Néha azért besokallnak a mobilozó nagyszülőktől az unokák

2024. március 5. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Szép lassan szinte mindenki mindig online lesz az okostelefonok és a hálózat terjedésének köszönhetően. Azt gondolnánk, hogy kapcsolattartásban a nagyszülők és unokák generációja totálisan eltér egymástól, de tényleg így van? Fiatalokat kérdeztünk tapasztalataikról.

Igen, létezik 93 éves szupernagyi, aki imád videócsetelni, míg mást már a rövidítések használatával is őrületbe lehet kergetni. Matekozástól napi kapcsolattartásig a sok száz kilométerre lévőkkel rengeteg mindenre jó a mobil, ha jól használjuk. Nem árt azért, ha megértjük, az idősek nem ebbe születtek bele, és egy kis oktatás rájuk fér – legyen szó emojikról vagy online átverésekről.

Néha túlzásba esik a nagyszülők korosztálya, van, aki mindent megír, más a soha véget nem érő beszélgetésekben hisz. Persze őket is fel lehet húzni, ehhez néha elég „érthetetlen” rövidítéseket használni, vagy csak pongyolán fogalmazni. Miközben ők nem biztos, hogy tudják, hogy egy középiskolást éppen a pontos fogalmazással, vagy épp az írásjelek használatával lehet az őrületbe kergetni.

A Yettel az 5G hálózat erejéről és kapcsolatainkban betöltött szerepéről indít beszélgetéseket. Támogatásukkal videósorozatunkban fiatalokat és szakértőket kérdeztünk.

Egy távol élő nagyinak óriási áldás, hogy videócsetelhet az unokával, ahogy a diáknak is az, ha a matekdolgozat előtti napon távsegítséget kap a tanuláshoz. Van, akivel amúgy is jobb online kommunikálni, mint élőben, mert telefonon, cseten összeszedettebb, jobban figyel a másikra.

És persze erre a korosztályra veszélyek is leselkednek, van, aki tudta nélkül oszt meg fotókat, más potenciális áldozata a csalóknak. Nekik hatalmas segítség, ha a fiatalabbak segítenek az intő jelek felismerésében. Ahogy az is jó lehet, ha a kapcsolattartás szabályait megbeszéljük. Nem kell megijedni, ha a nagyi nem azonnal válaszol, mert nem mindig online és nem kell begurulni, ha a kisunoka fura szavakat használ, lehet, hogy neki ez természetes. A technológia összeköt – ha jól használjuk.

A cikk megjelenését a Yettel támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!