Az olimpia hőstörténetét írták meg a női maratonon

2024. augusztus 11. – 10:35

Az olimpia hőstörténetét írták meg a női maratonon
Sifan Hassan olimpiai győzelme után – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A holland Sifan Hassan három hosszútávfutó számot vállalt be a párizsi olimpián, és mindháromban érmet nyert. A maratonra már két versennyel a lábában állt oda, és a végletekig kiélezett versenyt egy nagy hajrával, olimpiai csúccsal nyerte a világcsúcstartó Tigst Assefával szemben.

Vasárnap reggel nyolckor elrajtolt a párizsi atlétikai versenyek utolsó száma, a női maratonfutás. Ahogy szombaton a férfiak, a nők is ugyanazon a rendkívül nehéz pályán haladtak végig. Párizs belvárosában, az olyan látványosságokat is érintve, mint az Eiffel-torony, még sík volt a terep, de ahogy haladtak kifelé, Versailles irányába, egyre nehezebbé vált az útvonal. Tizennégy és húsz kilométer között egy hosszú emelkedőt futottak meg, majd több rövid, de nagyon meredek kaptatón kellett megtalálni a helyes, a később nem visszaütő ritmust.

A nehézségekre készülve a női mezőny is óvatosan kezdett, lehetett tudni, hogy már a hat kilométer hosszú emelkedő vízválasztó lesz. Húsz kilométernél már csak egy húszfős boly haladt együtt az élen, benne az esélyes kenyai és etióp futókkal, az izraeli Lonah Salpeterrel, a szinte minden hosszútávfutó számban erős Sifan Hassannal. A versenyt viszont ekkor még nem ők, hanem kevésbé meghatározó atléták, mint az ausztrál Jessica Stenson és francia Julien Melody irányították. Ezek csak rövid fellángolások voltak, az élmezőny még összezárt a meredek emelkedőt magában foglaló szakaszig.

Ekkor az etiópok váltottak ritmust, és gyorsan szétrázták a csoportot. A világcsúcstartó Tigst Assefa és a világbajnok Amane Beriso Shankule diktálták a tempót. Az emelkedő tetejéig velük csak a kenyai Peres Jepchirchir és Sharon Lokedi bírta ki. A lejtmenetben őket aztán gyorsan utolérte a harmadik kenyai, Helen Obiri, majd nem sokkal később még hárman, köztük Hassan is, felzárkóztak.

A női maraton élmezőnye – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
A női maraton élmezőnye – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Sifan Hassan egészen hihetetlen vállalást tett. Párizsban korábban versenyzett ötezer és tízezer méteren is, ráadásul mindkét távon bronzérmet szerzett. A tízezer méter után ráadásul körülbelül csak másfél napja volt rápihenni a maratonra. A klasszikus maratoni felkészülésben egy ilyen nagy erőkifejtés nem szokott szerepelni pár nappal a 42 kilométer előtt. Hassan viszont nagyon kíváncsi volt rá, hogy mit bír. Korábban előfordult, hogy tízezres futók kipróbálták a maratont is egy olimpián belül, de a modern időkben erre egyre kevesebb példa volt. Nem olyan egyszerű összehangolni az állóképességet a gyorsasági munkával. Hasonló triplája a legendás cseh futónak, Emil Zátopeknek volt, ő az 1952-es helsinki olimpián aztán mindhárom számban olimpiai bajnok lett. Hassannak azért voltak kétségei a vállalásával kapcsolatban.

„Nagyon félek a maratontól. Azt hiszem, nagyon kíváncsi ember vagyok. Az őrület miatt csinálom ezeket a versenyeket. Otthon még azt mondom magamnak, hogy akarom ezeket a versenyszámokat, de amikor a stadionban vagyok, már azt kérdezem magamtól: miért csinálod ezt, miért csinálod ezt?” – nyilatkozta Hassan. A holland futónő már eddig is bevállalós volt, az előző olimpián és a budapesti vb-n is triplázott, de akkor az 1500, 5000, 10 000 volt a programjában.

Az utolsó öt kilométert megkezdve még Hassan is ott volt az élbolyban, a két etióp, Assefa és Beriso Shankule, illetve a két kenyai, Obiri és Lokedi küzdött ekkor még az érmekért. Látványos iramváltást sokáig nem láttunk, de Beriso Shankule másfél kilométerre a céltól leszakadt. Obiri emelte fokozatosan a tempót, és ezzel először Lokedit húzta ki a dobogósok közül. Később aztán ő is besokallt a saját iramától, így az utolsó 400 méterre Assefa és Hassan ki-ki meccse maradt. A holland indította meg a hajrát, az etióp utánaeredt, és egy kanyarban elé bevágva próbált előzni, de némi lökdösődés után Hassan tudott ellépni, és erre már nem volt válasza Assefának. Hassan három másodpercet vert rá végül, a harmadik helyet pedig megőrizte Obiri.

Eredmények:
1. Sifan Hassan (Hollandia) 2:22:55 (olimpiai csúcs)
2. Tigst Assefa (Etiópia) 2:22::58
3. Helen Obiri (Kenya) 2:23:10

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!