Pikáns freskóval díszített, különleges kilátó a Mátrában

2022. szeptember 27. – 10:37

frissítve

Pikáns freskóval díszített, különleges kilátó a Mátrában
A menyezeti freskó, fantasy stílusú beütéssel – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bő hét éve, hogy felépült a Nyikom-hegyi Gortva-Jójárt-kilátó a Mátrában. Az épület különlegessége, hogy kényelmesen el lehet aludni benne akár télen is, ráadásul ezért egy fillért se kell fizetni. A kilátót Gortva Zsolt erdész-birtokos építette saját pénzéből a köznek, mint mondta azért, mert valami maradandót akart ajándékozni a feleségének. (A Szépkilátás blog korábbi posztja alapján.)

Ez a cikk 2022. szeptemberi, elképzelhető, hogy pár elavult infó is van benne. Ha ilyet látna, kérjük, jelezze.

A kilátóról Nomád túratárs testvérblogján olvastam először, rögtön el is határoztam, amint lesz egy szabad hétvégénk, felmegyünk egy éjszakára. Egy február eleji szombat este Pásztóról indultam neki a 6,5 kilométeres túrának, a zöld kereszt jelzésen, negyedmagammal.

Az út elején sár, aztán jég nehezítette bandukolásunkat. Szerencsére a telihold végig világított, így be se kellett kapcsolnom a fejlámpámat. Körülbelül két óra alatt tettük meg a 600 méteres emelkedőt, ami a legvégén vált kissé meredekké. (Az út kétharmadánál van egy csapda: kiágazik egy ösvény zöld háromszög jelzéssel, senki ne induljon el arra, nem a Nyikomra visz!)

Fotó: Martiskó Gábor
Fotó: Martiskó Gábor

A 764 méter magason álló kilátóhoz nem visz ugyan jelzés, de a Nyikom-nyeregnél jól látható, nagy tábla jelzi, merre kell menni, el se lehet téveszteni az utat. Pár perc séta után meg is érkeztünk az építményhez. A földszinti ablakban fény jelezte, hogy nem leszünk egyedül: valaki már becuccolt.

Kicsit vakartam a fejem, attól tartva, hogy nem férünk el, de pont erre az esetre cipeltük fel az aláfekvőket és a hálózsákot, legfeljebb a földön alszunk. A házban (nyugodtan nevezhetjük így) ketten voltak. Hamar kiderült, hogy csak egyikük marad éjszakára, és ő a kályha melletti padot választotta nyoszolyául.

Fotó: Martiskó Gábor
Fotó: Martiskó Gábor

Ez azért volt jó hír nekünk, mert az első emeleten egy kihúzható ágyon ketten elfértünk a feláramló melegben, de még a második emeleti, kissé rozzantabb kanapén is elfért valaki. Ott azért már elég hideg volt, Tamásnak elkélt a meleg hálózsák. Amerika kolléga a kályhacső mellé vackolta be magát egy széles padra, egész kényelmesen elfértünk. Egy kis éjszakai körbenézés, fotózás után hamar le is dőltünk.

Fotó: Martiskó Gábor
Fotó: Martiskó Gábor

Reggel az éles napfényben újra körbejártuk a kilátót. Ekkor derült ki számomra, hogy (hál'istennek) nem nagykockakőből építették. A kockakövekből szeletelt kőlemezek csak bevonat a vasbeton szerkezeten. Az épület egyszerű, a belső terek puritánok, de mindennek megvan a helye, minden jól működik. Először meglepő, hogy az ablakokon nincs kilincs, ezt később a tulaj magyarázta el, miért. (Mert nyitva szokták felejteni, és nagy szélben zeng a kilátó az ablakcsapkodástól.)

Az egyetlen díszítés a legfelső, negyedik szinten található, és mondjuk ki, kicsit, hmmm..., meghökkentő. A plafont egy freskó borítja, de nem klasszikus, hanem inkább mitikus képregénystílusban, szépen kidolgozott izomzatú, szenvedő női aktokkal. A centrumban álló Szent Borbála alak az első fogódzó, majd a wikipédián lenyomozott Szent Borbála-legenda alapján összeáll az ábrázolt cselekménysor is. A kép akkor kerekedik ki igazán, amikor egy külső táblán olvassuk a tulajdonos nevét: Dr. Jójárt Borbála Gyöngyike (az építtető felesége).

Gortva Zsolt ugyanis amikor később felhívom, elmagyarázza szerényen, hogy a kilátót azért építette 40 millió forintból, és nyitotta meg teljesen a köz számára, mert valami maradandót akart adni feleségének, akivel 36 éve együtt vannak. Ezzel a háttérrel már megnemesedik a gesztus, és a freskót sem találom annyira szokatlanul furának.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Az önzetlenség története itt nem fejeződik be. A neten találtam rá a Nyikom-hegyi kilátó testvérkilátójára, ami szintén 2015-ben épült a Cserhátban. Az építtető egy cikkben elmesélte, hogy a terveket Gortva Zsolttól kapta, az alapján építette ő is egy kilátót a Magyarnándorhoz közeli Körtvélyes magaslaton.

A Körtvélyesen ugyan nem voltam, de a Nyikom-hegyen nagyon elfér ez a menedékház-kilátó. És még sok helyen elférne Magyarországon ilyen. A házban található vendégkönyvet 2017-ig hatezren írták alá.

Az Alsó- és Felső-vízesés – Fotó: Tenczer Gábor / Telex Az Alsó- és Felső-vízesés – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Az Alsó- és Felső-vízesés – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Hazafelé a piros sáv (P) jelű túraúton jöttünk le a Nyikom-nyeregből, Mátrakeresztes felé, és útba ejtettük a falu fölötti Alsó- és Felső-vízesést a Vidróczki-barlanggal. Mátrakeresztesről a Pásztó, Ágasvári turistaház nevű buszmegállóból vitt vissza a kiindulópontunkra a busz.

A túra nagyítható térképe:

Update: Időközben a 444.hu tudósítása szerint a kilátó zavarba ejtő épületegyüttessé bővült, és újabb parádés freskók jelentek meg a falon.

Kilátómustra, pontozás:

  • A helyszín: a Nyikom-hegy, Pásztó fölött – 9 pont
  • Szükségesség: a kilátó nélkül nem lehetne élvezni a panorámát – 10 pont
  • Forma messziről, ikonikus jelleg: őrtorony forma, sárkányos bástyákkal – 8 pont
  • Dizájn: meghökkentő biblikus fantasy kontra spártai bútorzat – 10
  • Kilátás: körpanoráma, de ablakokba szabdalva – 9 pont
  • Magasság: 764 m + 22 m – 10 pont
  • Ár: 0 Ft/fő – 10 pont
  • Kivilágítás: világító kereszt az épület tetején – 10 pont
  • Megközelítés: gyalog
  • Anyaga: kő
  • Összérték: 9,5 pont

Túrák további hazai kilátókhoz:

A Szépkilátás – A Telex túrarovata friss anyagokból, valamint a korábbi blog.hu-s Szépkilátás blog túraleírásainak az archívumából állt össze. Ez a poszt 2017-ben jelent meg, de hangulatában most is ugyanilyen végigjárni az útvonalat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!