A FARE nem érti, honnan vette Csányi Sándor, hogy tiltólistán lenne a történelmi Magyarország térképe

2023. január 27. – 17:09

A FARE nem érti, honnan vette Csányi Sándor, hogy tiltólistán lenne a történelmi Magyarország térképe
Fotó: Jean-Christophe MAGNENET / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Frissítés: Az MLSZ reagált a FARE elnökségi tagjának nyilatkozatára, és elküldték az UEFA által használt kézikönyvet, ami egyértelműen bizonyítja állításuk szerint, hogy tiltólistán van a Nagy-Magyarország-szimbólum. Bővebben erről friss cikkünkben olvashat itt.

A történelmi Magyarország térképe önmagában nem számít diszkriminatív szimbólumnak, használata miatt az UEFA eddig még egyszer sem büntette meg az MLSZ-t és a magyar labdarúgó-válogatottat, mondta Jósa Bálint, a FARE (Football Against Racism in Europe) elnökségi tagja – írja a Magyar Jelen. Jósa erről éppen a napokban egyeztetett a mérkőzéseket ellenőrző rendszer vezetőjével.

„A FARE 2016-os katalógusában valóban a vitatott jelképek között szerepel a történelmi Magyarország térképe, de csak akkor, ha más, súlyosabb szimbólumokkal, például nyilaskereszttel, árpádsávos zászlóval, önkényuralmi jelképekkel együtt jelenik meg, önmagában nem” – mondta Jósa, aki nem érti, honnan vette Csányi, hogy tiltólistán szerepel ez a szimbólum:

„Ez teljesen abszurd. Eleve az UEFA kiskönyvében nem szerepelnek konkrét tiltott jelképek, csak általános irányelvek, hogy mire kell figyelni egy nemzetközi mérkőzésen.”

Jósa szerint jó lenne, ha a felek érdemben kommunikálnának egymással, adott esetben az MLSZ, az UEFA, a FARE, és a szurkolók képviselői pro és kontra érveket felsorakoztatva megvitatnák a Nagy-Magyarország szimbólum használatának kérdését. Az elnökségi tag szerint akár kompromisszumos megoldás lehet, hogy a szomszédos országok válogatottjai ellen ne, a többi nemzetközi meccsen azonban megjelenhessenek a lelátón a történelmi Magyarországot ábrázoló zászlók, drapériák és molinók.

Az előző részek tartalmából:

S01E01: Az MLSZ bejelenti, hogy amennyiben az UEFA és a FIFA, illetve a velük együttműködő FARE (Football Against Racism in Europe) ellenőre meglát egy történelmi Magyarországot ábrázoló molinót a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein, akkor feljelentést tesz. Ezért az MLSZ nem engedélyezi, hogy ilyet bevigyenek a stadionokba. Dúró Dóra felháborodásában levelet ír Csányi Sándornak.

S01E02: Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke elolvassa a levelet, de nem gondolja, hogy megalkuvó lenne, még akkor sem, ha a szurkolók és egy része így látja. Szerinte nem jó hazafi, aki a zárt kapus büntetést kockáztatja.

S01E03: Színre lép Szijjártó Péter, aki alaposan kiosztja a FARE-t, tagjait munkásőrök gyülekezetéhez hasonlítja, amelynek tagjai azért élnek, hogy agyament módon feljelenthessenek. A külügyminiszter kifejti, hogy a nagy-magyarországos zászlók lengetése még nem revizionizmus, és csodálkozva kérdezi, vajon a két általános iskolás fia történelematlaszából is lapokat akarnak majd kitépdesni?

S0104: Betoppan Jósa Bálint, cáfol és nem érti Csányit (lásd fenn).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!