Óriási dráma után zsinórban tizenegyedjére is a Bayern München nyerte meg a Bundesligát

2023. május 27. – 18:21

Óriási dráma után zsinórban tizenegyedjére is a Bayern München nyerte meg a Bundesligát
Fotó: MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A lehető legizgalmasabb végjáték után sorozatban tizenegyedszer is a Bayern München nyerte meg a Bundesligát, miután szombat délután az utolsó fordulóban legyőzte a Kölnt, míg a Dortmund nem sokkal később lezáruló meccsének 2-2 lett a vége a kilencedik Mainz ellen. A trónkövetelőnek a saját kezében volt a sorsa, miután az utolsó előtti fordulóban az RB Leipzig 3-1-re verte a Bayernt, garantálhatták volna a bajnoki címet azzal, ha szombaton hazai pályán nyernek, de ez végül nem jött össze.

Miután idén teljesen nyílt volt a küzdelem, rendkívül érdekesnek ígérkezett a német bajnokság szombati meccsnapja. A két bajnokesélyes közül egyértelműen a Bayern kezdett jobban, Coman már a nyolcadik percben betalált, míg a Dortmund hiába jutott tizenegyeshez viszonylag hamar, Haller elhibázta, cserébe viszont 24 perc alatt két gólt is bekaptak. A Dortmund aztán a második félidőre jóval feljebb kapcsolt, több veszélyes helyzetük is volt, a 69. percben pedig Guerreiro meg is szerezte a szépítő gólt, de ezzel még nem voltak kint a vízből.

Azzal viszont már igen, hogy a másik meccsen a 81. percben büntetőhöz jutott a Köln, Ljubičić pedig be is lőtte azt, a Bayern döntetlenjével ugyanis szintén bajnok lett volna a Dortmund a saját meccsük eredményétől függetlenül. Itt viszont még nem volt vége az őrületnek, a 85. percben csereként beállt Jamal Musiala ugyanis négy perccel később, nem sokkal a lefújás előtt ismét megszerezte a vezetést a bajoroknak. Így a Dortmundnak győznie kellett, ha bajnok akart lenni, de hiába talált be a 94. percben Haller, les miatt érvénytelenítették a gólt. Süle aztán a 96. percben már tényleg kiegyenlített, de nem maradt ideje a dortmundiaknak még egy gólra.

A 2-2-es döntetlennel a Dortmund ugyanúgy 71 pontot szerzett, mint a Bayern, de mivel a regnáló bajnoknak jobb volt a gólkülönbsége, megszerezte a bajnoki címet, sorozatban tizenegyedik alkalommal. Mindez azért is hihetetlen, mert a Nagelsmann vezetőedző váratlan menesztése után érkező Thomas Tuchelnek a múlt heti, RB Leipzig elleni kudarc a negyedik veresége volt tizenegy meccsből, és ahogy azt múlt heti elemzésünkben is írtuk, úgy tűnt, hogy a BL-ből való kiesés után még a bajnoki címet is elbukja a csapat. Az, hogy ez mégsem így lett, igazából nem rajtuk múlott – bár az tény, hogy a győzelemmel mindent megtettek, amit tudtak –,

ennek pedig alighanem komoly szerepe volt abban, hogy a Bayern szombaton egyúttal kirúgta Oliver Kahnt, a klub igazgatótanácsának elnökét és Hasan Salihamidžić sportigazgatót.

A szombati események után egyébként a másodedzőnek érkező Lőw Zsolt is bajnok lett, aki Tuchel oldalán éppen egy Dortmund elleni 4-2-es győzelemmel mutatkozott be. Nem lett viszont bajnok a Dortmund meghatározó játékosa és kapitánya, Marco Reus, aki éppen 2012-ben, a bajnoki címmel járó idény után igazolt egykori nevelőklubjához, és azóta töretlenül próbálta megismételni a sikert. Az idei kudarc láthatóan nagyon összetörte a Dortmund játékosait, a meccs után az edző Edin Terzić sorra próbált meg lelket önteni a földön fekvő dortmundiakba, nem sok sikerrel.

Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A Dortmund mögött végül a Lipcse és az Union Berlin végzett még BL-csoportkört érő helyen, így előbbivel Gulácsi, Szoboszlai és Willi Orbán, utóbbival pedig Schäfer András is pályára léphet majd a Bajnokok Ligájában jövőre. A Sallai Rolanddal felálló Freiburg az EL-csoportkörében, az idén a Fradit az EL-ből kettős győzelemmel búcsúztató Leverkusen pedig a Konferencia-liga selejtezőjében kezdheti meg jövőre a nemzetközi szereplését. A Dárdai Pált ezredik alkalommal visszahívó Hertha az utolsó meccsét ugyan megnyerte, de az már egy hete kiderült, hogy fixen kiesnek a Bundesligából, miután döntetlent játszott a Bochummal. A magyar edző a meccs után azt mondta, a Herthánál fog dolgozni a következő szezonban is, de azt még nem tudja, milyen pozícióban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!