Hivatalos: Szaúd-Arábia rendezheti a 2034-es foci-vb-t

2023. október 31. – 23:44

Másolás

Vágólapra másolva

Szaúd-Arábia rendezi a 2034-es foci-világbajnokságot – jelentette be kedden este Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke. A 2026-os játékokat Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok tartja, a 2030-as játékokat pedig Marokkó, Spanyolország és Portugália.

Szaúd-Arábia rendezési lehetősége egyébként már kedden kora délután szinte biztossá vált, mivel az egyetlen rivális pályázó, Ausztrália visszavonta jelölését. A FIFA korábban azt közölte, hogy a 2034-es világbajnokságot Ázsiában vagy Óceániában rendeznék. Az ausztrál szövetség azzal indokolta a döntést, hogy inkább a 2026-os női Ázsia-kupa, valamint a 2029-es klubvilágbajnokság rendezési jogának elnyerésére akarnak koncentrálni.

Annak ellenére, hogy Szaúd-Arábia az Ázsiai Labdarúgó-szövetség támogatását élvezi, valószínűleg ugyanolyan ellentmondásos házigazdája lesz a vb-nek, mint volt Katar 2022-ben. Jogvédő szervezetek rendszeresen bírálják Szaúd-Arábiát az emberi jogok megsértése, a homoszexualitás kriminalizálása, a szólásszabadság korlátozása és a jemeni háború miatt. Szaúd-Arábia nemzetközi megítélését súlyosan rontotta Dzsamál Hasogdzsi újságíró brutális meggyilkolása is.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg úgy próbálja ellensúlyozni országa rossz nemzetközi megítélését, hogy az elmúlt pár évben végtelen mennyiségű pénzt fektettek különböző sportágakba és sportrendezvényekbe: Szaúd-Arábiában egymást érik küzdősportgálák, 2021 óta van már saját Forma–1-es futamuk, évek óta ott rendezik a Dakar-ralit, és egy állami befektetési alapon keresztül még a golfba is beszálltak.

De a legtöbb erőforrást természetesen a futballba ölték: előbb többségi tulajdont szereztek az angol Premier League-ben szereplő Newcastle Unitedben, majd Cristiano Ronaldo leigazolása után több tucat sztárjátékost csábítottak a szaúdi bajnokságba, aminek a közvetítési jogát még magyar sportcsatorna is megvette. Nem csoda tehát, ha Szaúd-Arábia ezek után még fontosabb szereplője akar lenni a futballvilágnak, amihez egy világbajnokság rendezése ideális eszköz lehet. Néhány hete már bejelentették, hogy szívesen megrendeznék a 2035-ös női vb-t is, de az igazi csúcs a 2034-es férfi vb lenne. Hogy végül mire juthat a szaúdi futballálom, és hogy mit nyernek ezzel az egész sportwashinggal, arról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!