Az amerikai focicsapat eltiltását követeli Irán egy zászló miatt

2022. november 27. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Bár csak kedden játszik egymással Irán és az Egyesült Államok a katari vb-n, már balhé van a sorsdöntőnek ígérkező meccs miatt. Az iráni szövetség tízmeccses eltiltást követel az amerikai csapatnak, mivel szerintük az ellenfél megsértette országuk méltóságát, írja a Guardian.

Arra hivatkozva fordultak a FIFA etikai bizottságához, hogy az amerikai szövetség egy olyan iráni zászlóval promózta a keddi meccset a közösségi médiában, amin nem szerepeltek vallási szimbólumok. A grafikát azóta egyébként törölték, de úgy látszik, ez nem hatotta meg az irániakat.

Az amerikai szövetség magyarázata szerint azért használták a módosított iráni zászlót, mert így akarták kifejezni, hogy támogatják az alapvető emberi jogokért küzdő iráni nőket. A FIFA nem kívánata kommentálni a hírt, de eléggé valószínűtlen, hogy emiatt eltiltsák az amerikai válogatottat.

Az iráni fociválogatott tagjai az első meccsen nem énekelték a himnuszukat az elnyomó teheráni rezsim miatt, a másodikon, a Wales elleni győzelemkor igen, de a lelátón zokogó drukker képét sok millióan láthatták. Arról, hogy az országban milyen feszültségek vannak, és hogy a játékosok a népmozgalmat támogatják, még a torna előtt írtunk. A Wales elleni csoportmeccsen kisebb nézőtéri atrocitások voltak a rezsim támogatói és elutasítói között. Több szurkolót is megszóltak, zaklattak, akik a 22 évesen meggyilkolt Mahsza Aminire emlékeztető transzparenseket akartak bevinni stadionba.

Iránnak 3, az Egyesült Államoknak 2 pontja van a B csoportban. A csoportot Anglia vezeti 4 ponttal, Wales az utolsó 1 ponttal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!