Ecuador bármiféle erőfeszítés nélkül verte meg Katart az idei vb nyitómeccsén

2022. november 20. – 19:08

Ecuador bármiféle erőfeszítés nélkül verte meg Katart az idei vb nyitómeccsén
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon sima győzelemmel végződött a 2022-es katari futball-világbajnokság nyitómeccse – azt, illetve a nyitóünnepség eseményeit itt pörgetheti vissza –, ahol Ecuador tulajdonképpen erőfeszítés nélkül verte meg 2-0-ra a házigazda Katart. A két csapat láthatóan nem volt egy szinten, a házigazda arab csapatnak kaput eltaláló lövése sem volt, így ők lettek az első csapat a vb-k történelmében, amely házigazdaként vereséggel kezdte a tornát.

Elég kaotikusan kezdődött a meccs, fegyelmezett labdakihozatalok helyett egyik térfélről a másikra pattogott a labda, és hamar elkezdték aprítani egymást a játékosok. A harmadik percben úgy tűnt, hogy ebből Ecuador jött ki jobban, Al-Sib kapus egy felívelt labdára érkezett ki, de nem sikerült jól elütnie, Torres kapáslövése pedig pont jó lett a középen érkező Enner Valenciának, aki simán fejelt a kapuba. Nem sokáig örülhettek viszont az ecuadoriak, mert a VAR les miatt érvénytelenítette a találatot, a most bemutatkozó lesrendszer új animációja pedig bizonyította is ezt, még ha először nem is volt egyértelmű a helyzet.

A pályán így is Ecuador került egyre látványosabb fölénybe, a házigazdák támadást sem nagyon tudtak vezetni. A nyomást a 16. percben váltotta gólra Ecuador – Al-Sib kapus kaszálta el a tizenhatoson belül a remekül kiugratott Enner Valenciát, amiért megérdemelten kapott sárgát, az ecuadori támadó pedig az így megítélt tizenegyest nagyon higgadtan értékesítette. Néhány perccel később aztán megint Ecuador került nagy helyzetbe, Estupiñán ért utol az alapvonal közelében egy labdát, és középre is tudta tenni, de az érkező Estrada nem tudott kapura fejelni, miközben izomból beleszállt a katari kapusba.

A játék többnyire abból állt, hogy az ecuadori hátvédek passzolgattak, aztán néha felívelték a labdát, ami láthatóan működött, mert a katariak nem tudták megfelelően lekövetni a hosszú labdákat és a beíveléseket sem. A 31. percben így kaptak még egy gólt is: egy bedobás után azonnal elvesztették a labdát a középpályán, Enner Valencia pedig a kontra végén fejelt gyönyörű gólt. Valenciát a gólja után nem sokkal felrúgták, és amúgy korábban is többször szabálytalankodtak ellene, ami mondjuk nem is volt meglepő, láthatóan ő vitte a hátán a csapatot. Katar az első félidő hosszabbításának legvégén egy szép akciót még vezetett, de a beívelt labdába nem tudott jól belefejelni az érkező Almoez Ali, így maradt a 2-0.

A második félidőben Katar ugyanolyan ötlettelenül játszott, a vezetés birtokában viszont Ecuador is behúzta a kéziféket. A dél-amerikai csapat az 55. percben került ismét veszélyes helyzetbe, de Ibarra lövését védeni tudta a katari kapus. Pár perccel később a katari Pedro Miguel szépíthetett volna, de pontatlan volt a fejese, nem találta el a kaput. Egy durván húszperces üresjárat után a katari Afif próbálkozott meg egy lövéssel, de jócskán a kapu fölé ment a labda, a túloldalon pedig egy amúgy is sikertelen támadás után intette be a lest a partjelző.

A 86. percben aztán megint volt egy veszélyes helyzete Katarnak, a csereként beállt Muntari szólózott egyet, de a lövése a kapu tetején kötött ki. A meccs végén pár támadással még megpróbálkozott Ecuador, a hajrában egy szögletük is volt, de nem lett belőle semmi, Katarnak pedig a legvégén volt még egy szöglete, de simán tisztáztak, így maradt a 2-0. Ezzel Katar lett az első olyan házigazda a világbajnokságok történelmében, amely kikapott az első meccsén, Ecuador pedig úgy is simán győzött, hogy a második félidőben gyakorlatilag semmit nem csinált. A meccs legjobb játékosa a duplázó Enner Valencia lett.

Katar–Ecuador 0-2

  • Gólszerzők: Enner Valencia 16. (büntető), 31.
  • Sárga lapok: Al-Sib, Budiaf, Afif, Ali, illetve Caicedo, Méndez
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!