Hetyke csúcsok, meredek szakadék, barlang lichthoffal: túra a Gerecsében

2020. december 12. – 13:46

frissítve

Hetyke csúcsok, meredek szakadék, barlang lichthoffal: túra a Gerecsében
A Hegyes-kő felé – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Régi tévhit Magyarországon, hogy decemberben nem érdemes túrázni, mert csúnya az idő és ronda minden, valamint az is, hogy a Keleti Gerecse unalmas és szürke. Ez a két téveszme számunkra a múlt héten biztos, hogy megdőlt, de lehet, hogy a túraajánló végére érve más is így gondolja majd.

A Keleti Gerecse az alig ismert Bajóttól a turistaparadicsomnak éppen nem nevezhető Dorogig terjed, kijelölt turistaút alig szabdalja. Pandémia idején az eldugottság nem hátrány, itt nem valószínű, hogy népes kiránduló csapatokkal találkozunk. További előny, hogy a túra kiindulópontja Budapestről egy órán belül elérhető kocsival.

A táj lösztakaróval borított, lankás dombvidéke kellemes látvány, de nem lenne különösebben érdekes, ha nem emelkednének ki belőle az északi és a déli szélén sorozatban hatalmas, látványos mészkőszirtek. Az északi szirtsorozat szikláit az Országos Kéktúra útvonala köti össze, valamint erre kanyarog a legismertebb teljesítménytúra, a Kinizsi Százas is. Hiába a két ismert útvonal, a legtöbben elrohannak az érdekes pontok mellett.

Nézzük, kikkel-mikkel randevúzhatunk itt:

  • dögös kilátópont a Nagy-Gete csúcsán
  • jóképű erdei tavacska a Gete lábánál
  • hetyke sziklacsúcs a Hegyes-kőn
  • szédítő szakadék a mogyorósi Kősziklán
  • két attraktív barlang (az egyik egy grandiózus mennyezeti ablakkal) az Öreg-kőn
  • megnyerő panorámapontok az Öreg-kő tetején

A hét pontot össze lehet kötni egy combosabb túra keretében, ezt fogom most leírni, de akinek a 23 kilométer és a majdnem ezer méter szintemelkedés sok egy gyorsan sötétedő téli vasárnapra, annak két kisebb darabra szedve is bemutatom.

Kilátás Tokodra a Nagy-Gete oldalából – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Kilátás Tokodra a Nagy-Gete oldalából – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Ha nincs kocsid, és tömegközlekedéssel érkezel, akkor a legjobb Dorogról elstartolni, és egy szép 20 kilométeres egyenes túrára felfűzni a hét látványpontot, majd Bajótról vagy Péliföldszentkeresztről hazabuszozni. (Ha az utóbbiról, akkor megtettél egy konkrét kéktúra-szakaszt is.)

Ha kocsival mész, akkor Tokodot javaslom kezdőpontnak, onnan egy 23 kilométeres körtúrával szintén bejárható az összes látványpont, és akkor a templom melletti parkolóból indulsz és oda is érsz vissza.

A Szabadság utcán, a kék turistajelzésen kezded a legmagasabb csúcs, a 457 méter magas Nagy-Gete irányába. Ez a túra rögtön legnehezebb része, nemcsak hogy 327 méteres szintkülönbséget kell lekaptatni, hanem az emelkedő is sokszor kellemetlenül köves, csúszós, meredek, és fárasztó.

Látvány a Getéről: előtérben a Hegyes-kő, középen a Kő-hegy a Kősziklával, hátul az Öreg-kő – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Látvány a Getéről: előtérben a Hegyes-kő, középen a Kő-hegy a Kősziklával, hátul az Öreg-kő – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A csúcson viszont egy olyan panorámával ellátott természetes pihenőhely van, ahol sokáig el lehet üldögélni a tájat nézegetve. Innen jól láthatod a túra többi állomását: a Hegyes-kő kemény bimbóját, a Kő-hegyi sziklaperemet és az Öreg-kő sziklafalát, valamint ezeken túl, a szélesen terpeszkedő Nagy-Gerecsét. Lefelé ugyanúgy a kék jelzésen ereszkedsz vissza kábé félútig, a Sörház-völgyig, ahol balra átváltasz a kék kereszt jelzésre.

Itt figyelni kell, mert a turistaúttól le kell térni egy erdei úton, hogy egy száz méteres séta után eljuss az eldugott erdei tavacskához, de a felfedezés öröme kárpótol. Azt nem tudni, mi okból alakították ki a tavat, mert se horgászt, se mást nem láttunk a környéken, a part is túl természetes az állandó használathoz, de az biztos, hogy kellemes hely.

Kis tó a Nagy-Gete lábánál – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Kis tó a Nagy-Gete lábánál – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A kék kereszt turistaút innen a szántóföldek mellett, széles dombtetőkön vezet a Hegyes-kő irányába. Utoljára Burgenland környékén láttam ilyen jókedően púpos, dimbes-dombos vidéket, ráadásul a földútról szinte végig elég jól körbelátni, és a Hegyes-kő is a legszebb arcát mutatja.

A szép mészkőoromra a turistaútról 5 perc alatt fel lehet mászni a sziklás ösvényen. A tetejéről rálátni Tokodra, megnézheted a Nagy-Gete púpját, ahonnan érkeztél, jól látszik Esztergom is a Duna-híddal, a Bazilikával és a hátterében a szlovák parton a Kovácsi-sziklákkal. A Hegyes-kő helyi viszonylatban népszerű hely, néha terepmotoros csordák is felmerészkednek rá. Akkor is épp arra bőgtek, amikor ott voltunk.

Hegyes-kő csúcsán hegyes torony – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Hegyes-kő csúcsán hegyes torony – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A távolban Esztergom – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A távolban Esztergom – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Innen a kék jelzést követve lekocogsz a Bajnai út völgyébe, ahonnan a tokodi pincesor mellett visz fel az út a következő megálló, a mogyorósi Kőszikla felé. Decemberben a pincesori üdülőhely már kihalt, de nyáron elég nagy élet van itt. Szép komótosan emelkedik az út, majd erdei út, majd ösvény, és ha nem figyelsz, simán elmész a Gerecse legszebb szirtje, a mogyorósi Kőszikla mellett. A meredeken leszakadó, tíz emeletnyi sziklaperemhez egy nagyon rövid, kék háromszöggel jelzett turistaút vezet ki.

Az oromról észak-kelet felé nyílik kilátás, amit a Hegyes-kőről már nagyjából ismersz, de itt nem is a panoráma az igazi vonzerő, hanem a Magyarországon ritkaságszámba menő, meredeken a mélységbe zuhanó sziklafal, aminek tetején biztosítókarikák mutatják, hogy itt régebben sziklamászó tevékenység is folyt. A sziklákat, csakúgy, mint a Gete csúcsát, nagy kereszt díszíti.

Kilátás a mogyorósi Kőszikláról – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Kilátás a mogyorósi Kőszikláról – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A Kőszikla peremén – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A Kőszikla peremén – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Ha már kereszt, akkor a turistaútra visszatérve újra térj le az Országos Kéktúra jelzéséről, és menj tovább a kék kereszttel jelölt úton. Egyrészt, mert ez nem visz le a völgybe, Mogyorósbányába, hogy aztán megint fel kelljen kaptatni, másrészt mert a földek mellett gyalogolva innen is kinyílik dél felé a táj. A kék kereszt aztán ismét belefut a Mogyorósbánya felől érkező Országos Kéktúra útvonalba, ami egyenesen az Öreg-kő lábához vezet.

A Kéktúra nem megy fel az Öreg-kő tetejére, ami hiba mert olyan látványosságok maradnak ki, amiből az egész országban kevés van. A hegyre egy mesterséges lépcsővel induló ösvény visz fel (a kék színű omega jelet kell követni), ami aztán átcsap lépcső nélküli, meredek sárcsúszdává. Nem egyszerű a felkapaszkodás, pláne kicsit esősebb időben, de meg lehet oldani. Először a Baits-barlang, majd egy kicsivel tovább a Jankovich-barlang következik. Ez utóbbi az érdekesebb, mert a nyolc méter magas bejárat mögötti barlangcsarnokot egy tág felső kürtőn beérkező fény világítja meg, mint egy bazinagy tetőablak. A barlangot Jankovich Béla oktatáspolitikusról (1913-1917 közötti oktatási miniszter) nevezték el.

A Jankovich-barlang – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A Jankovich-barlang – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Az Öreg-kő fehér szirtje – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Az Öreg-kő fehér szirtje – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Sajnos hétvégén nem sokat nézelődhettünk benne, mert kezdett sötétedni, és még meg akartuk nézni a kilátást az Öreg-kő tetejéről. Feljebb mentünk a turistaösvényen, és több látványos kilátópontot is találtunk, ahonnan körbenézhettünk még a lassan szürkületbe boruló tájon. A nappal együtt mi is elindultunk lefelé a hegyről, majd a sötétben a könnyű és gyors hegylábi utakon Mogyorósbányán keresztül átgaloppoztunk mintegy másfél óra alatt a tokodi startpontra.

Túraadatok: A túra hossza összesen 23,3 kilométer, ami középtempóval, pihenők nélkül 7 és negyed óra. A szintkülönbség sem kicsi: összesen 850 méter.

Ígértem a kisebb szakaszokat is: Tokodról indulva a fent ajánlott útvonalon a Nagy-Gete – Hegyes-kő – Tokod kiskör egy 8 kilométeres, ha beleveszed a mogyorósi Kősziklát is, akkor egy 12 kilométeres túra. Mogyorósbányáról startolva pedig a mogyorósi Kőszikla – Öreg-kő kiskör van meg egy 8 kilométeres sétával.

Tippek, trükkök a téli túrára: 1., indulj időben, mert rád sötétedik, 2., ha rád sötétedne, legyen nálad fejlámpa, 3., ha van nálad fejlámpa, legyen benne elem. Mestertrükk: ha mindennek ellenére mégis sötétben maradnál, a mobilodra legyen letöltve az útvonal.

További hasonló túrák a Gerecsében:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!