Karikó Katalin megnézte, hogyan operál Merkely Béla

2021. május 5. – 16:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karikó Katalin biokémikus szerdán elment a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikájára, ahol Merkely Bélával, az egyetem rektorával is találkozott.

Merkely fotói a találkozásról:

A rektor szerint a május 27-ig Magyarországon tartózkodó Karikót előbb délelőtt körbevezették a klinikán, beszélgettek vakcinákról, a hírvivő RNS-molekuláról és annak jövőbeni egyéb terápiás lehetőségeiről. Mivel Merkely szerint Karikó szívgyógyászattal is foglalkozott korábban, ezért közös tudományos együttműködést terveznek a munkacsoportjával.

Ezután Karikó megnézett egy szívműtétet, amit Merkely végzett, majd elment egy klinikai járványelemző munkacsoport ülésre, amin négy egyetem vett részt.

Végül pedig Merkely Semmelweis Ignác kétszázadik születésnapja alkalmából készített ezüst emlékérmet ajándékozott Karikónak, a járvány elleni harcban való kimagasló tudományos teljesítményéért, osztotta meg a nap történéseit a rektor.

Karikó Katalin most valószínűleg a világ legismertebb élő magyar tudósa: a kisújszállási születésű biokémikusnak, aki a nyolcvanas évek óta Amerikában él, kulcsszerepe volt az új típusú, mRNS-alapú oltások kifejlesztésében. A BioNTech alelnökének eredményein alapszik a Pfizer és a Moderna vakcinája, neve a Nobel-díj esélyesei között is megjelenik.

A Telex hétfőn interjút is készített vele, amiben például arról beszélt, ő nem járványszakértő, hanem egy biokémikus, és a kormány vakcinatáblázatáról is szó esett. Az interjút itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!