Foci-vb-elődöntő: Argentína–Horvátország 3-0

2022. december 13. – 19:49

frissítve

Foci-vb-elődöntő: Argentína–Horvátország 3-0
Fotó: Molly Darlington / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Argentína a katari foci-vb első döntőse, miután legyőzték Horvátországot.

Messiék simán, 3-0-ra nyerték a meccsüket úgy, hogy a horvátok igazán komoly helyzetig egyszer sem jutottak.

A horvát védő távolról eresztett el egy lövést, amely a keresztléc fölött süvített el.

Vége a mérkőzésnek
ARG Argentína 3 : 0 Horvátország CRO

De hiába nyert egy kis területet a 16-osnál, a kapu fölé vágta a labdát. A horvátok a nem túl nagy tempó mellett még mindig kreatív játékot tudnak felmutatni, ez sem elég viszont a gólhoz.

Egy szépítő gólért még küzdhetnek a horvátok, akik többet birtokolják a labdát.

Sarkazások, látványos labdakihozatal után az argentin kapuig haladtak a horvátok, Majer előtt nyílt lehetőség, erőtlen, lapos lövésével Martinez könnyedén elbánt. Egy újabb kísérletet azonban így is felírhatnak a horvátok maguknak.

Csere
Juan Foyth Nahuel Molina
Ángel Correa Alexis Mac Allister
ARG Argentína

Majer szöglete után Lovren érkezett a jobb kapufánál, de nem tudta sípcsonttal bekotorni a labdát még védő nélkül sem.

Kiegyenlíteni nyilván aligha fognak már, de még a szépítés is egyre távolabbinak tűnik úgy, hogy eddig mindössze egyszer találták el a kaput. Ha a korai mezőnyfölényt valahogy gólra váltották volna, egészen máshogy alakulhatott volna a meccs, de ehelyett inkább ajándékoztak két gólt Messiéknek, a harmadik után pedig már végképp nem volt visszaút. Pedig annak ellenére, hogy Messi és Álvarez is káprázatosan játszik, ennyivel igazából nem volt jobb az argentin csapat.

Mac Allister lövése kerülte el pár centivel a bal alsó kapufát, miután egy remek labdát kapott. A horvát védőket megint könnyen átjátszották a lendületből érkező támadók.

Modrić elhagyta a pályát, minden bizonnyal már a bronzmeccsre spórol vele a szövetségi kapitány. Esélytelen innen visszajönni.

Csere
Lovro Majer Luka Modric
CRO Horvátország

Perišić a bal szélen két védőt is átcselezett, majd egy finom passzal Oršićot hozta helyzetbe, ő nem fűzte tovább az akciót, azonnal lőtt. Nagyon mellé.

Megint távolról, ráadásul kiszorított helyzetből próbált gólt szerezni a horvát támadó. Nem volt megfontolt kísérlet, inkább már dühből rúgott.

Csere
Paulo Dybala Julián Álvarez
Exequiel Palacios Rodrigo de Paul
ARG Argentína

Középről, majdnem harminc méterről lőhettek szabadot a horvátok, Modrić és Perišić is a labda mögé állt, végül az utóbbi vállalta el. A bal alsó sarok felé tartó lapos lövést Martínez biztosan fogta.

Csere
Marko Livaja Andrej Kramaric
CRO Horvátország
Sárga lap
Nicolás Otamendi
ARG Argentína

Messi óriásit szólózott a jobb szélen, majd középre húzódva Gvardiolt is megforgatta az oldalvonal közelében, aztán a szinte ácsorgó Álvarezhez passzolt, aki öt méterről simán kapuba gurította.

GÓL!
ARG Julián Álvarez
ARG Argentína 3 : 0 Horvátország CRO
Sárga lap
Cristian Romero 
ARG Argentína

Orbán Viktort kedden reggel még Budapesten próbáltuk kérdezni a legfontosabb magyar ügyekről, este viszont már Katarban nézte a miniszterelnök az argentin–horvát meccset. A páholyban Gianni Infantinóval, a FIFA elnökével beszélgetett.

Fotó: Lars Baron / 2022 Getty Images
Fotó: Lars Baron / 2022 Getty Images

Az MTI szerint Orbán nem csupán a meccset nézi meg Katarban, megbeszélést folytatott Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Tháni katari miniszterelnökkel is.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a meccsre a FIFA hívta meg Orbánt, és miután katari szerkesztőségeknek ad majd interjút, még kedd éjjel Brüsszelbe utazik a szerdai EU-ASEAN csúcstalálkozóra, ahol az uniós tagállamok és a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének tagállami vezetői tárgyalnak egymással.

Szerencse, hogy a katari médiának ad interjút, ugyanis olyan magyar sajtóorgánumnak, ahol kritikus kérdéseket is kaphat, több mint egy évtizede nem adott interjút a miniszterelnök.

Katari újságíróknak viszont azt nyilatkozta, hogy szereti, amikor kultúrák találkoznak és játszanak egymással azonos játékszabályok mellett ugyanabban a sportágban. Az MTI beszámolója szerint Orbán arról is beszélt, hogy próbálja otthonról követni a mérkőzéseket, de – mint megjegyezte – ez nehézségekbe ütközik, mivel nappal dolgoznia kell, így csak késő este jut erre ideje.

Orbán szerint a katari labdarúgó-világbajnokság nemcsak látványos, de izgalmas is. nagyra értékelte a szervezést és azt, hogy Katar úgy döntött, a pénzt arra a célra költi, hogy az egész világot vendégül lássa. A „Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak teszik” szólást felemlítve úgy fogalmazott: nagyon jó, hogy egy arab országban látják vendégül a világot, ahol tiszteletben kell tartani a helyi szokásokat és szemléletmódot.

A második félidőben is változatlan a helyzet, főleg a horvátok birtokolják a labdát, és valamivel talán jobban is tudnak belőle előrefelé haladni, mint az első játékrészben, de az argentinok ránézésre továbbra is teljesen elégedettek ezzel, békésen kontrázgatva használják ki a horvátok hibáit, Messi pedig minden érintésével bizonyítja, hogy mennyire jó még ebben a mezőnyben is. Az argentin sztár a mai góljával egyébként a legjobb 16 bevezetése óta csak a hatodik játékos, aki a nyolcaddöntőben, a negyeddöntőben és az elődöntőben is betalált, utoljára a holland Wesley Sneijdernek sikerült ez 2010-ben.

Egy nagy kavarodást próbáltak kihasználni a horvátok, de Lovren nem tudott tisztán fejelni, Vlašić pedig a lepattanóról maradt le.

De előtte még lerúgta Modrićot.

Csere
Lisandro Martínez  Leandro Paredes
ARG Argentína

Egy újabb támadás végén, az ötös sarkáról, balról rúgta kapura az argentin, a gyepen irányt változtató labdát viszont fogta Livaković, aki egyre nagyobb nyomást érzékelhet a kapuján.

Az argentinok nem sokat erőlködnek a támadásokkal, csak kihasználják a horvátok hibáit. Ezúttal Gvardiol volt, aki az utolsó pillanatban szerelni tudott egy középen érkező ember előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!