Karikó tudományos szempontból beszélt a disznósajtról Orbánnal

2021. május 21. – 07:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karikó Katalin szerint abszolút tudományos, szakmai kérdés volt a disznósajttéma, amit Orbán Viktorral vitatott meg a Karmelitában. Erről az új, mRNS-technológiájú vakcina kifejlesztőjeként világhírűvé vált magyar származású tudós a Szeged Televíziónak adott interjújában beszélt csütörtökön.

Az eredeti kérdés arról szólt, hogy mennyire foglalkoztatja az Orbán által „asszonyságnak” nevezett Karikót a politika: „Amikor kiadott a kormány egy táblázatot a vakcinák összehasonlításával kapcsolatban, akkor ön azért elég határozottan kiállt, és szépen átrajzolta, hogy szakmailag mennyire nem megalapozott, amit csinál a kormány. Utána viszont fotózkodott Orbán Viktorral, ebből ugye a disznósajt jött ki.

Tehát foglalkoztatja-e önt az, hogy Orbán Viktor egyrészt például szeret önnel fotózkodni, de közben a szakmai munkásságáról nem nagyon beszél?”

Erre válaszolva védte meg a disznósajtról való értekezés szakmaiságát Karikó Katalin:

„Hát a disznósajt az igen szakmai munka volt, nem azért, mert az apukám hentes, csak én említettem ezt a disznósajtot. Ugyanis arról volt szó, hogy a BioNTechnél ugye állati vakcinák kifejlesztésén is dolgozunk, és a kollégák azt hitték, hogy a combba is be lehet nyomni a vakcinát. És én mondtam, hogy nem, azt a fül tövére nyomják és adják be az állatnál, a disznónál. És ezt nagyon jól tudtam, mert mondtam, hogy az apukám hentes volt, és mikor disznósajtot csináltunk, ő mindig azt a részt kivágta, ugyanis abban a toxikonok felhalmozódhatnak a vakcinából, és ezért van, hogy az emberek meg is haltak disznósajttól.

Úgyhogy ez egy tudományos [téma], még ha nem is annak hangzik. Tehát nem arról volt szó, hogy mennyi paprikát vagy egyebeket kell beletenni, hanem arról volt szó, hogy mindegy, hogy az ember egy hentesnek a lánya, akkor is olyan információi lehetnek, amit a kollégái nem tudnak.”

A riporter ezután arról kérdezte, hogy akkor nem bántódott-e meg, amikor leasszonyságozta a miniszterelnök. Karikó erre azt felelte: hívták már ennél sokkal rosszabbnak is. Majd arra utalt, hogy többször „mutattak ajtót neki”, de az nem derült ki, hogy milyen megnevezést tartott rosszabbnak az orbáninál.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor múlt héten a Karmelitában találkozott a világhírű magyar tudóssal. Magyarország miniszterelnöke a Kossuth rádióban másnap adott interjúja szerint ezt a lehetőséget arra használta, hogy a disznósajtról értekezzen Karikóval.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!