Gigantikus fa szószék a Duna-kanyar fölött

2022. október 13. – 09:23

Gigantikus fa szószék a Duna-kanyar fölött

Másolás

Vágólapra másolva

Jó masszív, van benne anyag! – ez volt az első, kicsit ironikus mondat, amit a Prédikálószéken 2016 októberében átadott kilátón hallottam. Az új, 12 méter magas kilátó fura, fordított, háromszög-rácsozatú, félkúp formájú szerkezetének tervezési koncepcióját nem ismerem, de valószínűsítem, hogy Koller József építész a csúcs nevéből kiindulva egy templomi szószékre utalhatott vele. (A Szépkilátás blog korábbi posztja alapján.)

Koller Józsefnek nem ez az első fura formájú kilátója, az elmúlt években a Hármashatár-hegyre, a Pilis-tetőre, és Piliscsaba fölé is álmodott különleges alakú fakilátókat. Ezek közül úgy érzem, a Prédikálószékre épített sikerült a legkevésbé.

Eleve át kellett hidalnia azt a problémát, hogy a körkilátás lehetetlen (igaz, a látnivaló csemege, a Duna-kanyar minden ízében képben van), valamint azt, hogy a panoráma a csúcs sziklaormára kiállva eddig is tökéletesen élvezhető volt. A kilátó a körkilátást továbbra sem tudja nyújtani, és sokkal nem lett szebb a kilátás sem. Funkcionálisan tehát felesleges volt megépíteni, és a tömege is zavaróan nagy.

Kilátó a Prédikálószéken – Fotó: Tenczer Gábor / Telex Kilátó a Prédikálószéken – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Kilátó a Prédikálószéken – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Kilátó a Prédikálószéken – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Viszont, ahogy az már a korábban megépített kilátóknál is látszott, rengeteg látogatót vonzanak. A Prédikálószék valószínűleg egyszer sem látott még ennyi embert, mint most hétvégén. Ahogy elnéztem a túraruházatokat, hát, főként nem a vén túramókusok kapaszkodtak fel a 639 méter magas csúcsra. Ha az ideérkező friss eresztésből csak az ötöde elkezd túrázni, már megérte a kilátó megépítése. Amúgy én is találtam magamnak érdekességet: a kilátó széles terasza kiváló alvóhely jó hálózsákkal. Meg is beszéltük, télen visszajövünk ide.

A kilátót 3 irányból lehet megközelíteni: a legjobb, de egyben legizzasztóbb Dömösről indul a zöld jelzésen, majd a Kaintz-forrásnál a piros háromszöggel jelzett meredek, 2 kilométeres gerincen kell felkapaszkodni. Útközben kinyílik a táj, és megmutatják magukat a Vadálló-kövek érdekes alakzatai. Mi ezen mentünk.

Már Dömösnél látszott, hogy a nagy forgalom miatt nyitva van több, a turistákra szakosodott utcai árus, a szilvás forralt bortól a kürtöskalácsig mindenfélét kínáltak az út mentén. Velünk együtt két csoport is indult. És nem ám a rendkívül népszerű Rám-szakadékba tartottak, hanem mind fel, a Prédikálószékre.

Lent: a Vadálló-kövek – Fotó: Tenczer Gábor / Telex Lent: a Vadálló-kövek – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Lent: a Vadálló-kövek – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Lent: a Vadálló-kövek – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A tüdőköptető kaptatón találkoztam egy kislányával kapaszkodó anyukával, aki lihegve megjegyezte, hogy olvasta a blogomat, ezért is indultak el, de már egy kicsit haragszik rám. De csak egy kicsit!, tette hozzá.

Lefelé lehet a Nyalka-bérc felé menni, a P+ jelű úton és akkor egy kört megtéve érkezünk vissza Dömösre, de ellenkező irányba is működik a túra:

A másik irány a Dobogókő, az út jele itt is a piros háromszög. Ez az útvonal két kilométerrel hosszabb, de nem ennyire meredek. A harmadik irány pedig új, a Kis-Som-hegy előtti (Királykunyhó-vadászház melletti) parkolóból egy nagyon rövid, nagyon könnyű úton lehet felmenni. Gondolom innen érkezett az a jó pár hegyi kerékpáros is, akik friss elemként feltűntek a Prédikálószéken.

Kilátómustra:

 • A helyszín: a Visegrádi-hegység, sőt valószínűleg az ország egyik legszebb pontja – 10 pont
 • Szükségesség: nélküle is kiváló volt a panoráma, viszont vonzza az embereket – 5 pont
 • Forma messziről, ikonikus jelleg: összetéveszthetetlen, kicsit talán erőltetett – 8 pont
 • Dizájn: érdekes – 9
 • Kilátás: félpanoráma, de milyen! – 9 pont
 • Magasság: 639 m + 12 m – 10 pont
 • Ár: ingyenes – 10 pont
 • Kivilágítás: nincs, de nem is kell
 • Megközelítés: csak gyalog
 • Anyaga: fa
 • Összérték: 8,7 pont

A fenntartó Pilisi Parkerdő Zrt. 2017 májusában szerelt fel látogatószámlálót a kilátóra. A műszer adatai még az erdőgazdaság szakembereit is meglepték: május és október között közel 20 ezer kiránduló kereste fel a hegycsúcsot. A legtöbben 2017 október 15-én voltak kíváncsiak a páratlan dunakanyari panorámára: aznap összesen 734 fő kapaszkodott fel a csúcsra. Azóta nincs nyilvánosan publikált adat, de kötve hiszem, hogy csökkent a látogatók száma.

A Szépkilátás – A Telex túrarovata friss anyagokból, valamint a korábbi blog.hu-s Szépkilátás blog túraleírásainak az archívumából állt össze. Ez a poszt 2016-ban jelent meg, de hangulatában most is ugyanilyen végigjárni az útvonalat.

Túrák további hazai kilátókhoz:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!