Kovács Richárd szerint igazságtalan, hogy ő nem kap bronzérmesnek járó jutalmat az olimpia után

2024. augusztus 4. – 19:43

Kovács Richárd szerint igazságtalan, hogy ő nem kap bronzérmesnek járó jutalmat az olimpia után
Kovács Richárd és Sofiane Oumiha összecsapása a párizsi olimpia bokszversenyén 2024. augusztus 1-jén – Fotó: Mohd Rasfan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Idén az egész életemet feltettem az olimpiára, arra, hogy a nemzetemet képviseljem, és a Magyar Ökölvívó Szakszövetséget, mivel éveken keresztül vittem a hátamon az eredményekkel az itthoni boxot!” – írta vasárnapi Facebook-posztjában Kovács Richárd, aki 63,5 kilogrammos súlycsoportban szerepelt a párizsi olimpián.

Az első meccsén legyőzte a tokiói olimpia bronzérmesét, az ausztrál Harry Garside-ot. Az Eb-bronzérmes Kovács a következő körben egy még nehezebb ellenfelet kapott a francia Sofiane Oumiha személyében. A pontozóbírók mindhárom menetben a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Oumihát látták jobbnak, így ő jutott be a negyeddöntőbe. A francia bokszoló azóta az elődöntőt is megnyerte, a szerdai döntőben pedig a kubai Erislandy Álvarez vár majd rá.

„Nagyon csalódott vagyok, mert a kisfiamnak megígértem, hogy éremmel térek haza, de sajnos nem sikerült a tervem. Nem volt könnyű ilyen közönség előtt pályára lépni, bár nyilván én is élveztem, hogy sokan vannak, engem is feldobott. Már akkor nagy őrjöngés volt, amikor felém ütött, de nem talált el. Nyilván ez a bírókra is hatással volt. Jobb volt az ellenfelem, ritka gyors, jó ütemérzékkel, nem véletlenül volt világbajnok” – nyilatkozta Kovács az összecsapásuk után.

A magyar bokszoló most azt írta a közösségi oldalán, hogy: „Megkaptam, hogy én CSAK egy meccset nyertem az olimpián, így engem ez nem érint ez a kezdeményezés! (Legyőztem egy olimpiai bronzérmest, hiszen ez itt nálunk mindennapos az ökölvívásban!) Nem érdekel a pénz, sosem érdekelt! De, az igazságtalanság igen! Köszönöm Magyarország hogy ti mellettem álltatok és álltok! A pályafutásom folytatásáról tájékoztatni fogok Mindenkit!” Hozzátette, a párizsi szereplésért otthagyta az állását, a felkészülés alatt hónapokig nem látta a gyerekét, márciusban pedig még egy Eb-bronzérmet is hazahozott. A Kovács Richárdról szóló portrénkat itt tudják elolvasni.

Kovács a bejegyzéssel egyértelműen arra utalt, hogy a magyar küldöttség másik bokszolója, Hámori Luca olimpiai bronzérmesnek járó pénzjutalmat kap majd, annak ellenére, hogy egyhangú pontozással veszített az algériai Imane Helif ellen a 66 kilós súlycsoport negyeddöntőjében.

Ez azt jelenti, hogy Hámori összesen 31 millió forintot kap a szerepléséért, amelynek egyébként a bokszszövetség adja a nagyobb részét, egészen pontosan 16 millió forintot. A szövetség az erről közzétett posztban nem indokolta meg, hogy miért egészítik ki Hámori pénzdíját, a szintén ötödik helyen végző Kovács Richárd pedig csak egy kiemelt gratulációt kapott.

Hámori ellenfele, az algériai Imane Helif az utóbbi napokban állandó beszédtéma volt az olimpiai diskurzusban, miután az olasz ellenfele, Angela Carini negyvenhat másodperc után kapitulált ellene, és azt nyilatkozta, sosem kapott még ilyen erős ütéseket. Az is előkerült, hogy Helifet tavaly a magas tesztoszteronszintje miatt zárták ki a vb-ről, mire a magyar szövetség tiltakozott a NOB-nál, de Hámori jelezte, mindenképpen kiáll ellene.

A Helif neme és kromoszómái körüli vita nem csitult, a MOB magasabb szintre emelte az algériai bokszoló ügyét, többen pedig elkezdték Hámori Luca megbüntetését követelni az interneten, miután a magyar bokszoló egy saját videóban, és Instagram-sztoriban újraosztott tartalmakban is megkérdőjelezhető tartalmú üzeneteket osztott meg Helifről. Hámori a meccs után már azt nyilatkozta, hogy az ellenfelére nem lehet mondani egy rossz szót sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!