Wales összeomlott, a 98. és 101. percben is gólt kapott Irántól

2022. november 25. – 13:06

Wales összeomlott, a 98. és 101. percben is gólt kapott Irántól
Azmoun lövése után a kapufán csattant a labda – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A labdarúgó-világbajnokság második csoportkörét Irán és Wales kezdte. Előbbi egy sokkoló, angolok elleni vereséggel (2–6) érkezett, míg utóbbi 1–1-es döntetlenre mentette az első meccsét az USA ellen. Szabályos gólt sokáig nem volt a meccsen, a 98. percben viszont egy pazar bombagólt láttunk, a vb-n ez volt az első 16-oson kívüli gólt. Hamarosan jött a második is.

Az első meccsen az iráni játékosok nem énekelték a himnuszukat, így tiltakoztak az ország kormányzása ellen. A másodikon már énekelték, a lelátóról viszont füttyszó most is hallatszott. (Helyszíni riportunkban mutattuk be a hátterét.) Wales sokkal nyugodtabb körülmények között készülhetett, ráadásul már egy pontot is hozott a második körbe.

A 12. percben Walesé volt az első nagy helyzet, Roberts beadása után Moore lőhetett hat méterről, de Hosszeini kapus a helyén volt, igaz nem is volt nehéz dolga, mert nem kapott nehéz labdát. Három perccel később Roberts a saját térfelén eladta a labdát, Irán gyors kontrát vezetett, amikor Azmoun betört a tizenhatoson belülre nem lőtt, hanem passzolt, és mivel Golizadeh eközben lesre futott, nem sokáig ünnepelhetett, a videózás alapján érvénytelenítették a találatát.

Nem volt nagy iram az első félidőben, a hajrában Azmoun előtt egy kisebb lehetőség adódott, és mivel nem találta el jól a labdát hat méterről, maradt a 0–0.

A fordulás után öt perccel hihetetlen jeleneteket láthattunk, Irán ugyanis 10 másodpercen belül két kapufát rúgott. Előbb Azmoun kapott remek indítást, a védő nem érte utol, 10 méterről lőtt, de a bal oldali kapufáról kipattant a labda. Golizadeh vette át a messze kivágódó labdát, befelé cselezett, és 19 méterről, ballal a másik kapufát találta. A Charleroi játékosa nagyszerűen csavart, a kapus úszott a levegőben, de nem érhette volna el. A kipattanó egy harmadik iráni játékos elé került, Norollahi közeli fejesét Hennessey egy különleges reflex mozdulattal hárította.

Irán a folytatásban is lényegesen veszélyesebben játszott, Hennessey védései nagyon kellettek a gól nélküli állás tartásához. A 83. percben Davies 15 méterről próbálkozott, Hosszeini ujjheggyel tolta ki a labdát a léc alól, ez volt Wales legveszélyesebb helyzete.

Egy perccel később Taremi kapott egy tökéletes indítást, Hennessey kilépett a kapujából, de a csatár eltolta mellette a labdát, a kapus pedig letarolta 28 méterre a kaputól. A guatemalai játékvezető először csak a sárga lapot mutatta fel neki, de kihívták a videóhoz, és a bíró felülbírálta saját korábbi, enyhe, de téves döntését. Ez volt a vb első piros lapja.

A 88. percben Torabi 18 méteres, hatalmas lövése centikkel kerülte el a kaput. A kilenc perces ráadásban sokáig nem történt semmi, a 98. percben viszont belőtték az első gólt az irániak. Joe Allen röviden rúgta ki a labdát, Cesmi megkaparintotta, és 22 méterről pazarul lőtte ki a bal alsó sarkot. A játékos az iráni ligában játszik, az Estaglan csapatában.

És ezzel még nem volt vége, Wales kockáztatott, de a százegyedik percben Rezajan egy kontrát egy szép emeléssel értékesített. „Megérdemlik a sikert a játékosaim, és megérdemlik a tiszteletet, de a munkát még nem végeztük el” – mondta a találkozó után Carlos Quieroz Irán portugál szövetségi kapitánya.

Wales–Irán 0-2

  • Gólszerzők: Cesmi 98., Rezajan 101.
  • Piros lap: Hennessey 86.
  • Sárga lapok: Rodon 40+3., illetve Rezajan 90+4., Dzsahanbahs 90+5.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!