Tűzijátékkal ünnepelték Iránban az emberek, hogy a válogatottjuk kikapott az USA-tól

2022. november 30. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Irán szereplése a katari világbajnokságon messze túlmutat a focin. Ezt bizonyítja, ami az ősi ellenség Egyesült Államok elleni, 1-0-ra elveszített meccs után történt az országban. A vereség azt jelentette, hogy Irán búcsúzott a vb-től, nem jutottak tovább a csoportjukból. A CNN helyszíni tudósítása szerint Iránban sok helyen az utcán ünnepelték csapatuk kiesését az emberek: táncoltak, dudáltak, Amerikai-párti szlogeneket skandáltak, és tűzijátékot lőttek fel.

Egyikük arról beszélt a CNN riporterének, hogy az iráni válogatott kiesése a kormány vereségét szimbolizálja az iráni néppel szemben. Ugyanakkor sokan csalódottak voltak, amiért a focisták nem álltak ki az elnyomott iráni nép mellett.

Hasonló jelenetekről számolt be a Marca is a külföldön élő Farzád Szeifikaran iráni újságíró posztjaira hivatkozva. A kurd tartományban lévő Szakkez városában több százan ünnepelték a nyílt utcán az iráni válogatott vb-búcsúját, kocsijukkal elállták az utakat, fütyültek, dudáltak.

Az iráni szurkolókat már a világbajnokság előtt is megosztotta, hogy szabad-e a nemzeti csapatnak drukkolni. Sokan direkt az iráni válogatott ellen szurkoltak, mert az erőszakosnak és korruptnak tartott rezsimmel azonosítják a csapatot. Mások ragaszkodnak ahhoz, hogy a válogatott az ország népét képviseli.

Iránban szeptemberben lángoltak fel újra a tiltakozások, miután a helyi erkölcsrendészet brutális bántalmazásába belehalt egy 22 esztendős, a kurd kisebbséghez tartozó nő – Mahsza Amini a hatóság meglátása szerint „nem megfelelően” viselte a fejét takaró hidzsábot. Az iráni rezsim brutális fellépéssel reagált a tiltakozási hullámra, a hírek szerint 400 ember halálát okozva ezzel. A Wales elleni meccsen saját honfitársaik zaklatták azokat az iráni szurkolókat, akik Mahsza Aminire emlékeztető transzparenseket akartak bevinni a stadionba. A megosztottság tehát úgy is jelen van, ki hogyan viszonyul az iráni rezsimhez.

Az viszont nem egyértelmű, hogy az iráni focicsapat mennyiben azonosul az ország vezetésével. A válogatott csapatkapitánya, Ehsan Hadzsszafi a vb előtt támogatásáról biztosította az elnyomó teheráni rezsim ellen küzdő népmozgalmat. Az Anglia elleni első vb-meccsükön az iráni focisták nem énekelték el a nemzeti himnuszt, ezzel tiltakoztak az elnyomó iráni rezsim ellen. A másik két meccsen viszont elénekelték a himnuszt, bár a hírek szerint nem teljesen önszántukból: a CNN információi szerint megfenyegették őket, hogy különben megkínozzák, bebörtönzik a családtagjaikat. Az iráni válogatott korábbi sztárját, Viora Gafurit egyébként azért tartoztatták le a vb kezdete után nem sokkal, mert többször is az iráni kormányzatot kritizálta.

Maga az USA elleni meccs sem ment le botrány nélkül. A két ország rossz viszonya miatt komoly politikai feszültség övezi ezeket a találkozókat. Most sem volt másként: Teherán a FIFA etikai bizottságához fordult, mert az amerikai szövetség egy olyan iráni zászló képével hirdette meg a keddi meccset a közösségi médiában, amin nem szerepeltek vallási szimbólumok. Az amerikaiak később bocsánatot kértek az eset miatt. Azzal magyarázták a zászló módosítását, hogy így akarta kifejezni, támogatják az alapvető emberi jogokért küzdő, a vallási előírások ürügyén elnyomott iráni nőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!