A pannonhalmi Boldog Mór-kilátó lett idén az Év kilátója

2024. október 3. – 14:00

A pannonhalmi Boldog Mór-kilátó lett idén az Év kilátója
A Boldog Mór-kilátó – Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Másolás

Vágólapra másolva

A pannonhalmi Boldog Mór-kilátó lett 2024-ben az Év Kilátója. A pannonhalmi panoráma 1346 szavazatot söpört be a természetjáróktól, mintegy 200 szavazattal megelőzve a második helyezett Írottkő-kilátót. A turistaház kategóriában a Turistapark Szentlélek lett a nyertes 1822 érvényes szavazattal.

A magyar természetjárók összesen több mint 10 ezer szavazatot adtak le az Aktív Kalandor Facebook oldalán 10-10 kilátóra és turistaházra – áll az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ közleményében. A tíz kilátó közül a pannonhalmi Boldog Mór-kilátó gyűjtötte be a legtöbb kedvelést, szám szerint 1346-et. A turistaház kategóriában a Turistapark Szentlélek lett a nyertes 1822 érvényes szavazattal.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság épületével egy dombon áll a Boldog Mór-kilátó. Az egyik első pannonhalmi szerzetesről elkeresztelt építmény nem csak nevében, de kinézetében, egyszerűségében és formájában is illeszkedik az apátság szellemiségéhez. A Kisalföldi Erdőgazdaság a Sokorói-dombság fáiból építette a kilátót, ahonnan pazar kilátás nyílik a dél és nyugat felől lévő dombokra, illetve az észak és kelet felé elterülő síkságra.

A fák fölött körülnézve Pannonhalma és a róla elnevezett medence jelenik meg, távolabb pedig a Bakony északi vonulata látható, kelet felé pedig egészen a Vértesig láthatunk. A kilátó lábánál egy lombkoronaösvény is épült, ami 80 méternyi sétát kínál a fák lombjai között.

Tengerszint felett 750 méterrel fekszik 2024 kedvenc turistaháza, amely egyben az ország legmagasabban fekvő kempingje is. A Bükk egyik legszebb pontján, Lillafüredtől 13 kilométerre, a Kis-fennsíkon található Turistapark Szentlélek egy valódi komplexum. A három önálló házikón kívül 36 fős jurtaszállás is várja a túrázókat, kerékpárosokat, illetve sátorban további 50 fő tudja itt tölteni az éjszakát télen-nyáron.

Szentlélek turistapark – Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ
Szentlélek turistapark – Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Hosszú ideig az Írottkő-kilátó vezette a szavazási listát, végül viszont második helyre került a Kéktúra kiindulópontjaként ismert 111 éves kőépület. A harmadik helyezett János-vára kilátó a Zemplén magaslatait és a füzéri várat mutatja meg. A turistaházak ezüstérmese a Soproni-hegységben található Roth Turistaház lett. A dobogóra még a mecseki Réka kunyhó fért fel, amely pont idén tavasszal újult meg kívülről-belülről, és a Keleti-Mecsek egyik legszebb pontján, három forrás találkozásánál áll.

2020-ban a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó, következő évben a Tisza-tavon található Bölömbika-kilátó volt a nyertes. 2022-ben a bükki Zsófia-kilátó kapta a legtöbb szavazatot, illetve tavaly a mogyoródi Szent László kilátó-kápolna vitte el a díjat. Turistaházak közül 2020-ban a tolnai Annafürdő Vendégház, 21-ben a Szelcepuszta Turistaházat választották a szavazók. Ezt követően a bükki Fehérkőlápa Turistaház nyert, 2023-ban pedig a Zemplénben fekvő Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) lett a kedvenc turistaszállás.

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szépkilátás Facebook-oldalán is, és lájkold az oldalt, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek. Vizuálisabbaknak ott a YouTube-, az Instagram- vagy a TikTok-oldalunk. A Szépkilátás heti túraajánló hírlevelére pedig itt iratkozhatsz fel.

Túrák további hazai kilátókhoz:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!