A hollandok megszenvedtek Szenegállal, de a hajrában behúzták a győzelmet

2022. november 21. – 19:16

A hollandok megszenvedtek Szenegállal, de a hajrában behúzták a győzelmet
Gakpo és De Jong ünneplik a hollandok első gólját – Fotó: Serhat Cagdas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az A csoport második meccsén Hollandia alaposan megszenvedett ugyan a nagyon szervezetten játszó Szenegállal, de végül a hajrában De Jong és Gakpo villanása, Klaassen utolsó utáni pillanatban lőtt gólja és az újonc kapus Noppert védései megpecsételték a szenegáliak sorsát. Így a holland csapat megtartotta, sőt, újabb győzelemmel növelte a tavaly nyár óta tartó veretlenségét, és komoly lépést tett a csoportelsőség felé, Szenegálnak pedig valószínűleg Ecuador ellen kell majd ki-ki meccset játszania a második helyért.

Előzetesen egyértelműen ez tűnt az első igazán izgalmas meccsnek az idei vb-n, még úgy is, hogy a tavalyi Eb-kiesés óta veretlen Hollandia még nagyobb esélyessé avanzsált azzal, hogy a szenegáli csapatból kiesett a legnagyobb sztár, a Bayern Münchenben futballozó Sadio Mané. Az első percekben jóval kiegyenlítettebbnek tűnt a játék, mint az előző két meccsen, rögtön voltak helyzetek is, köztük egy olyannal is, ahol De Jong remek labdát kapott, de addig cselezgetett, hogy lőni már nem maradt ideje. Az első kapura tartó lövést így Szenegál hozta össze, de ez sem volt veszélyes, Sabaly kísérletét simán fogta meg a hollandok újonc kapusa, Noppert.

A második félidőben sem változott sokat a helyzet, az első izgalmasabb helyzetre nyolc percet kellett várni, egy remekül beívelt szöglet után szokás szerint Van Dijk ugrott fel fejelni, de jóval a kapu fölé ment a labda. Kicsivel később aztán Szenegál indult meg, és ismét Sabaly lőhetett távolabbról, de ez sem volt veszélyes. A 62. percben aztán a hollandokhoz beállt a vb előtt sérüléssel bajlódó Memphis Depay, a csapat legnagyobb fegyvere támadásban, utána viszont mégis Szenegál jutott el a meccs második kapura tartó lövéséig, Dia próbálkozását hárította Noppert.

Nem sokkal később aztán Kouyatét hordágyon kellett levinni, miután De Jong röptében elég szerencsétlen helyen találta el őt, de Szenegált láthatóan nem zavarta, hogy nem tudtak a helyére behozni egy másik játékost, Idrissa Gueye egy remek lekészített labdát bombázott a kapura, így megint Noppertnek kellett védenie. A második félidőben egyértelműen a szenegáliak voltak nyeregben, a 84. percben viszont a hollandok örülhettek, miután De Jong káprázatos beívelésére remekül érkezett Gakpo, és a rossz ütemben érkező Mendy mellett fejelt a kapuba.

Rögtön utána majdnem egyenlített is Szenegál, megint Noppertnek kellett megvillannia, Pape Gueye bal sarokba tartó lövésére ért le a hollandok kapusa, így maradt az 1-0. Szenegál a hajrát nagyon megnyomta, és a nyolcperces hosszabbítás miatt volt is idejük próbálkozni, de a hollandok okosan húzták az időt, pár szabálytalanság is segítette őket. Amikor pedig már Noppert csak azért rúgta előre a labdát, hogy a játékvezető lefújja a meccset, Depay még utoljára megindult, és bár az ő lövése még kipattant Mendyről, a túloldalon érkező Klaassen bevágta a kipattanót (ezt itt lehet megnézni), és bár a meccset a középkezdés után sem fújták le egyből, maradt a 2-0.

Szenegál-Hollandia 0-2

  • Gólszerzők: Gakpo 84., Klaassen 90+9.
  • Sárga lapok: De Ligt, illetve Gueye, Mendy
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!