Orbán Viktorral is találkozott Karikó Katalin, kötetlenül beszélgettek egyet

2021. május 13. – 09:23

frissítve

Orbán Viktorral is találkozott Karikó Katalin, kötetlenül beszélgettek egyet
Karikó Katalin találkozója Orbán Viktorral – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor csütörtök reggel a Karmelitában fogadta Karikó Katalin kutatóbiológust, biokémikust, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A közlemény szerint a miniszterelnök „kifejezte elismerését és nagyrabecsülését Karikó Katalin kutatói munkásságával kapcsolatban”.

A kötetlen beszélgetés során a tudós személyes életútjáról, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséről, a magyar tudomány nemzetközi teljesítményéről és az oltás fontosságáról is szó esett.

Meglepő módon nem találtunk fotókat a találkozásról Orbán Facebook-oldalán, pedig a miniszterelnök stábja rendszeresen megörökíti az ehhez hasonló látogatásokat.

Frissítés, 9:37: Havasi Bertalan kérdésünkre azt írta, hogy hamarosan adnak ki képeket Karikó látogatásáról. Először az MTI-ben és később Orbán Facebook-oldalán is jelentek meg képek.

Karikó Katalin látogatása Orbán Viktornál – Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Karikó Katalin látogatása Orbán Viktornál – Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A Pfizer–BioNTech-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó Karikó januárban telefonon beszélt Orbánnal, aki a kutató elmondása szerint udvarias, érdeklődő volt, és tanácsot kért tőle. Nagy botrány volt abból, hogy néhány nappal a telefonbeszélgetésük előtt Orbán egy rádióinterjúban kisújszállási asszonyságnak nevezte Karikót. Az asszonyság kifejezés használata miatt ellenzéki politikusok és nőjogi aktivisták is tiltakoztak. Karikó a Szeretlek Magyarországnak erről azt mondta: ez mások vitája, ő nem akar nyilvánosan reagálni asszonyságügyben. Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke később azzal magyarázta, miért ezt a kifejezést használta a miniszterelnök, hogy uraságnak mégsem nevezheti Karikót.

Karikó és Orbán mostani találkozója azért is érdekes, mert a kormány néhány hete kiadott egy táblázatot a vakcinák hatásosságáról, amiből az derült ki, hogy a kínai Sinopharm vakcinája még jobb is, mint a Pfizer–BioNTech-féle, amin a magyar kutató is dolgozott. Több szakértő is kritizálta a táblázatot, maga Karikó is félrevezetőnek nevezte, és némi kiegészítéssel látta el.

Karikó május végéig tartózkodik Magyarországon, május 3-án a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése előtt tartott előadást. Két napra rá Merkely Bélával, a Semmelweis Egyetem rektorával találkozott, és megnézte, hogyan operál az orvos. A Telexnek adott interjújában többek között az RNS-alapú vakcinák jövőjéről és a különböző vírusvariánsok veszélyeiről beszélt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!