Kaptárba zárt panoráma: a boglári Atomium

2022. szeptember 27. – 10:37

frissítve

Kaptárba zárt panoráma: a boglári Atomium
Kilátás a boglári Gömbkilátóból – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt néhány évben újra divat lett kilátót építeni, vagy felújítani. Mivel a kilátó, mint olyan, tökéletesen a rovat témavilágába vág, gondoltam összegyűjtöm őket. A Kilátómustra sorozatban összeszedjük és osztályozzuk a kilátók fontosabb tulajdonságait, és írunk történetéről. (A Szépkilátás blog korábbi posztja alapján.)

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó kezdésnek tökéletes, Magyarország egyik legikonikusabb kilátója, ráadásul néhány évi enyészet és lakat után 2012-ben felújították, tehát aránylag újnak számít.

A kilátó a Várdombon áll. A 165 m magas domb, ami a fémszerkezetre erősített tábla szerint kb 1 millió éves, vulkanikus eredetű lekoptatott bazalttufa – régebbi nevén Kopaszdomb – valamikor a bronzkor után földvár volt, innen a neve. Kilátó az 1960-as években épült rá, egy egyszerűbb, faszerkezetű modell.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Maga a Gömb nem kilátónak épült eredetileg. Az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásárra készítették, a belföldi idegenforgalom pavilonja volt. Tervezőjét, Kádár Istvánt az 1958-as brüsszeli világkiállítás híres jelképe, az Atomium ihlette a Magyar Atomium megalkotására.

A gömb 15 m átmérőjű szerkezetét 240 háromszöglemez alkotja. Geometriai érdekességnek számít, egyforma, szabályos háromszögekből formázódik gömbbé, méhsejtszerűen.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A 67-es BNV után borítását lebontották, majd Szabó Kálmán tanácselnök segítségével Boglárra szállították, kilátónak. Eredetileg belső üvegburkolattal tervezték, sőt, panoráma presszóval, de hálistennek, ebből nem lett semmi.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

2002-ben díszkivilágítást kapott, 2010 körül lepusztult, lezárták, 2012-ben egy helyi vállalkozó (legyen itt a neve, egye fene, megérdemli: Sziszi Vendéglátó Kft.) felújíttatta. Azóta újra nézelődhetünk rajta. Mi egy borongós októberi napot fogtunk ki, de a kilátó nagyszerűsége így is átjött.

A kilátó a boglári Vörösmarty térről (Posta buszmegálló, parkoló) egy 650 méter hosszú, nagyjából negyed órás sétával meghódítható, a szint mindössze 44 méternyi.

És akkor lássuk a jegyeket:

  • A helyszín: a Balaton egyik legszebb pontja, jól látszanak a jellegzetes Tanúhegyek – 10 pont
  • Szükségesség: a kilátó nélkül nem lehetne élvezni a panorámát – 10 pont
  • Forma messziről, ikonikus jelleg: összetéveszthetetlen, szinte mindenki által ismert, jól látható – 10 pont
  • Dizájn: eredeti, érdekes – 10
  • Kilátás: majdnem körpanoráma, mert néhány helyen belógnak a fák, de azért van mit látni – 9 pont
  • Magasság: 165 m + 8 m, de nagyjából elég is – 8 pont
  • Ár: 350 Ft/fő, ami nem sok, meg kell a karbantartásra, de azért bosszantó, akárhogy is nézzük – 5 pont
  • Kivilágítás: van, méghozzá elég jól megoldott – 10 pont
  • Megközelítés: autóval, busszal, vonattal is elérhető
  • Anyaga: acél (nem pontozható tulajdonság)
  • Összérték: 9 pont

Túrák további hazai kilátókhoz:

A Szépkilátás – A Telex túrarovata friss anyagokból, valamint a korábbi blog.hu-s Szépkilátás blog túraleírásainak az archívumából állt össze. Ez a poszt 2016-ban jelent meg, de hangulatában most is ugyanilyen végigjárni az útvonalat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!