Egy adat rámutat Milák Kristóf zsenialitására, de még így is sok a rejtély

Legfontosabb

2024. augusztus 4. – 13:16

Egy adat rámutat Milák Kristóf zsenialitására, de még így is sok a rejtély
A mosolygós Milák a dobogó tetején – Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Milák Kristóf egy aranyéremmel és egy ezüsttel zárta a párizsi olimpiát, minden esélye megvan arra, hogy a magyar küldöttség legeredményesebb tagja legyen. Ugyanígy két éremmel tért haza Tokióból, csak akkor fordított leosztásban volt az arany és az ezüst, 200 pillangón nyert és 100-on lett második. Szombat este nagyszerűen osztotta be az erejét a 100 pillangón, és kilenc századdal gyorsabban érte el a falat, mint a kanadai Josh Liendo.

A hallgatag különc

Milákról az elutazás előtt már az is hír volt, hogy nem ugyanazzal a géppel megy, mint a többi úszó, noha fel sem merült, hogy szerdán szállna fel a repülőre, eredetileg is szombatra szólt a jegye. Pár nap nyugalmas felkészülés kifizetődő, miközben az olimpiai uszodában egy pályán ketten úsznak egyszerre.

Nem lakik az olimpiai faluban, egy szállodából ment a versenyekre, ahogy egyébként León Marchand is. Nem nyilatkozik, ami már feltűnt az AP hírügynökségnek is, igaz nem is ígérte, hogy fog. A 2022-es vb-n még értékelt, utána két hónappal a római Eb-n már csak a magyar sajtónak beszélt, a 2023-as áprilisi országos bajnokság után választotta a csendet. Nem ritkaság ez, Darnyi Tamást egy cikk bosszantotta fel, utána választotta a hallgatást a 80-as évek végén, Szeles Mónika is éveken át ignorálta a médiát. Miláknál nem volt egy jól megjelölhető pont, ami után némaságot fogadott, de ahogy a Honvéd elnöke, Gergely István mondta: beszélnek majd helyette az eredményei. Ahogy már aranyéremmel a nyakában tett egy kört az uszodában, a kanadaiakat a tévékamerák elé terelték, Milák viszont kislisszolt a paravánok mögött. A gratulációmat (szép volt Kristóf) egyébként fogadta, bólintott és elment.

Nem a protokoll szerinti kézfogás Schmidt Ádámmal – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Nem a protokoll szerinti kézfogás Schmidt Ádámmal – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A 24 éves versenyzőt a sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám ölelte át a dobogó tetején, az a másodpercekig tartó ölelés is sokatmondó volt. Az év elején együtt posztolták ki, hogy 2024 jövünk. Akkoriban éppen nem volt a legjobb hangulat Milák körül, mert decemberben a kapitány úgy gondolta, katasztrofális állapotban lehet. Schmidt egyik gyerekével Milák nagyon közeli viszonyban van, és Schmidt volt az egyik, aki mindvégig bízott benne, és azon kevesek közé tartozik, akivel kommunikál.

Ha Milák sokszor hiányzott is, nagyon tudatosan edzett és készült. Mindig pontosan kitöltötte a holléti nyilvántartást, amit a doppingellenőrök megkövetelnek.

A 100 méteres versenye is megtervezett volt, az előfutamban erőt demonstrált, az elődöntőben még úgy is a legjobb időt érte el, hogy a fordulónál elkövetett egy hibát, túl mélyre ment. Erre egyébként Virth Balázs hívta fel a figyelmét, aki tavasszal a hiányzásaira panaszkodott. Az továbbra is rejtély, hogy hol készült, és esetleg volt-e egy másik edző is, akinek odafigyelt a tanácsaira. De az is lehet, hogy a megérzéseire hagyatkozott, és nem volt szüksége egyéb útmutatásokra. Hogy Zala György erőnléti edző maximálisan kivette a részét a felkészítéséből, az biztos, ő szombaton is ott volt a medence mellett. Ebben a száz méterben az is benne volt, hogy elveszítette a kétszázat, és az dacot váltott ki belőle, ami még inkább serkentette a motivációját. Ahogy korábbi edzője, Selmeci Attila is utalt rá, hogy Tokióban kétszázon nem úszott világcsúcsot, dacossá tette, és százon olyan tartalékai jöttek elő, amiről nem is gondolták, hogy benne van. Áttörte az 50 másodperces álomhatárt, és megszorongatta a világcsúcsot felállító amerikai Caeleb Dresselt, aki most a döntőbe sem jutott be.

Legendák közt

Milák a párizsi sikerével egy olyan sorba állt be, ahol csak négyen vannak előtte. Mark Spitz, Michael Gross, Gyenyisz Pankratov, Michael Phelps. Egytől egyig legendákról van szó, ők tudták megnyerni a 100 és a 200 pillangót az olimpiák történetében. A 200 pillangó csak 1956-ban került a programba, a 100 pillangó pedig 1972-ben.

Spitz magyar felmenőkkel rendelkezik, 1972-ben kápráztatta el a világot hét aranyérmével. Neki egy olimpián sikerült a duplázás, a nyugatnémet Grossnak kettőn. Grossnak Albatrosz volt a beceneve, olyan széles volt a fesztávolsága. Az orosz Pankratov is egy olimpián duplázott (2000), Phelpsnél volt olyan, hogy ugyanazon az olimpián megnyerte a sprintet és a kétszázat (2004, 2008), és olyan is, hogy külön-külön, mert 2012-ben nyerte a sprintet, 2016-ban a kétszázat. Miláknak is két olimpia kellett ehhez.

Ami még figyelemre méltó, hogy az állóképesség-központú magyar férfi úszásnak 1936 után van sprintben, vagyis száz méteren bajnoka. Akkor Csik Ferenc győzött 100 gyorson. Hajós és Halmay több mint száz évvel ezelőtt szintén sprinterek voltak, a Széchy-időszakban, a 70-es évektől terelődött a hosszabb távokra, a kőkemény munkára a figyelem. Milák teljesítményét látva szembetűnő, elsősorban a százra készült, és szakított azzal a felkészüléssel, amit a tokiói olimpia előtt végrehajtott. Akkor a kétszáz mellett volt a száz, most inkább fordítva. Nem szeret annyit vízben lenni, ez is kikövetkeztethető azokból a jelekből, amit leszűrhettünk. Úgy tudjuk, társaitól, szakemberektől sokszor érdeklődött arról, mennyit vannak vízben.

Meghajolt a közönség előtt, és továbbment – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Meghajolt a közönség előtt, és továbbment – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Már 2022-ben arról írtunk, kilóg a hazai úszósportból, mert a korábbi nagyságok a szorgalmukkal is kitűntek, míg Milák inkább ösztönös. Ahogy egyszer említette nekem, olyan, mintha erőt kapna a víztől, amikor beleteszi a kezét.

Kérdések

Hogy rendszerszinten helyes-e, elfogadható-e, fenntartható-e, hogy van egy úszó, akinek a felkészülésével a kapitány, az elnök, de még az edzője sincs maradéktalanul tisztában, hamarosan válaszokat kell találni. Nem ördögtől való mindez, ha azt vesszük, hogy Kós Hubert Amerikában készül a következő szezonokra is Bob Bowmannel, de Hosszú Katinka is önjáró volt. De velük megvolt az alapvető kommunikáció is, ami magával hozta a bizalmat, míg Milák esetében ez sok esetben, sok időszakban egyértelműen hiányzott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!