Önfeláldozóan küzdött a Fradi a Konferencia-ligában, 2-2-vel jött el a Fiorentinától

2023. október 5. – 23:06

Önfeláldozóan küzdött a Fradi a Konferencia-ligában, 2-2-vel jött el a Fiorentinától
A ferencvárosi szurkolók gólöröme a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének második fordulójában játszott az olasz Fiorentina – Ferencvárosi TC mérkőzésen a firenzei Artemio Franchi Stadionban 2023. október 5-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Konferencia-liga csoportkörének második fordulójában a Ferencváros bravúros, 2-2-es döntetlent játszott az olasz Fiorentinával. A magyar bajnok vezeti a csoportját, a belga Genkhez mennek a következő fordulóban.

A Ferencváros két héttel ezelőtti 3-1-es győzelme kötelezőnek mondható volt, de az igazi fokmérő csütörtök este várt a magyar bajnokra. Az olasz Fiorentina ugyanis tavaly bejutott a sorozat döntőjébe, és csak a West Hammel szemben maradt alul. Az olasz bajnokságban a firenzeiek az ötödik helyen állnak, hétfőn tükörsima győzelemmel léptek fel ide, miután 3-0-ra legyőzték a Cagliarit.

A Fradi bátran kezdett, már a nyolcadik percben feljegyezhettük az első kaput eltaláló lövést. Marquinhos 18 méterről próbálta meg, és Terraciano kapusnak el kellett vetődnie. Tíz perc múlva ismét a brazil előtt adódott lehetőség, akkor Zachariassen belőtt labdájára érkezett jó ütemben, de az ötösről nem tudta a kapu felé terelni a labdát.

Az olaszok el-eljutottak a magyar kapuig, de csak kisebb helyzeteket tudtak kialakítani. Ha Dibusznak védenie is kellett, bravúrt nem kellett bemutatnia.

A 25. percben előnybe került a Ferencváros. Zachariassen harcolt meg egy labdáért a jobb oldalon, Ben Rhomdane sprintelt érte, remekül adta középre, a védőjéről leváló Varga Barnabás pedig kilenc méterről passzolta a jobb alsó sarokba. A kapus vetődött érte, de arra nem volt esélye, hogy kitolja.

Vargának ez volt a tizenhetedik gólja ebben a szezonban, ami kiemelkedő teljesítmény.

A Fiorentina nem tudott ritmust váltani a szünetig, így nem forgott veszélyben a Fradi előnye. A fordulás után is megmaradt a magyar bajnok aktivitása. Varga Barnabás okosan kiharcolt egy tizenegyest, Ranieri egyértelműen rálépett a lábára, amikor cselezett. Amikor megvizsgálták ezt a helyzetet, akkor viszont kiderült, hogy Varga lesről indult el, így érvénytelenítették a büntetőt.

Egy perccel később egy gyors kontra végén szögletre mentettek az olaszok. Abu Fani remekül csavarta középre, az előrehúzódó középső védő, Cissé jóval magasabbra ugrott, mint Ranieri, és öt méterről nagy erővel fejelt a léc alá. A kapus beleért a labdába, de kiütni már nem tudta. Teljesen megérdemelt volt a magyar csapat kétgólos vezetése.

Amíg a gól hatása alatt volt a hazai csapat, a zöld-fehérek bevihették volna a harmadik találatot is, de Ben Romdane a kontra végén a kapufát találta el. Ha gól, nyilván visszanézik, lesről lépett-e ki, így azonban nem volt erre szükség.

A sokkból ébredő, cserékkel felfrissülő Fiorentina az 55. perctől egyértelműen kézbe vette a meccs irányítását. Ennek első jele az volt, hogy Bonaventura került ziccerbe: a védők nem tudtak felszabadítani, a középpályás tíz méterről nagy erővel tüzelt, de fölé.

A 66. percben szépített a hazai csapat. Parisi belőtt labdáját Barák nyolc méterről csúsztatta a bal sarokba, Dibusz vetődött, de annyira pontos és erős volt a labda, hogy nem volt esélye a hárításra. Két perccel később egy újabb fejes ment nagyon veszélyesen a kapu irányába, de elkerülte.

A Fiorentina szépítő gólja – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A Fiorentina szépítő gólja – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A 80. percben úgy tűnt, hogy egyenlített González, de korán örültek a lilák, mert Koumé hajszállal, de lesről indult el, amikor a tizenhatoson belülre ért, így a VAR-vizsgálat elvette a találatot. Válaszul Pešić futott el a kapuig a másik oldalon, de hasba lőtte az olasz kapust.

A Fiorentina fokozta a nyomást, nagyon beszorította a magyar csapatot, mindkét oldalról ívelték a tizenhatoson belülre a labdákat. A játékvezető hét perc hosszabbítást jelzett. Artur nyesése 21 méterről veszélyes volt, de húsz centit tévedett.

Egy perc múlva azzal szembesültünk: nem bírta ki az FTC a rohamokat.

Ikoné nem hibázott, amikor egy továbbfejelt labdát kapásból, Dibusz lábai között hét méterről rúgott a kapuba. González a győzelmet is megszerezhette volna, 13 méterről, fordulásból lőtt, de centikkel a bal kapufa mellé, Dibusz dermedten figyelte, hová megy a labda. Parisi fejese zárta le a küzdelmes, élvezetes, lendületes 90 percet, amin összességében igazságos döntetlen született.

Ha előre azt mondják, egy pontot kiharcol a magyar csapat, akkor lehet el is fogadják az érintettek, egy kis hiányérzet csak azért maradhat, mert a kétgólos előnyt nem sikerült megtartani. A következő fordulóban a Fradi a belga Genkhez látogat, amelyik a csoport másik meccsén magabiztosan szerezte meg a győzelmet a Csukaricski otthonában (0-2).

„Hatvan percig tempóban, intenzitásban felvettük a versenyt, sokat kellett labda ellen dolgozni, ezt nehéz volt 97-98 percig bírni. Mindenki csúszott-mászott, többször csak centikkel ment a kapum mellé a labda, szemmel vertem. A cserékkel tudtak emelni a játékuk sebességén és minőségén” – értékelt Dibusz Dénes az M4-nek a találkozó után.

Fiorentina – Ferencváros 2-2 (0-1)
Firenze, Artemio Franchi Stadion, 20 367 néző, v.: Daniel Schlager
gólszerzők: Barak (67.), Ikone (93.), illetve Varga B. (25.), Cissé (51.)
Fiorentina: Terraciano – Kayode, Martínez Quarta, Ranieri, Biraghi (Parisi, a szünetben) – Bonaventura (Ikone, 79.), López (Arthur Melo, 60.), Mandragora (Barak, 60.) – González, Beltrán, Sottil (Kouame, 60.)
Ferencváros: Dibusz – Makreckis, Mmaee, Cissé, Ramírez – Ben Romdhane (Owusu, 67.), Sigér – Marquinhos (Civic, 82.), Abu Fani (Besic, 67.), Zachariassen (Abena, 88.) – Varga B. (Pesic, 82.)

A csoport állása: 1. Ferencváros, 4 pont, 2. Genk 4, 3. Fiorentina 2, 4. Csukaricski 0.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!