Egy borzasztóan elszúrt váltás miatt elbukták az aranyat a toronymagasan esélyes amerikaiak

2024. augusztus 9. – 20:28

Egy borzasztóan elszúrt váltás miatt elbukták az aranyat a toronymagasan esélyes amerikaiak
Kenneth Bednarek befékezett a váltásnál, de már ezzel is elkésett – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A 4x100 méteres váltóban a nőknél papírforma eredmény született, míg a férfiaknál meglepetésre Kanada nyert, részben az első váltásnál nagyot hibázó, később kizárt Egyesült Államoknak köszönhetően a párizsi olimpia atlétikaversenyén.

A női váltóknál egyértelműen az USA volt az esélyes, mert a jamaicai csapat sérülések miatt nem a legerősebb összeállításában versenyzett. Ezzel együtt a brit váltó kezdett nagyon jól, és német csapatnál is nagyon jó volt a bot sebessége, náluk voltak a legsimábbak a váltások. Az utolsó százat ők kezdték az élről, az amerikaiak csak a negyedikek voltak, még a franciák is előttük futottak.

Az amerikaiak befejezőembere a száz ezüstérmese, Sha'Carri Richardson volt, és látványosan neki volt a legjobb sebessége, befogta az előtte lévő csapatokat, és tisztán nyert. A másodiknak a britek, a harmadiknak a németek jöttek be.

A férfi váltóknál nagy meglepetésre Tokióban az olaszok nyertek, de a favoritok nem ők, hanem az amerikaiak voltak még úgy is, hogy a száz olimpiai bajnoka Covid-fertőzése miatt visszalépett a versenyektől. Az amerikainál a korábbi világbajnok Christian Coleman kezdett, és félelmetesen jól is rajtolt, hiába futott nagyon jól, a váltótársa, Kenneth Bednarek túl korán indult el, majd meg is kellett állnia, hogy átvegye a váltóbotot. A visszafékezés nem is sikerült, már kilépett a váltózónából, így kizárták az amerikai csapatot.

Az olaszok is erősen kezdtek, az utolsó emberük, Filippo Tortu még a második helyen vette át a váltóbotot, de nem tudta megtartani azt a pozíciót, a negyedik helyre csúsztak vissza. Náluk is nagyobbat változott a japánok helyezése, ők váltottak még az élen, de csak ötödikek lettek. A kanadaiak befejezőembere, Andre De Grasse szenzációsan gyorsult fel, és a harmadik helyről elsőnek hozta be a váltót. Ezt a százat gyorsabban futotta a dél-afrikai Akani Simbine és a brit Zharnel Hughes is, ők a második, illetve harmadik helyre hozták be a váltóikat.

A 400 méteres gátfutásban a norvég Kartsen Warholm tűnt egyeduralkodónak, háromszor nyert világbajnokságot, és ő érkezett címvédőként Párizsban. Idén is jó időket futott, de koránt sem volt kirobbanó formában. Az amerikai Rai Benjaminnak jó esélye volt, hogy elkapja az olimpiai döntőben. Warholm ezúttal is bekezdett, az élen is futott, de az utolsó százra szétesett a mozgása, míg Benjamin friss maradt és ellépett mellette. Warholm lassult, de még megmentette a második helyet a brazil Dos Santos előtt.

A női tízezer méteres síkfutás hajráversenyt hozott, és az 5000 méteren is aranyérmes Beatrice Chebet nyert. A kenyai futó az utolsó kétszáz méteren indította meg a hajráját, és a célegyenesre fordulva úgy tűnt, hogy az olasz Nadia Bartocletti el tud lépni mellette, de végül visszaverte a támadását. Bartocletti is kitartott, és a holland Sifan Hassan előtt elvitte a második helyet. Hassan már második érmét nyerte Párizsban, 5000-en is bronzot szerzett. Az olimpiája még nem ért véget, a modern korban egyedülálló triplázásra készül, vasárnap maratonon is el akar indulni.

Eredmények:
férfiak:
400 m gát:
1. Rai Benjamin (Egyesült Államok) 46,46 másodperc
2. Karsten Warholm (Norvégia) 47,06
3. Alison Dos Santon (Brazília) 47,26

4x100 m váltó:
1. Kanada (Aaron Brown, Jerome Blake, Brendon Rodney, Andre De Grasse) 37,50 mp
2. Dél-afrikai Köztársaság (Bayanda Walaza, Shaun Maswanganyi, Bradley Nkoana, Akani Simbine) 37,57
3. Nagy-Britannia (Jeremiah Azu, Louie Hincliffe, Nethaneel Mitchell-Blake, Zharnel Hughes) 37,61

hármasugrás:
1. Jordan Alejandro Diaz Fotun (Spanyolország) 17,86 méter
2. Pedro Pichardo (Portugália) 17,84
3. Andy Díaz Hernandez (Olaszország) 17,64

nők:
400 m:
1. Marileidy Paulino (Dominikai Köztársaság) 48,17 mp
2. Szalva Eid Nasszer (Bahrein) 48,53
3. Natalia Kaczmarek (Lengyelország) 48,98

10 000 m:
1. Beatrice Chebet (Kenya) 30:43.25 perc
2. Nadia Battogletti (Olaszország) 30:43,35
3. Sifan Hassan (Hollandia) 30:44,12

4x100 m váltó, olimpiai bajnok:
1. Egyesült Államok (Melissa Jefferson, Twanisha Terry, Gabrielle Thomas, Sha'Carri Richardson) 41,78 mp
2. Nagy-Britannia (Dina Asher-Smith, Imani Lansiquot, Amy Hunt, Daryll Neita) 41,85
3. Németország (Alexandra Burghardt, Lisa Mayer, Gina Lückenkemper, Rebekka Haase) 41,97

súlylökés:
1. Yemisi Ogunleye (Németország) 20,00 méter
2. Maddison-Lee Wesche (Új-Zéland) 19,86
3. Csia-jüan Szong (Kína) 19,32

hétpróba:
1. Nafissatou Thiam (Belgium) 6880 pont
2. Katarina Johnson-Thompson (Nagy-Britannia) 6844
3. Noor Vidts (Belgium) 6707
...7. Krizsán Xénia 6386
...18. Nemes Rita 6060

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!