Pont az nem érdekelte a távozó Fradi-edzőt, amire Kubatov elnök kiszemelte

2024. május 17. – 17:41

Pont az nem érdekelte a távozó Fradi-edzőt, amire Kubatov elnök kiszemelte
Dejan Stanković irányt nem mutatott a Fradinál, még ha nagy reményekkel is várták – Fotó: Vajda János / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Mindig tanulságos visszaolvasgatni egy edző távozása után, milyen méltató jelzőkkel fogadták, miért esett rá a választás, mivel győzte meg azokat, akik kinevezték. A Ferencváros volt edzője, Dejan Stanković esetében is így van, aki a Paks ellen elveszített szerdai kupadöntő után egy nappal bejelentette a távozását, még az Újpest elleni vasárnapi rangadót sem várta meg. A Szpartak Moszkva vezetőedzője lett, ami az ötödik az orosz ligában két fordulóval a zárás előtt. Az orosz bajnokság valaha a topbajnokságok felé igyekezett, ma már egy érdektelen liga, hiszen az európai kupákból Vlagyimir Putyin háborújának köszönhetően kitiltották őket.

Stanković ráadásul egy olyan helyzetben érkezett szeptember elején, amikor a megbízott edzővel, Máté Csabával szárnyalt a csapat. Máté Sztanyiszlav Csercseszov kirúgása után vette át az irányítást tavaly júliusban, mert a félamatőr feröeri bajnok túl nagy falat volt a Fradinak a Bajnokok Ligájában. Máté mérlegére érdemes egy pillantást vetni, már csak azért is, mert kevésnek bizonyult a végleges kinevezéshez: 10 meccs, 9 győzelem és 1 vereség, 3,9 szerzett gól meccsenként, Konferencia-liga-csoportkör, 2,7-es pontérték.

Kubatov Gábor Fradi-elnök általában szívesen felvállalja, miért nevez ki edzőket. A pártjának a magyar érdek a mantrája már évek óta, a Fidesz-alelnök a magyar fociedzőket viszont nem szereti, noha mint a számok alátámasztják, Máté kitűnő munkát végzett a beugrása után. Amikor Máté megkérdezte a klubnál, hogy átmeneti edzőnek gondolják-e, akkor megnyugtatták, vállaljon nyugodtan konfliktusokat, nem rövid távon gondolkodnak benne, aztán Kubatovnak mégis jött egy sugallat, és Dejan Stanković lett a megoldás.

Az, hogy edzőként ő még keveset bizonyított, nem érdekelte, mert név volt. Stanković játékosként BL-t nyert az Interrel 2010-ben, ám azért a teljesítményéért egyszer már megtapsolták. Edzőként a Crvena zvezdával sokszori nekifutásra sem jutott a BL-be, a Sampdoriával pedig kiesett az olasz élvonalból, igaz, azzal az állománnyal mások is szenvedtek, nem csak ő.

Karakterben az összes addigi külföldi edzőt egybevetve ő illett a legjobban a bajnokcsapathoz – legalábbis az elnök szerint:

„Az vezérelt minket, hogy olyan edzőnk legyen, aki a Bajnokok Ligájához illik, a mi lehetőségeinkhez képest egy polccal feljebb helyezkedjen fel”

indokolt Kubatov.

A jelek szerint azonban a magasra taksált Stankovićot pont nem érdekelte a Bajnokok Ligája, annál inkább a pénz, mert a Szpartak Moszkva kivásárolta a szerződéséből. Az oroszok a háború végéig várhatóan nem indulhatnak az UEFA sorozataiban, és az, hogy a háborúnak mikor lesz vége, egyelőre megjósolhatatlan.

A szerb edző megítélését ketté kell választani. A bajnokságban a Fradi olyan gazdasági előnnyel és fölénnyel rendelkezik a versenytársai előtt, hogy valójában szinte mindegy, ki ül a padon, egy közepesen képzett edző is nyerni fog. A bajnoki cím simán össze is jött Stankovićnak. A Magyar Kupában hepciáskodott Debrecenben, amiért a klub véletlenül sem kért elnézést a viselkedéséért – ahogy ő maga sem –, elfogadták a kétmeccses eltiltást.

A nemzetközi szint más, a Fiorentina elleni idegenbeli meccsen kívül a zöld-fehérektől meggyőző teljesítményt nem igazán láttunk. A Fradi hatalmas szerencsével, egy 98. perces idegenbeli győztes góllal továbbment a Konferencia-ligában a Čukarički otthonában, hogy aztán az Olympiakosz ellen idén tavasszal kaput eltaláló lövés nélkül essenek ki a 16 felé vezető úton. (Az Olympiakosz nem gyenge csapat, hiszen a sorozat döntőjét játssza Athénban.)

Stankovićnak összesítve 2,07-es a pontátlaga a Transfermarkt kimutatásai szerint, ami jobb Stögerénél vagy Csercseszovénál, de nyomába sem ér annak, amit Máté elért.

Kubatov újabb szép feladat előtt áll, megint hoznia kell egy edzőt, hacsak nem tudja visszanyerni Máté bizalmát. Rebrov-szintű karakter viszont nem nagyon szaladgál, és hát távozóban az ukrán edző is szóvá tette, hogy nem tudja, mit keres néhány játékos az öltözőben, mert ő biztos nem hívta oda őket. Ha igazak a hírek, a Benfica korábbi edzőjével, Rui Vitoriával már felvették a kapcsolatot, a szakmai múltja inspiráló, majd kiderül, megfelelő nagyságú név-e.

A Bajnokok Ligáját idén átszervezik, a nyáron kezdődő selejtezőkben a Fradihoz fogható – a klub koefficiense egyébként a csúcson van – csapatoknak nem lesz könnyebb az érvényesülés, de bravúrokkal nem elérhetetlen a csoportkör. Az, hogy találnak-e ehhez megfelelő edzőt, még kérdés, és hát a jelenlegi keretet is meg kellene hozzá erősíteni – de ezt meg fogják tenni, abban biztosak lehetünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!