Dárdainak most a megalománia romjait kell eltakarítania a Herthánál

2023. április 17. – 11:32

Dárdainak most a megalománia romjait kell eltakarítania a Herthánál
Fotó: Andreas Gora / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap kora délután vált hivatalossá, hogy Dárdai Pál harmadszor is átveszi a Hertha BSC irányítását. A pénteki, Schalke elleni 5–2-es kiábrándító vereség után az edzőcsere szinte biztosra vehető volt, de szombat este még azt írták a német lapok, hogy Markus Gisdol lehet a befutó, akit Sandro Schwarz távozásával együtt jelenthetnek be. Vasárnap délelőttre gyökeresen megváltozott minden, és eldőlt, hogy a klub legendája harmadszor is nekifuthat a mentőakciónak.

Kétszer korábban már sikeres volt, de egyértelműen most lesz a legnehezebb dolga Dárdainak, ebben mindenki egyetért.

2015. februári érkezésekor ugyancsak kieső helyen állt a klub, de akkor még lényegesen több forduló volt hátra, igaz, akkor párhuzamosan a magyar válogatott mellett is dolgozott. Végül sikerrel meglett a bennmaradás, és egészen 2019-ig nyugalom volt a Herthánál, volt, hogy ősszel pontrekordokat döntöttek, kétszer elérték a nemzetközi kupát, megfordultak az Európa-liga csoportkörében is. Végül egy kisebb hullámvölgy után menesztették Dárdait 2019 nyarán.

Az utána következő edzők sok mindent hoztak, de a várt stabilitás és eredményesség messze elmaradt. 2021. január 25-én jött a következő megbízatása, akkor könnyebbséget jelentett, hogy egyrészt a 14. helyen állt a csapat, és hogy Dárdai akkor még a klub kötelékébe tartozott, hiszen az akadémián maradt, most azonban nem így volt, a klubon kívülről kell visszatérnie.

A második küldetése 2021. november végéig tartott, amikor egy döntetlen után váratlanul menesztették. A Hertha előző sportigazgatója, Fredi Bobic alig várta ezt a pillanatot – később az is Bobic irányítása alatt történt, hogy tavaly szeptemberben, 25 év után Dárdianak teljesen távoznia kellett a csapattól. Ők ketten egyébként már játékoskorukban sem voltak jó viszonyban. (Bobic ideje aztán a télen járt le Berlinben, a válogatottnál csak önjelölt a menedzseri pozícióra.)

Fredi Bobic, Arne Friedrich sportigazgató és Dárdai a Haensch-Arenában 2021. augusztus 8-án, a németországi Meppenben – Fotó: David Inderlied / DPA / AFP
Fredi Bobic, Arne Friedrich sportigazgató és Dárdai a Haensch-Arenában 2021. augusztus 8-án, a németországi Meppenben – Fotó: David Inderlied / DPA / AFP

Visszatérve Dárdaira, a Kicker kommentárjában megjegyezte, azért is a legnehezebb küldetés a mostani, mert a megalománia romjait kell eltakarítania a 47 éves szakembernek. A Hertha befektetője, Lars Windhorst azt álmodta meg, hogy ha már Európa fővárosai közül csak Berlinben nincs a Bajnokok Ligájában induló csapat, akkor ezen időszerű változtatni, és közel 400 millió eurót invesztált a klubba, de a sors fintora, hogy a város másik végén az Union fogja elérni jó eséllyel a BL-t, míg a Herthánál csak a bennmaradás lehet a cél.

Windhorst érkezése előtt a klub célja az volt, hogy a saját nevelésű tehetséges fiatal játékosokat fokozatosan beépítse. A Hertha utánpótlása ugyanis remekül működött, erről tanúskodnak a korosztályos bajnoki érmek. Az a modell, amit megálmodtak, elveszett, a fiatalok nem kaptak jövőképet, a folyamatos (sztár)átigazolások nem hozták meg a várt hatást. Ehelyett a 2003-ban született Luka Netz elment a Gladbachhoz, Lazar Samardžić az Udinese játékosa lett, Jordan Torunarigha Belgiumba szerződött. Legalább Dárdai Mártont nem engedték el, igaz, gyakorta csak a kispadon kapott helyet. (Amikor lehetőséget kapott, a Gladbach ellen góllal jelentkezett.)

Dárdai arról beszélt a hétvégén visszajövetelekor, hogy nem kellett sokáig győzködni őt. A jelenlegi vezetésben benne van az egyik legközelebbi barátja, Zecke Neuendorf, aki a második edzői időszakában a segítője volt, évtizedek óta megbíznak egymásban. A tavaly megválasztott elnök, Kay Bernstein félretette, hogy a kampányban az ellenfelét támogatta a klub legendája, de eddig vonakodott a kinevezéssel. Noha a Sky szakértője, a világbajnok Lothar Matthäus már januárban sürgette a váltást, és ő nyíltan meg is nevezte, hogy Dárdai tud segíteni ebben a helyzetben, aki minden fűszálat ismer a klubnál, nem kell sok idő, hogy feltalálja magát.

A Hertha a pénteki kiütés után kényszerhelyzetben volt, mégis Dárdai vállalt a kinevezés elfogadásával nagyobb kockázatot, mert megéghet, edzői reputációja sérülhet a következő hetekben. És mostantól még könnyebb lesz őt elkönyvelni úgy, mint örökös Hertha-edzőt, akit más klubnak nem is érdemes megkörnyékezni, mert úgyis szeretett csapatánál marad. Azt nem tudhatjuk, milyen ajánlatokat kapott, amíg pihenőjét töltötte, de az szembetűnő, hogy a német focit átitatja a Red Bull-filozófia, a Lipcséhez és a Salzburghoz kötődő edzők kelendőbbek, a körforgás szerves részei.

Nehéz, de nem kilátástalan küldetés

Dárdai a következő helyzetben ül le újra a Hertha kispadjára: hat forduló van hátra a Bundesliga idei szezonjából, a csapatnak 10 pontra lenne szüksége az első osztályban maradáshoz, mert 32 ponttal már bent lehet maradni. Mivel eddig 28 forduló alatt jött össze 22 pont, nem is kell nagyon ragozni, milyen komoly teljesítményre lesz szükség a folytatásban. A Bochum után a Hertha kapta a második legtöbb gólt a Bundesligában (55-öt), a védelem stabilizálása a legfontosabb feladata, de ebben már van rutinja.

A Hertha BSC Berlin szurkolói Lars Windhorst áthúzott portréjával a Hertha BSC – Freiburg közötti Bundesliga mérkőzésen 2022. október 09-én, Berlinben – Fotó: Cathrin Mueller / Getty Images
A Hertha BSC Berlin szurkolói Lars Windhorst áthúzott portréjával a Hertha BSC – Freiburg közötti Bundesliga mérkőzésen 2022. október 09-én, Berlinben – Fotó: Cathrin Mueller / Getty Images

A hátralévő mérkőzések:

  • Werder Bremen (otthon)
  • Bayern München (idegenben)
  • Stuttgart (o)
  • Köln (i)
  • Bochum (o)
  • Wolfsburg (i)

A Werder a legutóbbi fordulóban otthon kapott ki a Freiburgtól, az előző hat fordulóban nem nyertek, vagyis nincsenek jó formában, kiesési gondjaik viszont már nem lehetnek. A Bayern a bajnoki címért harcol, a bajorok március végén váltottak edzőt, Thomas Tuchel a Dortmund ellen remekül indult, a Manchester City elleni BL-vereség és a Hoffenheim elleni bajnoki döntetlen (1–1) viszont azt mutatja, könnyen sebezhető ez a csapat.

A Stuttgart is új edzővel lendült neki a bajnokság utolsó szakaszának, lélektanilag nagyon fontos lenne a legyőzésük. A Köln ellen idegenben bravúr kell egy pontszerzéshez is, a Bochum ellen viszont megint kötelező nyerni. Szóval, a feladat ugyan nehéz, de ha a három hazai meccs megvan, akkor már nem is annyira lehetetlen ez a küldetés. Más kérdés, hogy a Hertha az idei szezonban csak egyszer tudott megnyerni két egymás utáni hazai meccset, és a 13. helynél egyszer sem volt előrébb a bajnokságban.

„Ez a csapat sok ellenfelet tud bosszantani a játékával, ha jó napja van, más napokon viszont gyorsabban szertefoszlik az ellenállási szellemük, mint egy pezsgőtabletta”

– írta a Kicker háttércikkében.

A szaklap szavazásán egyébként pillanatnyilag 68–32 az arány, hogy a Hertha lesz az egyik kieső. Igaz, Dárdai érkezésével 28-ról rögtön 32-re emelkedett a bennmaradást vizionálók tábora, ami azt is jelenti, hogy bizakodóan és optimistán várják visszatértét a szurkolók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!