„Ma már mindenki online ismerkedik” – videó

2024. március 21. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

A fiatal felnőttek generációja online ismerkedik, nagyon kevesen nincsenek fent Tinderen és hasonló platformokon. Ugyanakkor nem csak az egyszerűségét és előnyeit látják ennek, ráadásul előbb-utóbb a való világban is találkozni kell. Fiatalokat, valamint Knapek Éva és Fuller Bianka pszichológust kérdeztük tapasztalataikról és véleményükről.

Az online tér lett az ismerkedés természetes közege, ezért aki szingli, szinte biztos, hogy fent van ismerkedős oldalon. A telefonunk mindig velünk van, bárhol járunk, jobbra tudjuk húzni azt, aki szimpatikus, vagy vissza tudunk írni, ha már kommunikálunk. Ma már ez az ismerkedés könnyebbik útja, főleg annak, aki kicsit tart attól, hogy a való világban keressen kapcsolatot.

A nagy számok törvénye is a Tinderhez és társaihoz vonz, hiszen, ha ott a többség, akkor nagyobb az esély is ott megtalálni azt, akit keresünk. Arról nem is beszélve, hogy pár jó képet és leírást feltölteni, senkinek nem probléma, pláne a huszonévesek körében. Nekik sokszor ez természetes közegük, inkább, mint egy hagyományos randevús helyzet, ahogy a csetelés is gyakran könnyebb nekik, mint beszélgetni.

Az is érthető, ha valaki szorong az offline szituációkban, nekik egyszerűbb online kommunikálni – ugyanakkor nehézséget jelenthet a pillanat, amikor először kell a való világban is találkozni. „Online egyszerűbb, de offline jobb” – summázza az egyik megszólalónk véleményét. Pszichológiai szempontból egyébként kézenfekvő, hogy jobb képet mutassunk magunkról, mint amilyenek valójában vagyunk, csak ne tátongjon szakadék a valódi és az online perszónánk között.

A Yettel az 5G hálózat erejéről és kapcsolatainkban betöltött szerepéről indít beszélgetéseket. Támogatásukkal videósorozatunkban fiatalokat és szakértőket kérdeztünk, az első rész a gyerekek és unokák kommunikációjáról itt található.

Az online dating kapcsán az is okozhat problémát, hogy párhuzamosan több szálon ismerkedünk. Ez ugyanis megakadályozhatja, hogy igazán involválódjunk egy adott szituációba, hiszen könnyen gondolhatjuk, hogy mi van, ha épp valami jobbról maradunk le. Előfordulnak ugyanakkor véletlen jó találkozások is: van, aki munkához jutott Tinder randin keresztül, de sok barátság is így születik.

A pszichológus tapasztalatai szerint gyakran másképp és másra használják a platformot a különböző nemek és korosztályok. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne általánosítsunk, ne legyenek előítéleteink, bármit is mondanak a statisztikák vagy épp saját és mások tapasztalatai.

Ismerjük meg egymás igazi arcát, a másik motivációját, mielőtt elköteleződnénk.

A cikk megjelenését a Yettel támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!