Az MLSZ szerint az UEFA által használt kézikönyv egyértelműen bizonyítja, hogy tiltólistán van a Nagy-Magyarország-szimbólum

2023. január 27. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

„Ezúton küldjük a FARE által összeállított – és az UEFA fegyelmi eljárása során használt – kézikönyvet, amelynek 28. oldala konkrétan, részletes leírással tartalmazza a Nagy-Magyarország-szimbólumra vonatkozó tiltást az UEFA nemzetközi mérkőzésein. Ezt azért küldjük, hogy a leghatározottabban cáfoljuk az oldalukon a FARE nevében megszólaló ellenőr állításait”

– írja levelében az MLSZ. És mutatjuk is azt a 28. oldalt abból a FARE-összeállításból:

Részlet a FARE által összeállított kézikönyvből.
Részlet a FARE által összeállított kézikönyvből.

De mi ez az egész?

Zászlón nem engedélyezett a Nagy-Magyarország jelkép, sálon bevihető a stadionba – írtuk meg az MLSZ állásfoglalását január 25-én, miután Dúró Dóra nyílt levélben sérelmezte, hogy az MLSZ nem engedélyezi a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók bevitelét a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseire.

Az MLSZ elmondta, hogy a jelképet a UEFA erre szakosodott katalógusa tartalmazza. Ezért nemzetközi klub és válogatott mérkőzéseken, ha az UEFA és a FIFA, illetve a velük együttműködő FARE (Football Against Racism in Europe) ellenőre a jelentésében rögzíti a jelkép megjelenítését, akkor az MLSZ fegyelmi eljárásra számíthat.

Miután az MLSZ ezt tisztázta, elszabadult a pokol, sokan nekiestek az MLSZ-nek is, Csányi Sándor egy interjúban tisztázta is ezután, hogy nem gondolja, hogy megalkuvó lenne, még akkor sem, ha a szurkolók egy része így is látja, és szerinte nem jó hazafi, aki a zárt kapus büntetést kockáztatja. A hazai mérkőzéseken engedélyezik is a Nagy-Magyarország szimbólumát, de a nemzetközi meccseken egyszerűen nem éri meg kockáztatni, de már kezdeményezte, hogy az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a Nagy-Magyarország-jelképet.

Na, ekkor érkezett Szijjártó Péter, aki a FARE tagjait munkásőrök gyülekezetéhez hasonlította, amelynek tagjai azért élnek, hogy agyament módon feljelenthessenek. A külügyminiszter kifejtette, hogy a nagy-magyarországos zászlók lengetése még nem revizionizmus, és csodálkozva tette fel a kérdést, vajon a két általános iskolás fia történelematlaszából is lapokat akarnak-e majd kitépdesni.

És ha már ilyen szépen meg lett szólítva a FARE, annak magyar elnökségi tagja is reagált. Jósa Bálint szerint a történelmi Magyarország térképe önmagában nem számít diszkriminatív szimbólumnak, használata miatt az UEFA eddig még egyszer sem büntette meg az MLSZ-t és a magyar labdarúgó-válogatottat.

„A FARE 2016-os katalógusában valóban a vitatott jelképek között szerepel a történelmi Magyarország térképe, de csak akkor, ha más, súlyosabb szimbólumokkal, például nyilaskereszttel, árpádsávos zászlóval, önkényuralmi jelképekkel együtt jelenik meg, önmagában nem” – mondta Jósa, aki nem érti, honnan vette Csányi, hogy tiltólistán szerepel ez a szimbólum.

És megérkeztünk a péntek estéhez: miután ez megjelent a sajtóban, az MLSZ elküldte azt a bizonyos 2016-os FARE-katalógust, amit, mint írják, az UEFA is használ a fegyelmi eljárásoknál. És ebben a katalógusban – ahogy az a fenti fotón is látszik – valóban szerepel a Nagy-Magyarország-szimbólum.

Ami furcsa, hogy a FARE-ember azt nyilatkozta, hogy önmagában nem számít tiltottnak, csak ha például árpádsávval együtt használják. A FARE-könyvben ugyan a példafotón valóban olyan nagy-magyarországos zászló van, ami turulos, árpádsávos, a katalógus szövegében azonban egyetlen szóval sem említenek külön kitételt a Nagy-Magyarország-szimbólumhoz. Azt mi ebben a katalógusban nem találtuk, amit Jósa nyilatkozott, hogy „csak akkor, ha más, súlyosabb szimbólumokkal, például nyilaskereszttel, árpádsávos zászlóval, önkényuralmi jelképekkel együtt jelenik meg”.

Az MLSZ friss közleményében azt is hozzáteszi, hogy

„rendelkezünk az összes olyan írásos dokumentummal, amelyekben a FARE a magyar válogatott budapesti mérkőzéseit követően írásban kifogásolja, hogy a magyar szurkolók a Puskás Arénában Nagy-Magyarország jelképet helyeztek ki molinóikon.”

A FARE-katalógusban – mind a 2016-osban, mind a 2018-asban – egyébként a Nagy-Magyarország-szimbólum mellett a hungarista jelkép, a nyilaskereszt is szerepel, de külön.

A legutóbbi válogatott meccsen Orbán Viktor miniszterelnök nyakában volt a történelmi Magyarországra utaló zászló, amikor a válogatottsági rekorder Dzsudzsák Balázzsal szerepelt közös fotón. A szlovák külügyminiszter undorítónak nevezte. A kijevi magyar nagykövetet pedig bekérették. Orbán úgy reagált, a foci nem politika. „A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek” – tette hozzá.

Magyarország márciusban kezdi az Európa-bajnoki selejtezőit, Bulgária lesz az első ellenfél. Szerbiát is ebbe a csoportba sorolták, a jelkép ott is érzékenységet válthat ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!