Döbbenetesen gyenge játékkal, a félprofi feröeri bajnok ellen esett ki a Fradi a BL-ből

2023. július 19. – 18:21

Döbbenetesen gyenge játékkal, a félprofi feröeri bajnok ellen esett ki a Fradi a BL-ből
Kassi ünnepel, miután megszerezte a KÍ Klaksvík harmadik gólját a Ferencváros elleni meccsen július 19-én, szerdán a Groupama Arénában – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan a múlt héten a Fradi 0-0-s döntetlent játszott idegenben a feröeri KÍ Klaksvík ellen, a szerdai visszavágót sokan lefutottnak látták, és valóban az tűnt valószínűnek, hogy a Ferencváros hazai pályán simán lerendezi a továbbjutást – hasonlóan a tavalyi első selejtező körhöz, ahol az idegenbeli 0-0-s odavágó után Budapesten 5-1-re verték a kazah Tobol Kosztanajt. A nyáron alaposan felfrissített kerettel ugyanakkor nem játszott túl jól a múlt héten a Fradi, a feröeri csapaté volt a legnagyobb helyzet is, így mindenképpen érdekesnek ígérkezett a második meccs.

Végül érdekes is lett, de azért, mert a KÍ az első félidőben háromgólos vezetést szerzett a pocsékul játszó Fradi ellen, és a magyar bajnok végül értelmezhetetlen játékkal, összesítésben 3-0-val esett ki a Bajnokok Ligájának idei kiírásából.

Első félidő

Hazai pályán sem kezdett jól a Fradi a BL-selejtező első körének szerdán, 18 órakor kezdődő visszavágóján. Annyira nem, hogy a jóval harcosabbnak tűnő KÍ az első percekben egy hosszú bedobás után egy veszélyesen megpattanó lövésig is eljutottak, amit Dibusznak kellett nagy bravúrral védenie. Az ezt követő szöglet után aztán a vezetést is megszerezték a 8. percben – miután Ćivić felrúgta Faerőt, és tizenegyeshez jutott a feröeri csapat, amit Frederiksberg nagyon magabiztosan értékesített. Az egészet itt lehet megnézni.

A KÍ természetesen egyből visszahúzódott a gól után, Johansson kapus pedig a 13. percben neki is látott az időhúzásnak, de amikor a Fradinál volt a labda, akkor sem tudtak igazán nagy helyzeteket kialakítani. Ćivićnek volt egy ígéretesnek tűnő fejese Botka beadásából, de fölé ment a labda, és közben a KÍ is eljutott a Fradi kapuja elé, Kassi hibázta el a lövést. Az addig hangosan szurkoló hazai közönséget is érezhetően hideg zuhanyként érte a gól, húsz perc után pedig főként füttyszót, és az „Ébresztő!” kórust lehetett hallani a lelátóról. A „Kurva gyenge” is felcsendült, mikor Knoester elvesztette a labdát a saját térfelén úgy, hogy a közelében sem volt feröeri játékos.

Kicsivel később pedig már teljes hangerővel zúgott ez a stadionban, miután Traoré labdavesztése után ziccerbe került a KÍ, és bár Pavlovics kapura lövése nagyon gyenge volt, senki nem tudott tisztázni, így a túloldalon érkező Frederiksberg lecsapott a labdára, és közelről, nagyon simán megszerezte a második gólját a 32. percben. Az ebből az akcióból is látszott, hogy a Fradi láthatóan teljesen tanácstalan volt a pályán, szinte semmi fantázia nem volt a játékukban, hiába volt náluk többet a labda, és védekezésben sem igazán állt össze a csapat.

Frederiksberg második gólja – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Frederiksberg második gólja – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A KÍ ráadásul egyáltalán nem játszott alárendelt szerepben, folyamatosan jó kontrákat vezettek, a 44. percben pedig Mmaee majdnem intézett egy újabb tizenegyest a KÍ-nek, amikor a tizenhatoson belül próbálta szerelni a meginduló Kronberget. A félidő végére pedig még mindig maradt meglepetés, Kassi a saját térfeléről megindult egy hosszan előreívelt labdára, és ebből megszerezte a harmadik gólt. Ez már tényleg egészen hihetetlen volt – azután, hogy két védő sem tudta megállítani a feröeri játékost, a visszafutó Dibusz is óriásit hibázott, csak belekapni tudott Kassi távolról eleresztett lövésébe, ami így szép lassan becsorgott a kapuba.

Második félidő

Így az első félidő végére a KÍ három gólt lőtt idegenben, a magyar bajnoknak pedig nem volt egyetlen kaput eltaláló lövése sem. A szünetben Csercseszov alighanem elbeszélgetett a játékosaival, és cserékkel is megpróbált változtatni a játék képén, de ebből a második félidő elején semmi nem látszott. Némi enervált játék után Kassi majdnem ott folytatta, ahol az első játékrész végén abbahagyta, a szerdai meccsen borzasztóan játszó Knoester hibája után indult meg, még egy szép cselt is bemutatott, és végül Dibusz nagy védése kellett ahhoz, hogy ne lője be a feröeri csapat negyedik gólját is.

A Fradi a második félidőben is próbált építkezni, de nem sok mindent tudtak tenni a tíz emberrel, amúgy nagyon szervezetten és hatékonyan védekező KÍ ellen. A 67. percben aztán Johanssonnak kellett ráhasalnia egy labdára egy szöglet után, de ez sem volt túl veszélyes helyzet, pláne mert nem egy Fradi-játékostól került hozzá a labda. A Ferencváros nem tudott felpörögni, a pontrúgásokon kívül igazából egyetlen dinamikusabb megoldásuk sem volt, hiába hozták össze végül a 71. percben a magyar csapat első kaput eltaláló lövését Botka gyenge fejesével.

KÍ Klaksvík szurkolók a szerdai visszavágón – Fotó: Illyés Tibor / MTI
KÍ Klaksvík szurkolók a szerdai visszavágón – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az utolsó tizenöt percben a Fradi egy kicsit összeszedte magát, de még mindig nem volt annyi a játékukban, hogy érdemi veszélyt jelentsenek az ellenfél kapujára. A B-közép egyértelműen ki is nyilvánította a véleményét a csapatról – a korábbi „Kurva gyenge” után hátat is fordítottak a csapatnak, Csercseszovnak pedig felhangzott az „Auf Wiedersehen” is (ez a viszontlátásra németül), sőt, a közvetítés alapján többször még az is, hogy „Ruszkik haza”, ami tényleg elég egyértelmű üzenet az elmúlt évek sikeredzőjének.

A játék képe ettől sem változott, még a 87. percben is csak egy szerencsésen megpattanó labda miatt jutott el Varga Barnabás lövésig, de Johansson jól hagyta ott a lábát, így nem lett meg a szépítő gól sem. Az utolsó percekben még rohamozott a Fradi, de láthatóan semelyik megoldásuk nem működött, még az álló helyzetből indított passzokat is elszórták, és a szögleteiket is rendre elszórakozták. A KÍ nem sokszor tudott megindulni a túloldalon már a végén, de erre már nem is volt szükség, mert a bíró négy perc hosszabbítás után lefújta a meccset, így a Fradi 3-0-s összesítéssel, borzalmas játékkal esett ki a BL-ből.

Az már a Fradi meccse előtt, kedden kiderült, hogy amennyiben a magyar bajnok továbbjut, a svéd bajnok BK Häcken lesz az ellenfele a következő fordulóban, amely a papírforma szerint, kettős győzelemmel búcsúztatta a walesi The New Saintset. Így viszont a KÍ játszhat majd a svédekkel, ami óriási blama, a szurkolók tavaly azon is komolyan kiakadtak, hogy csapatuk a harmadik selejtezőkörben elbúcsúzott a BL-álmaitól, miután kikapott az azeri Qarabağtól. A Fradi kiesésével még az Európa-liga is elúszott, ahol tavaly egészen a nyolcaddöntőig jutott a csapat, a vereséggel a Konferencia Liga 3. selejtezőjének bajnoki ágára kerültek.

A Fradi edzője, Sztanyiszlav Csercseszov egyébként az Európa-ligás kiesés másnapján azt mondta, hogy a következő szezonban a BL-nyolcaddöntő a cél, ettől nem is lehetne távolabb a csapat.

A Fradi utoljára a 2020/21-es BL-szezonban jutott el a csoportkörig, ahol a Barcelonával, a Juventusszal és a Dinamo Kijevvel került egy csoportba, és nem meglepő módon ki is esett. Arra, hogy a selejtezőben egy kör után búcsúzzon a csapat, háromszor volt példa, 1996/97-ben a Göteborg, 2001/02-ben a Hajduk Split, 2016/17-ben pedig a Partizani Tirana ellen bukott el. A mostani kiesés viszont ezeknél is sokkal kínosabb, hiszen a KÍ Klaksvík játékosainak összértéke 2,68 millió euró, kevesebb, mint például Dibusz Dénes egyedül. A komplett Fradi-keret értéke majdnem hússzor ennyi, 53,4 millió euró.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!