„Van, amit cseten jó megbeszélni és van, amit telefonon” – videó

2024. március 26. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Akár már néhány éves korkülönbség is elég lehet, hogy teljesen másképp kommunikáljunk mobilon keresztül, a szülő és gyerek között pedig akár szakadék is tátonghat. Némi félreértés mindig benne van a pakliban, de a konfliktusokat meg kell tudni beszélni. Fiatalokat, valamint Knapek Éva és Fuller Bianka pszichológust kérdeztük tapasztalataikról és véleményükről.

Hogy milyennek látják gyerekeik a csetelő szülőket? Vannak, akiknek meggyűlik a bajuk az autocorrecttel, ami persze belefér, de ha három szó a négyből teljesen más, mint amire gondolt, már lehetnek félreértések. Flegmának is tűnhetnek a szülők, mert csak röviden reagálnak egy fontos téma kapcsán, mondjuk csak egy OK-t küldenek, vagy egy reakciót, mert nem tudják magukat kifejezni.

Gyakran generációt sem kell ugrani, néha elég néhány év különbség, hogy lássuk, máshogy használják a telefont az emberek: valaki még ír sms-t, vagy épp telefonál, más már nem. A korosztályos szlenget sokan nem értik, mások emojihasználatban furák egy tini számára.

Egy fiatal tudja, hogy saját korcsoportjában hogyan fejezze ki a hangulatát, lelkiállapotát. Ezt egy idősebb jó eséllyel nem fogja érteni, mert teljesen más a kommunikációs eszköztára – figyelni kell erre is, hogy ne legyen belőle konfliktus.

A tízen-huszonévesek többnyire az írásos kommunikációt választják, akár a legkisebb témákban is, az idősebbeknek ez egy külön időtöltés – ahogy régen az volt felhívni valakit, megbeszélni a dolgokat. A fiatalok számára ugyanakkor sokszor már annak is súlya van, ha megcsörren a telefon, főleg, ha ismeretlen számról.

Ugyanakkor azt ők is elismerik, hogy telefonon egyszerűbb megnyílni, kommunikálni, mint cseten, sőt, van, akinek egyszerűbb, mint élőszóban. A konfliktusokat a szakértő tapasztalatai szerint nem tanácsos írásban megbeszélni, mert rengeteg félreértésre adhat okot, erre jobb a telefon.

A Yettel az 5G hálózat erejéről és kapcsolatainkban betöltött szerepéről indít beszélgetéseket. Támogatásukkal videósorozatunkban fiatalokat és szakértőket kérdeztünk, az első rész a gyerekek és unokák kommunikációjáról itt található, az ismerkedési szokásainkról szóló pedig itt.

A cikk megjelenését a Yettel támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!