Iránban letartóztattak egy sztárfutballistát, aki gyakran kritizálja a rezsimet

2022. november 24. – 21:50

Másolás

Vágólapra másolva

Iránban csütörtökön letartóztatták a futballválogatott egy korábbi tagját, akit a kormányzat bírálatával vádolnak – írja az NPR.

A félhivatalosnak tekinthető Farsz és Tasznim hírügynökségek közölték, hogy Voria Gafurit „a nemzeti labdarúgó-válogatott megsértése és a kormány elleni propaganda miatt” tartóztatták le. Gafuri, aki az idei világbajnokságon nem került be a válogatott keretébe, egész pályafutása során fogalmazott meg nyílt kritikákat az iráni állammal szemben.

Tiltakozott például a férfi futballmérkőzéseken a női nézők hosszú ideje fennálló kitiltása, valamint Irán konfrontatív külpolitikája ellen, amelynek következtében a Nyugat szankciókat vetett ki az országra. Kiállt az iráni kurdok elnyomása ellen is. Az utóbbi időben szimpátiáját fejezte ki a rendőrök által meggyilkolt 22 éves lánnyal, Mahsza Aminivel szemben is, akinek halála miatt az aktuális iráni tüntetéshullám kirobbant szeptemberben. A tiltakozások kezdete óta legalább 442-en meghaltak és 18 ezer embert letartóztattak a hatóságok.

A futball-vb kezdete óta megosztja az ellenzéki tábort Iránban, hogy szabad-e a nemzeti válogatottnak drukkolni. Egyesek direkt az ország ellen szurkolnak, mert az erőszakosnak és korruptnak tartott rezsimmel azonosítják a csapatot. Mások ragaszkodnak ahhoz, hogy a válogatott – amelynek tagjai között olyan játékosok is vannak, akik a közösségi médiában szolidaritást vállaltak a tüntetésekkel – az ország népét képviseli. A csapat sztárcsatára, Szardar Azmun például az interneten kiállt a tiltakozások mellett, jutalmul a nyitómeccsen a kispadon ült. A szurkolás módjaiban még a vb-re kiutazott iráni szurkolók is ambivalensek, Irán első meccsén sokan kifütyülték az ország himnuszát, amelyet szintén az elnyomó rezsimmel azonosítanak.

Gafuri mellett két másik korábbi futballsztárt is letartóztattak, mert szimpátiájukat fejezték ki a tüntetőkkel. Ami a sztárfocistával történik most otthon, az üzenetértékű lehet a vb-n játszó csapat tagjainak is.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!