a lánya is Nobel-díjas lesz, amit az akkor még Magyarországon kutató későbbi professzor azzal ütött el, hogy egy ösztöndíjat sem sikerül megkapnia, nemhogy Nobel-díjat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!