Nagy árat fizetett az USA a továbbjutásért, gólszerzés közben sérült le a legnagyobb sztárjuk

2022. november 29. – 22:07

Nagy árat fizetett az USA a továbbjutásért, gólszerzés közben sérült le a legnagyobb sztárjuk
Serhat Cagdas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

1998 után ismét egy világbajnokságon találkozott egymással Irán és az Egyesült Államok. Akkor és most is komoly politika feszültség övezte a mérkőzést, igaz, 24 éve annyiban más volt a hangulat, hogy még egy közös fotóra is összeálltak a csapatok a meccs előtt, az iráni játékosok pedig fehér rózsát, a béke perzsa szimbólumát adtak amerikai ellenfeleiknek. Katarban sokkal ellenségesebb légkörben rendezték meg a meccset. Az iráni szövetség el akarta érni, hogy az amerikai válogatottat tiltsák el a vb-ről, mert egy olyan grafikát osztottak meg a közösség médiában, amin az iráni zászlóról hiányoztak a vallási szimbólumok. Az amerikai szövetség azzal magyarázta a lépést, hogy így akarták kifejezni, támogatják az alapvető emberi jogokért küzdő, a vallási előírások ürügyén elnyomott iráni nőket.

Amerikai és iráni játékosok közös fotója az 1998-as vb-n – Fotó: Pascal George / AFP or licensors
Amerikai és iráni játékosok közös fotója az 1998-as vb-n – Fotó: Pascal George / AFP or licensors

De talán az iráni focistákat jobban nyomasztotta saját hazájuk vezetése: a CNN információ szerint megfenyegették őket, hogy megkínozzák, bebörtönzik a családtagjaikat, ha nem éneklik a himnuszt. Az Anglia elleni vb-meccsük előtt nem énekelték el, a némasággal az iráni rezsim ellen tiltakoztak. A második meccsen Wales ellen viszont már volt éneklés, tehát lehetett alapja a fenyegetésnek.

Visszatérve a meccsre: a franciaországi vb-n 2-1-re az irániak nyertek, de egyik csapat sem jutott tovább a csoportjából, az amerikaiak pont nélkül, három vereséggel búcsúztak. A katari találkozójuk előtt úgy állt a helyzet, hogy amelyik csapat nyer, az biztos továbbjut a csoportból. Iránnak 3 pontja volt, Angliától kikaptak 6-2-re, Walest viszont a hosszabbításban szerzett gólokkal 2-0-ra legyőzték. Az Egyesült Államoknak két döntetlenje volt, Walesszel 1-1-re, a nagy rivális angolokkal 0-0-ra végeztek. Nekik tehát mindenképpen győzniük kellett, míg az irániaknak egy döntetlen is elég lehetett. A B csoport másik meccsén az 1 pontos Wales a 4 pontos Angliával játszott.

Az iráni focisták az USA elleni meccsen elénekelték hazájuk himnuszát, de közel sem akkor lelkesedéssel, mint az ellenfél. Nagy tempóban indult a meccs, az amerikaiak gyors, rövid passzos játékkal próbálták feltörni az iráni védelmet. Az első lövésre sem kellett sokat várni: a 9. percben Yunus Musah lőtt jócskán fölé kb. húsz méterről. Két perccel később Christian Pulisic már a kaput is eltalálta, de fejesét simán fogta az iráni kapus. A 28. percben Timothy Weah fejelhetett egy megpattanó lövés után. Ez a próbálkozás sem volt igazán veszélyes, pont középre ment, és nem is volt túl erős. Öt perccel később megint az egykori aranylabdás George Weah fia vette célba az iráni kaput, a labda ezúttal csak centikkel kerülte el a felső kapufát.

Az amerikai Sergiño Dest küzd a labdáért – Fotó: Evrim Aydin / 2022 Anadolu Agency
Az amerikai Sergiño Dest küzd a labdáért – Fotó: Evrim Aydin / 2022 Anadolu Agency

Irán nem sokat mutatott az első félidőben, nagyrészt kontratámadásokra rendezkedtek be. A 21. percben Mehdi Taremi kapott ígéretes indítást, a középre tartó beadását viszont lekapcsolták a védők. Ezenkívül nem nagyon volt értékelhető akciója Iránnak, egyetlen kapura lövésig sem jutottak el a 45 perc alatt.

A 38. percben eredményre vezettek az amerikai rohamok: Sergiño Dest középre fejelt labdájára Pulisic érkezett nagy lendülettel, és bevetődve a kapuba passzolt. A Chelsea amerikai játékosa majdnem belesérült a gólszerzésbe, percekig ápolták, miután összeütközött az iráni kapussal. A hosszabbításban Weah még lőtt egy lesgólt, de maradt az 1-0.

Az amerikai edző nem kockáztatott, és a szünetben lecserélte Pulisicot, Brenden Russell Aaronson folytatta a helyén. Az amerikaiak ott folytatták, ahol az első félidőben abbahagyták: a 48. percben Joshua Sargent lépett ki egy jó indítással, a rövid sarokra tartó lövését magabiztosan védte a kapus.

Az irániak támadójátéka ezután látványosan feljavult, és az 52. percben majdnem egyenlítettek is. A csereként beálló Saman Goddosz fejelhetett közelről, de a partjelző jelezte, hogy lesen volt. A 65. percben még közelebb járt a gólhoz Goddosz, a hosszú felső sarokba tartó lövése csak centikkel kerülte el a kaput. A hajrában újabb alapemberét veszítette el az amerikai csapat, ezúttal Joshua Sargentet kellett lecserélni sérülés miatt.

Az utolsó percekben nagyon nyomott Irán, sokszor teljesen beszorultak kapujuk elé az amerikaiak. A hosszabbításban volt egy nagy egyenlítési lehetőségük, azonban Morteza Pouraliganji fejese mellé ment. Az utolsó másodpercekben hiába reklamáltak tizenegyest, a bíró nem látott szabálytalanságot. Az eredmény ezután már nem változott, az Egyesült Államok 1-0-ra nyert, amivel a Walest 3-0-ra verő Anglia mögött a második helyen jutottak tovább a csoportból. A nyolcaddöntőben az A csoport győztesével, Hollandiával játszanak majd. A vereséggel Irán búcsúzott a világbajnokságtól, harmadik helyen zárták a csoportot.

Irán–Egyesült Államok 0-1

  • Gólszerzők: Pulisic 38'
  • Sárga lap: Adams 43', Hosseini 77'

A B csoport végeredménye:

  1. Anglia: 7 pont
  2. Egyesült Államok: 5 pont
  3. Irán: 3 pont
  4. Wales: 1 pont
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!