A kínai média manipulációján múlt, hogy közellenség lett a világsajtóban a magyar teniszező

Legfontosabb

2023. július 19. – 18:16

A kínai média manipulációján múlt, hogy közellenség lett a világsajtóban a magyar teniszező
Tóth Amarissa a WTA Budapest Grand Prix-n 2023. július 18-án – Fotó: Völgyi Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Sírva fakadt, majd feladta a mérkőzést Csang Suaj kínai teniszező a WTA Budapest Grand Prix első fordulójában, ettől hangos ma a világsajtó. Suaj a magyar Tóth Amarissa Kiara ellen játszott, amikor 5–5-ös állásnál félbeszakították a meccset, mert a kínai játékos ütése után a vonalbíró szólt, hogy kint volt a labda. A sportoló nem értett ezzel egyet, és a közvetítésen is úgy tűnt, hogy a labda vonalat érhetett, de a székbíró a kollégájának adott igazat.

Csang ezért azt kérte, hogy a meccs supervisora is vizsgálja meg a helyzetet, de ő nem érkezett meg. Tóth eközben úgy tűnt, mintha kuncogna, és videókon úgy látszik, mintha végül annak ellenére, hogy még nem jött meg a supervisor, és Csang is többször, hangosan kérte, hogy ne tegye, Tóth letörölte a kérdéses nyomot.

A kínai teniszező ezekután nem sokkal pánikrohamra hivatkozva ápolást kért, elsírta magát, és feladta a meccset. Amikor kivonult, még kezet fogott a bíróval és Tóthtal, aki ezután felemelt karokkal ünnepelte a továbbjutást. A 34 éves Csang jelenleg a 45., Tóth pedig az 548. a világranglistán.

A helyzet azonban nem teljesen fekete-fehér. Először is, a supervisor akkor se tehetett volna semmit, ha akart volna. A meccsen a székbíróé az utolsó szó, kivéve akkor, ha a pontot kapó játékos úgy látja, hogy a labda nem is ment ki, és jelzi, hogy a pont szerinte ellenfelének jár. Ezt gyakran azzal jelzik, hogy eltörlik a kérdéses nyomot.

Siklós Erik, a torna kommunikációs vezetője a Telexnek azt is elmondta, hogy a neten terjedő felvételekkel van egy nagy probléma: az esemény nem egészen úgy zajlott, mint ahogy azokon látszik.

Ugyanis azokon úgy tűnhet, mintha Tóth azonnal letörölné a nyomot, pedig a valóságban Csang panasza és a törlés között lement egy labdamenet, amit Csang megnyert, övé volt a pont.

Itt egy hosszabb felvétel, amin látszik, hogy a valóságban hogy történt az eset. A rövidebb részleteket kínaiak kezdték el megosztani, és ez átkeretezte az esetet, ami nemcsak Tóth, hanem a magyar torna nemzetközi megítélésén is sokat rontott.

Tóth ezekután indult el a nyom felé, hogy letörölje, hogy később ne zavarjon be, ha hasonló helyzet merülne fel. Ez önmagában egy salakos pályán nem formabontó. Csang kiabált, hogy ne, de Tóth ezt saját állítása szerint nem hallotta, mert a versenyhelyzetben fel volt spannolva.

Itt előjön az az íratlan szabály, hogy a nyom letörlésével jelzik a játékosok, hogy mégis az ellenfélé a pont, de ezt a bíró csak akkor fogadja el, ha még nem indult új menet. Siklós azt mondta, hogy a kínai csapat elkezdett kiabálni Tóthtal, hogy tiszteletlen az ellenfelével szemben. A teniszben egyébként nem kifejezetten népszerű a bekiabálás. Menetek közben egyáltalán nem, köztük viszont előfordul.

Siklós szerint elsősorban a székbíró hibázott azzal, hogy miután a vonalbíró mondta, hogy out, majd megnézte, és ő is úgy döntött, hogy out, nem zárta rövidre a vitát, és hagyta, hogy Csang és az edzője tovább reklamáljon.

A törlés után Csang nyert még egy menetet, amivel már 40–30-ra vezetett. Ezekután hármat zsinórban elveszített, és ezután nem sokkal omlott össze és adta fel. Siklós azt mondta, hogy az igaz, hogy ezen a ponton Tóth sportszerűségi hibát vétett, mert ha valaki feladja a meccset, akkor a győztesnek illik visszafognia magát, nem kellett volna ünnepelnie – annak ellenére, hogy technikailag megvert valakit az első WTA-mérkőzésén, aki kétszeres Grand Slam-bajnok és 500-zal van előtte a ranglistán. De ezenkívül úgy látja, hogy a magyar játékos nem hibázott.

Az eseménysorozat nem aratott osztatlan sikert a világsajtóban. Néhány cím a történtekről beszámoló cikkekből:

És valóban, több sportoló is védelmébe vette Csang Suajt. Daria Saville szerint Tóth ugyan megkapta a pontot, és megnyerte a meccset, a hírnevét tönkretette, míg Caroline Garcia, a világ jelenlegi 5. legjobbja támogatásáról biztosította a kínai teniszezőt. A 9. Maria Sakkari szerint is Csang a legkedvesebb játékos a versenyen, és szerinte Tóthot ki kéne zárni.

„Abszolút undorító viselkedés. Suaj jobb ember, mint sokunk, amiért kezet rázott a bíróval és azzal a lánnyal. De hát Suajról beszélünk, persze, hogy így tett” – írta a 63. Ajla Tomljanovic.

Csang az Instagramon reagált a történtekre:

„Minden erőfeszítés és gyakorlás hiábavaló, mert amikor a vonalhoz közel akarsz ütni, még el is találod a vonalat, azt fogják mondani, hogy kint volt.
Szeretlek titeket, srácok és lányok, akik támogatnak és kiállnak mellettem.”

A meccs után a Kossuth Rádióban Tóth is kommentálta a döntést:

„Úgy gondolom, hogy ő magát készítette ki. Nem értettem, hogy miért csinált ebből ekkora balhét, hogy a bíró döntését felül akarta bírálni. Nem értem, hogy miért nem fogadta el, de hát magának kereste a bajt.”

Csang az elmúlt hónapokban már beszélt arról, hogy a nagyszülei halála miatt problémái vannak a mentális egészségével. A kínai teniszszövetséggel sem a legjobb a viszonya, ezért három éve nem járt Kínában. Az idei 19 meccséből négyet nyert, de ha azt az egy pontot elengedte volna, akkor a torna egyik favoritjaként valószínűleg megverte volna Tóthot.

Siklós korábban az MTI-nek azt mondta, a versenynek semmi köze a történtekhez, a versenyigazgatónak nincs semmilyen jogosítványa, beleszólása ebben helyzetben. „Ezer ilyen eset történik a világon. Ebben a helyzetben a székbíró a főszereplő, aki megítélte a pontot” – mondta a kommunikációs vezető, majd azt is hozzátette, hogy amikor Tóth Amarissa eltaposta a labda nyomát, a kínai csapatból többen bekiabáltak neki, tiszteletlennek nevezték, Csang Suaj pedig egy nézővel is összeveszett.

300 millió forintos torna

A kormány egy 2019-es rendeletben úgy döntött, hogy a következő négy évben mindenképp Magyarországon kell megrendezni a Hungarian Grand Prix WTA International női szabadtéri tenisztornát. Emiatt minden évben 900 ezer dollárt, azaz nagyjából 300 millió forintot adtak a torna megszervezésére.

Ennek ellenére a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) nehéz éveket tudhat maga mögött. A 2020. szeptember 15-i közgyűlés után számoltak be arról, hogy a szövetség 2016 és 2020 között 8,5 milliárd forintot kapott nemzetközi versenyek megrendezésére a magyar államtól, ebből az A-Z Tenisz Produkció Kft. és az Open Time Kft. együttesen 7 milliárd forintnyi kifizetéshez jutott, átláthatatlan körülmények között.

Az MTSZ a pénzügyi fedezet és elnökségi jóváhagyás nélkül megkötött szerződések miatt csődközeli helyzetbe került, az A-Z Tenisz Produkció Kft. és az A-Z Produkció Kft. előzetes egyeztetés nélkül végrehajtási eljárásokat indított ellenük, emiatt több mint 650 millió forint értékben inkasszó került a teniszszövetség bankszámláira, ezzel veszélybe sodorva a sportolóknak, egyesületeknek juttatott támogatások kifizetését és a napi működést. A végrehajtó mindeddig több mint 526 millió forintot utalt ki az érintett gazdasági társaságoknak. A szövetség az ügyben 2021 elején feljelentést tett. Majd nem sokkal később munkaügyi pert indítottak két volt főtitkár ellen.

(Azóta kiderült, hogy a cégek egyeztettek a végrehajtási eljárás előtt, és az A-Z Tenisz Produkció Kft. már több mint egy éve levette azt az MTSZ számlájáról. Az egyik főtitkár elleni pert az MTSZ visszavonta, a másik keresetet pedig elutasította a bíróság.)

Miután Lázár János átvette a szövetség vezetését, először 3,9 milliárd forintot kaptak a kormánytól adósságrendezésre, majd újabb 710 milliót. 2022 februárjában aztán kiderült, hogy magyar teniszezők hamis PCR-teszteket alkalmaztak, hogy nemzetközi versenyeken induljanak, a visszaélésben több sportoló és edző is érintett volt. Az MTSZ azt gondolta, hogy csak kiforgatják az ügyet, hogy ezzel is támadják a vezetést. Az ügyben több vizsgálatot is indítottak. A csődveszély aztán 2022 októberében ismét felütötte a fejét, mert az addig Lázár által megszerzett összeg sem volt elég a korábbi tartozások kifizetésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!