Matthäus: Dárdai Pál a nyilvánvaló megoldás a Herthánál

2023. január 30. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Hertha az idei első három meccsén nulla ponttal és 1–10-es gólaránnyal kezdett, ám nem az edzőt, hanem a sportigazgatót, Fredi Bobicot menesztette azonnali hatállyal a klub elnöke, Kay Bernstein. Róla annyit kell tudni, hogy 41 éves, ultrából lett vezető, miután az előző elnök a nyáron lemondott posztjáról. Bernstein úgy vélte, hogy ezen az első három találkozón a hét pont sem elérhetetlen, de különösen azok után volt csalódott, hogy a Wolfsburg egy ötöst rúgott az Olimpiai Stadionban, a városi rivális Union Berlin pedig 2–0-ra nyert ugyanott.

Bobic 2021 nyarán érkezett, Dárdai Pált megörökölte az edzői poszton, majd november végén kirúgta egy döntetlen után, hogy utána kiket vitt a klubhoz, és hogyan teljesítettek, arról ebben a cikkben részletesen írtunk.

Bobic focizott a Herthában, de akkor már túl volt a fénykorán, a legnagyobb sikereit a Stuttgarttal és a Dortmunddal érte el. Dárdaival össze is feszültek játékoskorukban, és amikor vezetőként tért vissza, akkor sem voltak a legjobb viszonyban. Sportigazgatóként a Frankfurtot felvirágoztatta, ez volt az ajánlólevele a berlini munkája előtt. Az új elnökkel kódolva volt a feszültség egy német szakértő (Herbert Bruchhagen) szerint, „mert két teljesen eltérő világ ütközött egymásnak.”

Bernstein azért tette ki a klubtól Bobicot a Bild szerint, mert ha még 2023 nyarán is betölti ezt a posztját, a szerződése automatikusan meghosszabbodik, ami évi 3 millió eurót jelentett neki. Csak érzékeltetésül: Dárdai nagyjából egymilliót keresett.

Bernsteinnek már januárban is volt egy erős nyilatkozata, amikor azt mondta, ha el akar menni Bobic, akkor hadd menjen, nem fogja marasztalni. Akkor még arról volt szó, hogy a német válogatott igazgatója lehet, de mint később kiderült, Bobic inkább csak önjelölt volt, és valójában szóba sem került a kinevezése, a pozíciót pedig Rudi Völler kapta meg januárban.

„Bobic menesztése nem ellene, hanem a Hertha érdekében történt” – ezekkel a hangzatos szavakkal indokolta az elnök a sportigazgató eltávolítását. Ezzel együtt Benjamin Webert nevezték ki a helyére, akinek szintén van kötődése a klubhoz. Koordinátornak, aki összefogja a klub és az akadémia munkáját, azt a Zecke Neuendorfot jelölték, aki Dárdai stábjában is benne volt a 2021-es menesztés előtt. Mindez már előre jelezheti, hogy a 46 éves magyar edző akár vissza is térhet a kispadra.

Lothar Matthäus már nyíltan Dárdai mellett foglalt állást, szerinte nem lehet más a megoldás. A helyzetet maximum az nehezíti, hogy az edző nem Bernsteint, hanem a riválisát támogatta az elnökválasztási kampányban tavaly nyáron. Utána viszont Bernstein azt nyilatkozta, hogy meg kell egyezni a Dárdai családdal, mert ő a Hertha legendája, és örökre az is marad. És egyébként nincs is más olyan játékosuk a berlinieknek, aki ennyire releváns része lett volna a klub történelmének az elmúlt 25 évben.

Sandro Schwarz edző a Frankfurt ellen a hétvégén bizonyíthat, de nem lesz könnyű feladat a hatodik helyen álló Eintracht otthonában a pontszerzés. És Schwarznak meg kell küzdenie Bobic örökségével, hiszen mégiscsak ő hozta, és őt találta a legalkalmasabbnak a vezetésre még a nyáron.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!