Szijjártó munkásőrözéssel reagált a nagy-magyarországos zászlók kitiltására

2023. január 27. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter munkásőrözéssel reagált arra a hírre, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a FARE (Football Against Racism In Europe) nevű szervezet javaslatára kitiltja a válogatott mérkőzéseiről a nagy-magyarországos zászlókat és molinókat.

„Ez a FARE nevű szervezet, ez gyakorlatilag egy ilyen önkéntes munkásőrök szervezete. Ez egy olyan szervezet, amelynek tagjai azért élnek, hogy feljelenthessenek. Feljelenthessenek embereket teljesen agyament módon.

Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen egy futballmeccset sem. Sose azért mentek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, hogy mit lehet feljelenteni. És jól láthatóan fogalmuk sincs a történelemről. Tehát feljelenteni minket azért, mert az úgynevezett Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók jelentek meg egy stadionban, ez a történelmi ismeretek teljes hiányára vall” – mondta Szijjártó a Türk Befektetési Alap elnökével közösen tartott pénteki sajtótájékoztatón.

A külügyminiszter szerint a nagy-magyarországos zászlók lengetése még nem revizionizmus, nem a szomszédaink fenyegetése és nem nacionalizmus. Szijjártó ezután arról beszélt, hogy a két általános iskolás fia történelematlaszában is van Nagy-Magyarországot ábrázoló térkép, majd így folytatta: „Most majd a következő mérkőzésén a Dunakeszi Városi Sportegyesületnek a FARE-ellenőr kitépeti majd minden gyerek történelem atlaszából ezt a képet? Vagy hogyan? Tehát tényleg olyan szintű nonszensz az, amit ez a szervezet művel.”

A miniszter hozzátette, jól ismeri az UEFA szlovén elnökét, Aleksander Čeferint, aki reményei szerint „megszabadítja az UEFA-t és az európai futballt ettől a munkásőr szervezettől”.

„Mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni, jól látszik, fogalmuk sincsen a világról, halvány lila segédfogalmuk… – elnézést az újpestiektől – halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről”

– mondta Szijjártó.

Csányi Sándor MLSZ-elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy szerinte nem jó hazafi, aki a válogatott zárt kapus büntetését kockáztatja. Azt mondta, az MLSZ legfőbb célja az újabb büntetések elkerülése, mindemellett kezdeményezte, hogy az európai szövetség és a FARE is vegye le tiltólistájáról a Nagy-Magyarország jelképet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!