Hibátlan csapat, 13 fok – indul az új igazolásokkal kitömött Fradi számára a Bajnokok Ligája

2023. július 11. – 04:55

Másolás

Vágólapra másolva

Még át sem léptünk a július második felébe, a magyar bajnok Ferencváros máris megkezdi a szereplést a Bajnokok Ligájában, ráadásul a hazai hőségriadóhoz képest sokkal enyhébb körülmények között, ugyanis a messzi északi Feröer-szigeteken 13 fok vár a Fradira kedd este háromnegyed 9-től.

Az ellenfél az a KÍ, vagyis Klaksvíkar Ítróttarfelag lesz a BL-selejtező első fordulójában, amely 16 forduló után tökéletes mérleggel, 16 meccsből 16-ot nyerve vezeti a feröeri bajnokságot, ráadásul átlagban csak minden második meccsen kaptak gólt. A csapat legveszélyesebb játékosa a már 14 gólnál járó Páll Andrasson Klettskarð – maximum miatta aggódhat a Fradi, illetve amiatt, hogy a tavaszi-őszi lebonyolítás miatt játékban és formában lesz az ellenfél, miközben a Ferencváros épp csak az edzőtáborozást letudva kezd a BL-ben.

Ha feröeri foci, nem maradhat említés nélkül Turi Géza kapusedző, aki már 17 éve él a szigeteken, és jelenleg a KÍ munkáját segíti. Sőt a szezonban, májusban egyszer már a kapuba is be kellett állnia, amikor a feröeri csapat mindkét kapusa lesérült. Turi egyébként – természetesen – bizakodik, és két dolgot emelt ki: a Fradi az eddigi két meccse alapján még messze nincs formában, nincs összeszokva a keret, de az is a KÍ mellett szólhat, hogy az amúgy egészen festői környezetben épült pálya méretei kisebbek a megszokottnál. Míg egy normál futballpálya 105x68 méteres, ez csak 100x64-es.

A hússzoros bajnok, hatszoros kupagyőztes eddig nyolc meccset játszott a Bajnokok Ligája selejtezőiben, és ebből kétszer tudtak nyerni: 2020-ban óriási meglepetésre 3-0-ra verték a Slovan Bratislavát (akkor egy meccs döntött a továbbjutásról), 2022-ben pedig a norvég Bodø/Glimt ellen győztek 3-1-re, de végül 4-3-as összesítéssel így is kiestek.

Újuló kerettel érkezik a Fradi

A magyar bajnoknál ismét nagy volt a mozgolódás a nyáron, a frissen érkezett játékosok közül hatot is neveztek a feröeri meccs keretébe. Köztük van korábban afrikai Bajnokok Ligáját nyerő, egyúttal a 2022-es világbajnokságon Tunéziával pályára lépő középpályás, Mohamed Ali Ben Romdan, és mellette még a védő Ibrahim Cissé, a középpályás Mohammad Abu Fani, Cebrails Makreckis, illetve a csatár Tosu Kehinde Oluwatosin és Varga Barnabás is bevethető. Igazolásnak ugyan friss, de Fradi-játékosnak nem az Baráth Péter, akit végleg megvettek azután, hogy egy évet kölcsönben játszott már náluk Debrecenből.

Az új igazolások közül a Makkabi Haifától 1,5 millió euróért vett Abu Fani volt a legdrágább, de Baráth is 1,2 millióba került, ahogy a sérülése miatt egyelőre pihenő szerb Aleksandar Pešić is.

Vannak viszont hiányzók: a Fradi egyik legjobbja, Tokmac Nguen sérülés miatt nem játszhat majd. Hasonló okból hiányzik a klubhoz 2014 után visszatérő Muhamed Bešić, illetve Henry Wingo is, míg Ryan Mmaee egy várható átigazolás miatt nem utazott a Feröer-szigetekre.

Tokmac Nguen (j) fontos hiányzó a Fradiból, Kristoffer Zachariassen viszont ott a keretben – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP
Tokmac Nguen (j) fontos hiányzó a Fradiból, Kristoffer Zachariassen viszont ott a keretben – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

Részben az erősítések, részben pedig a már amúgy is eléggé erős keret miatt mondja azt a Ferencváros vezetőedzője, az orosz Sztanyiszlav Csercseszov, hogy egy éve már bizonyítottak az Európa-ligában, most ideje szintet lépni, és a Bajnokok Ligájában megmutatni, mire képesek. „Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy ismét megnyerjük a magyar bajnokságot, és sikeresebbek legyünk a Magyar Kupában, mint az előző idényben. Ami az európai szereplést illeti, mindent megteszünk azért, hogy a BL-ben a selejtezősorozatot sikerrel vigyük végig, és bejussunk a csoportkörbe. Az előző szezonban az Európa-ligában játszottunk, ezúttal szeretnénk egyet előrelépni” – mondta.

A BL-selejtező első fordulójában idegenben lép pályára a Fradi a KÍ ellen, a 20.45-kor induló mérkőzést az M4 Sporton lehet követni. A visszavágót július 19-én rendezik hazai pályán, az 18.00-kor indul majd. A kötelezőnek tekinthető továbbjutás után a Fradi a BK Häcken (svéd)–The New Saints (walesi) párharc győztese ellen folytathatja majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!