Újabb volt főtitkára ellen indított pert a teniszszövetség, több százmillió forintos kár megtérítése a tét

2021. szeptember 21. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Kártérítési pert kezdeményez a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) volt sportigazgatója és főtitkára, Juhász Gábor ellen, így már nemcsak Richter Attila ex-főtitkárnak kell bíróság előtt felelnie a sportszervezetet ért gazdasági hátrányokért – írja az MTI.

Az MTI értesülése szerint az MTSZ azért indított munkaügyi pert Juhász Gábor ellen több százmillió forint összegű kár megtérítése miatt, mert a volt főtitkár elnökségi jóváhagyás nélkül közjegyzői okiratba foglalt tartozáselismerő nyilatkozatot tett az A-Z cégcsoport javára akkor, amikor

  • az MTSZ súlyos anyagi gondjai már nyilvánvalóak voltak,
  • állami segítséggel konszolidációra szorult,
  • ráadásul ugyanezen cégcsoportnak korábban megfizetett összegek körében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már több százmillió forint összegű szabálytalan kifizetést állapított meg.

Az MTSZ jelenlegi főtitkára, Sütő Csilla az MTI-nek megerősítette az értesülést, ám mivel a jogi procedúra folyamatban van, egyelőre nem kívánta kommentálni. A közjegyzői okiratba foglalt tartozáselismerés alapján az MTSZ számláit inkasszálták, az inkasszó egy éven keresztül fennállt. Idén március 11-én a NAV határozatban megállapította, hogy az A-Z Tenisz Produkció 940 837 000 forint értékben leadott számlái mögött tényleges gazdasági esemény, illetve teljesítés nem állt.

Az MTSZ áprilisi tájékoztatása szerint a szövetség 2016 és 2020 között 8,5 milliárd forintot kapott nemzetközi versenyek megrendezésére a magyar államtól, ebből az A-Z Tenisz Produkció Kft. és az Open Time Kft. együttesen hétmilliárd forintnyi kifizetéshez jutott, átláthatatlan körülmények között. Az MTSZ tavaly nyáron megválasztott elnöke, Lázár János azt ígérte, át fogja világítani a szövetség korábbi ügyleteit, és konszolidálni fogja a teniszezők több milliárd forintos adósságát. 2011-től a fideszes országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos volt a szövetség elnöke, az ő idejében alakult ki az MTSZ tekintélyes adóssága.

A szövetség februárban számolt be arról, hogy az igazságügyi könyvszakértői vizsgálat a vártnál is sokkal sötétebb képet festett a múltbeli működésről. Kiderült, hogy valójában nem az eredetileg publikált 3,5 milliárdos hiányt hozta össze a Szűcs Lajos vezette szövetség, hanem egymilliárddal többet. És találtak még 220 millió forint áfatartozást is. Az állam a hiány konszolidálását tavaly májusban megkezdte. Az MTSZ a teljes jelentést publikálta a honlapján.

Lázár egyik első lépéseként már tavaly augusztusban feljelentette Szűcs bizalmasát, Richter Attila korábbi főtitkárt, aki ellen a teniszszövetség március végén több mint 250 millió forintos keresetet indított.

Richter 2020 januárjában pénzügyi fedezet, elnökségi jóváhagyás és szerződött helyszín hiányában írt alá egy három évre szóló bérleti szerződést az EBX-IMG, LLC (IMG) gazdasági társasággal a budapesti WTA-torna kapcsán. A kereset szerint Richter mindezt ráadásul annak ismeretében tette, hogy a kormány határozatban rendelkezett egy másik verseny támogatásáról. Ezért az MTSZ új elnöksége a büntetőfeljelentést követően peres úton visszaköveteli Richterről az általa okozott kárt.

Lázár János márciusban úgy vélekedett, hogy május végére fejeződhet be a szövetség pénzügyi konszolidációja. A szervezet 3,9 milliárd forintot kapott a felhalmozott adósságok rendezésére, ebből 1,7 milliárdot már kifizettek a játékosoknak, edzőknek, kluboknak és versenyszervezőknek, emellett – mint mondta – óriási összegeket kellett átutalni külföldi ügynökségeknek, ezzel pedig remélhetőleg sikerült helyreállítani a magyar tenisz becsületét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!