Online élni már tudunk, de vajon kommentelni is megtanultunk? – videó

2024. április 4. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan azt gondolják, hogy a fiatalok a legaktívabbak a social médiában és ők telefonoznak a legtöbbet. Ugyanakkor azok, akikkel beszéltünk, próbálnak ebben tudatosak lenni, akár a kütyüzés idejét, akár annak tartalmát tekintve. Fiatalokat, valamint Knapek Éva és Fuller Bianka pszichológust kérdeztük tapasztalataikról és véleményükről.

Az online csoportok nagyon jók tudnak lenni szinte mindenre, akár még arra is, hogy amikor valaki túl sokat főz, meg tudja osztani az ételt másokkal. A való világ eseményeit megszervezni szintén nagyon jól lehet a social felületeken – ezek azok az esetek, amikor a virtuális és valóságos kiegészíti egymást. Az azonos érdeklődésű embereket összehozza, például gamerekből úgy is alakulhat baráti társaság, hogy nem is feltétlenül találkoznak személyesen – ez tizenévesen sokat jelenthet.

A szakember is azt tapasztalja, hogy kibővült a közösségi tér a fiatalok számára, akik on- és offline egyaránt otthonosan érzik magukat. Ugyanakkor nagyon befolyásolhatja az önértékelésünket, amit az online térben látunk. Érdemes tudatában lenni, hogy az ottani szerkesztett pillanatokat a saját, problémákkal is megáldott valós életünkkel hasonlítjuk össze.

Az online tér az önkifejezésnek, önmegvalósításnak remek terepe, ami az identitás alakulásához fontos. Ugyanakkor átlagosan több mint hat órát töltünk telefonunkkal a kézben és az interneten, aminek negatív következményei is lehetnek.

Az állandó scrollozás tartalmatlan is lehet, ha nem vagyunk miatta jelen a való világban, csak mert attól tartunk, hogy lemaradunk valamiről. Sokat online ennek a nemzedéknek szinte minden tagja, jó esetben ennek hátrányaival és előnyeivel egyaránt tisztában van – és igyekszik tudatos online életet élni, ami talán a legfontosabb.

A kommentelés is jó példa erre, hiszen alapvetően jó dolog, de bántó is tud lenni. Érdemes tisztában lenni a szabályaival, vagy épp azzal, hogy a lájkolás és szöveges véleménynyilvánítás nem igazi szocializáció, hiszen gyakran egyirányú.

A Yettel az 5G hálózat erejéről és kapcsolatainkban betöltött szerepéről indít beszélgetéseket. Támogatásukkal videósorozatunkban fiatalokat és szakértőket kérdeztünk, az első rész a gyerekek és unokák kommunikációjáról itt található, az ismerkedési szokásainkról szóló itt, a szülők és gyerekek kapcsolattartásáról szóló pedig itt van.

A cikk megjelenését a Yettel támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!