A fél világ csalást kiáltott, de jogosan vették el a Katarnak lőtt gólt a vb-nyitómeccsen

Legfontosabb

2022. november 21. – 13:37

A fél világ csalást kiáltott, de jogosan vették el a Katarnak lőtt gólt a vb-nyitómeccsen
Daniele Orsato játékvezető a Katar Ecuador elleni nyitómérkőzésen november 20-án – Fotó: Maurice of Stone / ANP / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A futball-vb legelső meccsén három percet kellett várni az első vitatott szituációra. Hogy mi történt pontosan, és mi vezetett a végső döntéshez, arról egy korábbi FIFA-bíróval beszélgettünk.

A vasárnap kezdődött világbajnokságon félautomata lestechnikát alkalmaznak, 12 kamerával figyelik az összes helyzetet, a játékosok 29 referenciapontját rögzítik, ennek alapján törekednek az igazságos ítéletekre minden helyzetben.

A nyitómeccs harmadik percében aztán máris kialakult egy olyan szituáció, ami után hosszas huzavona után érvénytelenítették Ecuador elsőre szabályosnak látszó gólját a házigazda Katar ellen. Több sem kellett, a közösségi médiában már megjelentek a 2002 és Korea kommentek, utalva arra, hogy kétes ítéletekkel megint nyomják a rendezőt a bírók. Katar viszont végül tükörsima vereséget szenvedett, és jelentős javulás kell már ahhoz is, hogy gólt rúgjanak a másik két hátralévő csoportmeccsükön. Ez, a harmadik percben kialakult helyzet végül nem befolyásolta az eredményt, mégis érdemes elidőzni egy kicsit, és rekonstruálni a történteket. Egy névtelenséget kérő korábbi FIFA-bíróval tettük meg ezt.

A visszajátszásokból az derült ki, hogy a kapus mellett még négyen vannak a labda körül a tizenhatoson belül. A kapus nem tudja megszerezni a labdát, ami továbbpattan, az ecuadori Félix Torres középre húzza, Enner Valencia pedig a kapuba bólint. Az látható, hogy a kapus ennél az esetnél nem az utolsó ember, de nem is ez a lényeg.

Az animációs képek minden kétséget kizáróan megmutatták, hogy les volt. Lehetett vagy 30 centis, vagyis nemcsak hajszállal lógott be Michael Estrada, vagyis jelentős előnyt szerzett.

Azt a felvételt, a perdöntő bizonyítékot viszont a nézők sem a tévében, sem a helyszínen nem láthatták, hogy a kimozduló kapusról perdült-e fel a labda, amit utána megjátszott az ecuadori játékos. Ha a kapus érintette utoljára, akkor az ellenféltől kapott labdának minősülhet. A VAR-szobában 42 kamera felvételei alapján dolgoznak az asszisztensek, lehetséges, hogy ők láttak egy olyan kristálytiszta felvételt, ami alapján megállapítható volt, hogy a csatárról került tovább a labda, és akkor az ítélet mindenképpen helyes. Mivel ez az eset rögtön az első meccsen történt, nyilván pontosan látták, hogy a kapus a csatár, Estrada fejére ütötte/tolta a labdát, hiszen nem célszerű mindjárt az első meccs után vitákat gerjeszteni.

A megnyugtató felvételt azonban nem adták közre, ez adott lehetőséget aztán a vádaskodásra és találgatásokra.

A leshelyzetet bemutató animáció – Fotó: Twitter / ESPN FC
A leshelyzetet bemutató animáció – Fotó: Twitter / ESPN FC

Kicsit hasonló a helyzet, mint a legutóbbi Bajnokok Ligája-döntőn, ahol Karim Benzema gólját nem adták meg a Liverpool ellen. Ott ugyancsak nem elemezték és mutatták be alaposan azt a játékhelyzetet, ami megmutatta, mikor keletkezett új játékhelyzet.

Azt már tudtuk előzetesen is, hogy a félautomata lesrendszer önmagában nem elég, kellenek a videóbírók, az emberi szem felkészültsége is, és még az sem ártana, ha a minden kétséget kizáró felvételeket is megmutatnák, hiszen még jó sok hasonló eset várható a december 18-i döntőig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!