Teljes mellszélességgel veti bele magát a Google a távoktatásba

2021. február 19. – 05:02

Teljes mellszélességgel veti bele magát a Google a távoktatásba
Fotó: Google

Másolás

Vágólapra másolva

Hála az internet adta lehetőségeknek, a járvány miatt nem kellett leállítani a közoktatást. Bár döcögősen indult, és a mai napig változó hatékonysággal működik az online oktatás – világszerte, nem csak Magyarországon –, azért messze nem használhatatlan. A Google online oktatási termékeit már 170 millióan használják, és most bejelentették a szolgáltatásuk idén érkező új funkcióit.

Úgy kezdik, hogy átnevezik az egészet: a G Suite Enterprise for Education csomagból Google Workspace for Education lett. A felhasználók négy opcióból választhatnak majd. Először is lesz egy ingyenes verzió, amivel az alapvető eszközökkel a tanárok viszonylag szervezetten, bár fapadosan oktathatnak. Ezen felül az intézmények választhatják a fizetős Workspace for Education Standard verziót, ami erősebb biztonságot nyújt, valamint átfogóbb elemzéseket ad, így az oktatók jobban átlátják, milyen hatékonyak az órák/mennyire dolgosak a tanulók. A Teaching and Learning Upgradedel, ami a tanároknak ad hatékonyabb eszközöket. Ezeket mind magába foglalja a Workspace for Education Plus. Azoknak az intézményeknek, amik már most a fizetős G Suite-ot használják nem kell aggódniuk, az áprilisra tervezett váltással nem változik majd semmi a szerződésükben, az ár sem emelkedik.

Minden, ami az intézmény óráin elhangzik, az anyagok amiket a tanárok készítettek és a felvett Meet-órák mind az intézmény tulajdonát képezik, a Google nem nyúlja le ezeket.

Hogy mindezt hatékonyabban tárolják, a Google 100 terabájtos felhős tárhelyet biztosít az iskoláknak és egyetemeknek. Ebben elférne 100 millió Doc, 8 millió prezentáció vagy 400 ezer órányi videó. Bár ez a tárhely minden csomagba bekerül, leghamarabb azok kaphatják meg, akik új szerződést kötnek. Ők év végén már hozzá is férnek a 100 terához, míg a jelenlegi ügyfelek csak jövő júliusban.

Virtuális tanterem

A Classroomot már 150 millió tanár és diák használja, ami nagy ugrás az egy évvel ezelőtti 40 millióhoz képest. Most a meglévő funkciókat bővítik, bár több olyan eszköz is van, amit nehéz kihasználni a magyar oktatásban. Ilyen például az Originality report, ami átfutja a diákok által feltöltött anyagokat és szól, ha plágiumgyanú lép fel. Ez már elérhető például angolul, franciául és japánul, de nemsokára működik majd németül, koreaiul, dánul, hindiül és malájul is. Talán az idegennyelv-órákon hasznos lehet.

Egy másik újítás, hogy könnyebbé válik a külső eszközök integrálása a Classroomba.

„A tanárok kiválaszthatják a használni kívánt addont a boltból, feladatot adhatnak vele a diákjaiknak, és az egész egyszerűen csak működni fog”

– mondta Dean Stokes a Google Education régiós vezetője.

Egyelőre a Kahoot!, az Adobe Spark, a Nearpod és az IXL Learning működik ilyen egyszerűen, de a Google dolgozik más külső alkalmazások beépítésén is.

Még idén kiadnak egy eszközt, amivel a tanárok jobban fel tudják mérni a diákok aktivitását. Ezzel láthatják például, hogy melyik diák melyik anyagot nézte meg, ahogy azt is, hogy ki, mikor, mit töltött fel.

A tanárok így remélhetőleg jobban átlátják majd a diákok aktivitását – Kép: Google
A tanárok így remélhetőleg jobban átlátják majd a diákok aktivitását – Kép: Google

Az internet nem mindenki számára elérhető, ezért a Classroom alkalmazás offline is használható lesz a diákok számára. A diákok elkezdhetnek internet nélkül dolgozni az androidos alkalmazásban, megnyithatnak csatolmányokat, elkezdhetnek esszét írni, és amint van internet, fel is tölthetik a beadandót. Fényképeket is egyszerűbben tudnak majd feltölteni, de a kamerás szkennelésen is dolgoznak.

Sok tanár és szülő észrevehette, hogy a Google Meet-es tanórák néha káoszba fulladnak. Az új admin eszközökkel a tanárok hatékonyabban csaphatnak le a zavargókra:

  • senki nem léphet be addig, amíg a tanár nincs bent,
  • a tanár beengedhet olyanokat, akik külsős domainről akarnak csatlakozni (például előadókat),
  • csak a tanárok némíthatnak ki és rúghatnak ki résztvevőket
  • és kapnak egy gombot, amivel minden résztvevőt lenémíthatnak.

Hogy a diákok ne érezzék teljesen kizárva magukat, ha a tanár letiltja a chatelést és a bekiabálást, akkor küldhetnek emoji reakciókat. Természetesen a tanár ezt is szabályozhatja.

Gif: Google
Gif: Google

Ezzel a Google nem áll meg, a jövőben tovább fejlesztik majd az oktatási eszköztárukat. Már létezik digitális tech supportos AI, ami megválaszolja a diákok és szülők kérdéseit, de olyan alkalmazást is fejlesztettek, amivel sokkal hatékonyabban fejlődik a gyerekek felolvasási készsége és kiejtése. Most olyan szolgáltatást is fejlesztenek, ami a tanárokat segíti abban, hogy minél hatékonyabb anyagokat állítsanak össze, valamint a diákokat abban, hogy könnyebben kapjanak segítséget olyankor is, amikor egyedül tanulnak.

Ezek mellett persze, ahogy az a most bejelentett fejlesztésekben is látszik, a jelen problémáin is dolgoznak, főleg, mivel úgy néz ki, a távoktatás a távmunkával együtt még egy darabig az életünk szerves része maradhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!