Dráma a maratonon, a szám királyán kifogott a kegyetlen pálya, feladta a versenyt

2024. augusztus 10. – 10:24

Dráma a maratonon, a szám királyán kifogott a kegyetlen pálya, feladta a versenyt
Két korszakos futó, Eliud Kipchoge és Kenenisa Bekel köszöntötte egymást a rajt előtt – Fotó: Isabel Infantes / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A kenyai Eliud Kipchoge hőstörténetet szeretett volna írni a párizsi olimpia maratonján, de be sem tudta fejezni a versenyt, amelyet az etióp Tamirat Tola olimpiai csúccsal nyert meg.

Eliud Kipchoge történelmi tettre készült, ő akart lenni az első olyan atléta, aki egymás után háromszor nyer maratonfutásban. A 39 éves kenyai, aki egészen tavaly októberig világcsúcstartó volt körülbelül tíz éven át uralta a számot, de az utóbbi években kiderült, hogy a szerzetesi bölcsességet és nyugalmat árasztó futó is sebezhető. Az idei Tokió Maratonon csak tizedik lett, – ez volt karrierjének legrosszabb helyezése – és ezek után az sem volt egyértelmű, hogy bekerül a kenyai csapatba, ahol amúgy is zűrzavarosnak tetszenek a válogatási elvek.

Végül Kenya sem akarta megfosztani Kipchogét a történelmi lehetőségtől, és a London Maraton-győztes Alexander Mutiso és a Tokió Maraton-bajnok Benson Kipruto mellett ő is bekerült a csapatba. Kipchoge a korábbi két olimpiáján nagyon jól kontrollálta a versenyt, de Párizsban ellene szólt, hogy nem egy sík pályát jelöltek ki, ahol ő nagyon tud futni, hanem egy irgalmatlanul nehéz útvonalat. Az olimpiák történetében csak a 2004-es athénival lehet összemérni.

A pálya 14 kilométernél vált komplikálttá, 6 kilométer alatt több mint 150 métert emelkedett, és az elnyújtott emelkedő után még jött a hullámvasút. Több rövid, meredek emelkedőt kellett megfutni, majd 27 kilométernél, Versailles után egy átlagosan 12 százalékos kapaszkodó következett. Ez már olyan meredekség, amin gyalogolni sem kényelmes. A lejtőt ezek után megváltásnak gondolnánk, de az sem mindennapi terhelésnek veszi alá az izomzatot, meg tudja viselni a futókat.

A párizsi maraton – Forrás: paris2024.org
A párizsi maraton – Forrás: paris2024.org

A nehéz terep és a meleg a gyors futás lehetőségét el is vette. Kipchoge eddig egy dombos maratont, a bostonit vállalta be, de ott is legyőzte öt futó, ez sem szólt mellette, de ő maga is felidézte a maratonfutás ökölszabályát is.

„Jó formában lehetsz, de bekaphatsz egy olyan ütést, ami egy másodperc alatt kivégez.”

Kipchoge, aki az első kilométereken az élen futott, elég hamar bekapta ezt az ütést, még az első hosszú emelkedő tetejére sem ért fel a mezőny, amikor az oldalát fogva máris leszakadt, láthatóan szenvedett a kenyai. Húsz kilométernél már körülbelül egyperces hátránya volt. Eközben az élen az etióp Tamirat Tola vállalta magára a vezetést, és vette üldözőbe a korábban meglépő olasz Eyob Fanielt.

Tamirat Tola a párizsi maratoni pálya legnehezebb emelkedőjén – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
Tamirat Tola a párizsi maratoni pálya legnehezebb emelkedőjén – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Kipchoge mellett egy másik legenda is ott volt a mezőnyben, az etióp Kenenisa Bekele, akit sokan minden idők legnagyobb hosszútávfutójának tekintenek. Korábban öt- és tízezer méteren is ő tartotta a világcsúcsot, ötször volt szabadtéri világbajnok, és övé minden idők harmadik legjobb maratoni ideje. Neki ezzel együtt felemás viszonya van a maratonnal, több versenyét feladta, és túl sokszor nem nyert a távon. Az olimpián húsz kilométernél már ő sem volt az élbolyban, fél percet kapott Tolától, neki is elszálltak az esélyei a dobogóra.

Tola a Versailles után kemény emelkedőt használta ki, hogy újra meglépjen a lejtmenetben összerázódó élbolytól. Harminc kilométernél 11 másodperc volt az előnye a brit Emile Cairess-szel szemben. Kipchoge nem tudott regenerálódni, egyre jobban távolodott az élmezőnytől és bele is sétált a maratonba.

Tola rendíthetetlennek tűnt, 35 kilométernél már 17 másodperccel vezetett, mögötte egy ötfős csoport küzdhetett az ezüst- és bronzéremért. Negyven kilométernél közülük a belga Bashir Abdi indult meg, 22 másodpercet kellett volna ledolgoznia két kilométer alatt. Egy kicsit tudott közelíteni Tolához, de végül csak a második lett, ezzel egy helyet javított a tokiói olimpiához képest. Tola olimpiai csúccsal, 2:06:26-tal nyert, hat másodpercet javított Samuel Wanjiru 2008-as rekordján. A harmadik helyre a kenyai Benson Kipruto futott be.

A nagy ikonok közül Bekele a 39. lett, hat percet kapva a győztestől, a közönségtől pedig nagy ünneplést, és alighanem ez volt az utolsó nagy maratonja.

Kipchoge nem ért be a célba, 30 kilométernél volt utoljára mért részideje, és egy szurkoló által készített videón az is látható, hogy megvárta a zárókocsit is.

Eredmények:
1. Tamirat Tola (Etiópia) 2:06:26
2. Bashir Abdi (Belgium) 2:06:47
3. Benson Kipruto (Kenya) 2:07:00

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!