Zászlón nem engedélyezett a Nagy-Magyarország jelkép, sálon bevihető a stadionba

2023. január 25. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az országgyűlés alelnöke, Dúró Dóra kedden nyílt levelet írt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökének. A Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese azt sérelmezi, hogy „az MLSZ nem engedélyezi a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók bevitelét a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseire.” Dúró öncenzúrát gyanít a háttérben, elfogadhatatlan túlkapásnak nevezi az intézkedést.

Az MLSZ úgy tájékoztatott, hogy a jelképet a UEFA erre szakosodott katalógusa tartalmazza. Ezért nemzetközi klub és válogatott mérkőzéseken, ha az UEFA és a FIFA, illetve a velük együttműködő FARE (Football Against Racism in Europe) ellenőre a jelentésében rögzíti a jelkép megjelenítését, akkor az MLSZ fegyelmi eljárásra számíthat. „A politikai üzenetek megjelenítése az UEFA és a FIFA szabályai szerint tiltottak, ezért az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t” – rögzítette az MLSZ. Kaptunk olyan információt, hogy a múltban már kapott is büntetést emiatt a hazai szövetség.

Az MLSZ felhívja a figyelmet, hogy az UEFA által elfogadott, 2016-ban megjelent, jelenleg is érvényben lévő FARE-kiadvány a 28. oldalán így fogalmazott erről a jelképről. „Revizionista elgondolás, amely arra törekszik, hogy visszaállítsa a Magyar Királyság első világháború előtti határait. Jelenleg kisebbségben lévő szélsőjobboldali csoportosulások használják a stadionokon belül.”

Ebben az összefoglaló kiadványban az összes országnál megjegyezték, milyen jelképekre kell figyelniük a FARE mérkőzésekre ellátogató ellenőreinek, és azt is jelezték, ha ezekkel az ellenőrök szembesülnek, akkor fegyelmi eljárás alá vonható az adott szövetség. Az MLSZ kiemelte, abban érdekelt, hogy a válogatott telt ház előtt játssza a meccseit, ezért a jövőben sem engedélyezheti a Nagy-Magyarországot ábrázoló drapériák, zászlók és molinók bevitelét a stadionokba nemzetközi meccsekre.

„A sál viselése más kategóriába tartozik. A nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata az MLSZ-nek nem feladata. Így fordulhat elő, hogy egy időben bárki, akár több száz néző is hasonló sálat visel a stadion különböző területein ezzel semmilyen szabályt nem sértve”

– közölte az MLSZ. Kikövetkeztethető, hogy hasonló a helyzet a pólókkal is.

A legutóbbi válogatott meccsen Orbán Viktor miniszterelnök nyakában volt a történelmi Magyarországra utaló zászló, amikor a válogatottsági rekorder Dzsudzsák Balázzsal szerepelt közös fotón. A szlovák külügyminiszter undorítónak nevezte. A kijevi magyar nagykövetet pedig bekérették. Orbán úgy reagált, a foci nem politika. „A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek” – tette hozzá.

Magyarország márciusban kezdi az Európa-bajnoki selejtezőit, Bulgária lesz az első ellenfél. Szerbiát is ebbe a csoportba sorolták, a jelkép ott is érzékenységet válthat ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!