Miért ilyen irgalmatlanul hosszúak az idei vb-meccsek?

2022. november 22. – 08:54

Miért ilyen irgalmatlanul hosszúak az idei vb-meccsek?
Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke 2022. november 18-án, Dohában – Fotó: John Sibley / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A katari focivébé első rendes játéknapjának tanulsága, hogy megdőlni látszik Gary Lineker legendás mondása, miszerint „a foci egy olyan játék, amit huszonketten játszanak 90 percen keresztül…”

Ezzel szemben a világbajnokság első négy mérkőzése átlagosan 106 percig tartott, köszönhetően annak, hogy a játékvezetők a szokásosnál sokkal többet hosszabbítottak.

A Katar–Ecuador nyitómeccs volt eddig a legrövidebb a tornán, összesen 100 perc és 18 másodperc volt a játékidő. Daniele Orsato játékvezető az első és a második félidőre is öt-öt percet dobott rá, amit a meccs eleji furcsa lesgól kivideózása és a második félidei öt csere indokolt.

Az ezt követő Anglia–Irán meccs egyből vb-rekordot döntött: 117 percen és 16 másodpercen át tartott. Soha ilyen hosszú csoportmeccset nem játszottak a vb-k történetében. Az iráni kapus hosszú ápolása miatt a brazil játékvezetői csapat 14 percet hosszabbított az első félidő végén, a második félidőhöz pedig végül 13 percet dobtak hozzá a sok angol gólöröm, az öt-öt csere és a videózások miatt.

A Szenegál–Hollandia mérkőzés 102 percen és 49 másodpercen át tartott, és Davy Klaassen például a 99. percben szerezte a hollandok második gólját. A hétfő esti Egyesült Államok–Wales találkozó összesen 104 perc és 34 másodperc volt. Vagyis az eddigi négy meccshez majdnem 65 perc pluszt adtak hozzá a játékvezetők.

Mindez nem a véletlen műve, hanem része a FIFA azon erőfeszítésének, hogy a játékmegszakítások időtartamának pontosabb nyomon követésével visszaszorítsák az időpazarlást és időhúzást, és növeljék a tiszta játékidőt.

A játék megszakításának okai közé tartoznak a sérülések, a videóbíró (VAR) használata, a cserék, a büntetők és a piros lapok, ezenkívül egyes csapatok és játékosok gyakran szándékosan késleltetik a játék újraindítását, amivel értékes perceket vesznek el a mérkőzésből.

Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke a világbajnokság előtt megerősítette, hogy a negyedik játékvezetők utasítást kaptak arra, hogy a katari torna során kövessék nyomon az elvesztegetett időt, amire már az előző, 2018-as oroszországi világbajnokságon is törekedtek.

„Oroszországban megpróbáltuk pontosabban kompenzálni a meccsek során elvesztegetett időt, és ezért láttunk hat, hét vagy akár nyolc perc hosszabbítást. Gondoljunk bele: ha egy félidőben három gól születik, akkor valószínűleg összesen négy-öt percet veszítünk az ünnepléssel és az újrakezdéssel” – nyilatkozta Collina az ESPN-nek.

A sportág történetének valaha volt legjobb játékvezetője hozzátette, hogy a mostani világbajnokságon a VAR-szobában ülő játékvezetői csapat egyik tagjának az a feladata, hogy a VAR használata miatt elvesztegetett időt számontartsa. Collina szerint ez egy jobb rendszer, mint ami a múltban volt, amikor a pályán lévő játékvezetőre hárult a döntés, hogy mennyit hosszabbít. Vagy ahogy Collina fogalmaz, „úgy tett, mintha döntene”, mert valójában ez már régóta a negyedik játékvezetők feladata, ők javasolják a meccset vezető kollégáiknak, hogy mennyi legyen a ráadás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!