Sajtófőnöke elmagyarázta, miért nevezte Orbán asszonyságnak Karikó Katalint

2021. január 4. – 18:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a koronavírus elleni vakcina fejlesztése miatt világhírűvé vált tudósra, Karikó Katalinra „asszonyságként” hivatkozott a Kossuth Rádiónak adott hétvégi interjújában. Egészen pontosan azt mondta:

„Kis túlzással, de mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.”

Az RTL Híradó rákérdezett Orbán sajtófőnökénél, Havasi Bertalannál, hogy a miniszterelnök miért ezt a kifejezést használta Karikóra. Havasi válaszában azt írta:

„a miniszterelnök Karikó Katalin munkásságát – mint szavaiból is kiderült – nagyra tartja, ugyanakkor uraságnak mégsem nevezheti.”

Az asszonyság kifejezés idős, egyszerű asszony jelentésben működik, ha a beszélő fölényt akar érzékeltetni, mondta Barát Erzsébet nyelvész az RTL Híradónak.

Azt, hogy Orbán „asszonyság”-nak hívta Karikót, politikusok és nőjogi aktivisták egyaránt elítélték. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt írta az asszonyság kifejezésről: „minden benne van, amit és ahogy Orbán és az egész kormány a nőkről és a tudományról külön-külön és együtt is gondol.” Hogy még kire használta az asszonyság kifejezést Orbán, arról ebben a cikkben írtunk.

A most 65 éves, szolnoki születésű Karikó Katalin Szegeden diplomázott, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett dolgozni, majd miután leépítették, 1985-ben elhagyta Magyarországot családjával. Több nyugati egyetemre is próbált jelentkezni, de végül a philadelphiai Temple Egyetem kínált neki ösztöndíj nélkül pozíciót, így oda indult férjével és kislányával, akinek a játék mackójába varrták be az illegálisan átváltott dollárt, amit a Ladájukért kaptak. Később a Pennsylvaniai Egyetemen kutatott, ahol 18 év után váltak meg tőle, majd kinevették őt, mert elfogadta a BioNTech ajánlatát.

A Nobel-díj várományosként is emlegetett Karikó tavaly márciusban a G7-nek azt mondta: Magyarországon valószínűleg csak „panaszkodó, középszerű kutató” lehetett volna.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!