A feröeri villanyszerelő, aki nyolc óra munka után megy edzeni, és győztesen távozott a Fradi-pályáról

2023. július 20. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Míg a Ferencváros játékosai megnémultak a mixed zónában a megrendítő 3–0-s BL-vereség után, addig a feröeri bajnok Klaksvík középpályása, René Shaki Joensen beszédes volt a találkozó után. A csapat most először nyert párharcot a Bajnokok Ligájában, ráadásul a 180 perc alatt gólt sem kaptak. A Fradi szurkolótábora vastapssal búcsúztatta őket, míg a sajátjait kifütyülte.

A most 30 éves Joensen Dániában nevelkedett, de nem volt annyira jó, hogy profi szerződést kapjon, így ugyan egy meccset játszhatott a koppenhágai csapatban, utána visszatért a szülőföldjére, és a munka mellett focizik. 31-szer szerepelt a feröeri válogatottban.

A Nemzeti Sport kamerája előtt azt mondta, hogy nyolctól-négyig villanyszerelő, utána nyolcig edz, aztán egy kis időt eltölt az edzőteremben, és mehet haza a családjához.

A kézilabda is amatőr alapokon nyugszik az országban, ettől még népszerű, az U21-es férfi válogatott bejutott a legjobb nyolc közé a vb-n. A spanyolokat és a portugálokat is megverték. Ezen a nemrég véget ért tornán Magyarország ezüstérmet nyert.

Sokaknak eszébe jutott szerda este a magyar válogatott 2017-es andorrai veresége (0–1), akkor volt egy játékos, aki miután kivitte a magyar drukkereket a pályára a taxijával, a következő kanyart már nem vállalta el, nem ment vissza a szállodába, mert beállt melegíteni.

Harminc éve, júniusban a magyar válogatott Izlandon kapott ki, egy évvel korábban Budapesten. Az első találkozót még lehetett is kisiklásnak tekinteni, a másodikat már nem.

„Amatőröktől kaptunk ki, ezért adódik a kérdés, érdemes-e profikat nevelni Magyarországon”

vetette fel Knézy Jenő az összefoglalóban, és szinte mindegyik lap foglalkozott akkoriban a kijelentésével. Kinyomozták a magyar újságírók a szakmákat, volt a győztes csapatban szobafestő, sofőr, ács és pék is a játékosok közt.

Izland a 2018-as vb-n is úgy vett részt, hogy voltak a játékosai közt amatőrök, például Halldorson kapus, aki filmrendező civilben, Saevarsson pedig szabadságot vett ki a csomagolóüzemben, hogy játszhasson, és Lionel Messit kikapcsolja a játékból.

Joensen tehát annyira szereti a sportágat, hogy 30 évesen is focizik, nálunk ugyanakkor azt a trend, hogy 25 évesen már abbahagyják az akadémisták, és eltávolodnak a sportágtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!