A félautomata-lesrendszer: ha egy pixellel előbb van a csatár, már nincs gól a vb-n

2022. november 19. – 10:03

A félautomata-lesrendszer: ha egy pixellel előbb van a csatár, már nincs gól a vb-n
Ilyen képeket mostantól a helyi stadionban is láthatnak a nézők, így mutatják meg a lest a vb-n – Fotó: FIFA

Másolás

Vágólapra másolva

„A videóbíró, a VAR alkalmazása már eddig is nagyon pozitív hatással volt a futballra, és azt látjuk, hogy a súlyos hibák száma máris drámai mértékben csökkent. Arra számítunk, hogy a félig automatizált lestechnológia még egy lépéssel tovább visz bennünket.

Tisztában vagyunk vele, hogy néha túl sokáig tart a lehetséges les ellenőrzésének folyamata, különösen akkor, ha a lesről centiméterek döntenek. Most gyorsítunk ezen a folyamaton. Tudom, hogy valaki robotlesnek nevezte a technológiát, de ez nem az.

Ahogy eddig is, ezen túl is a játékvezető és az asszisztensek felelősek az összes döntésért, ami a pályán történik”

– Pierluigi Collina, a FIFA játékvezető bizottságának a vezetője osztotta meg így a gondolatait, amikor az új, a vb-n már teljes fegyverzetében használt újításokról, a SAOT-ról kérdezték. A mozaikszó természetesen az angolból ered, de a vb hetei alatt az egyszerűség kedvéért nyilván félautomata lesnek is fogjuk nevezni, ha szükség lesz rá.

Ez a technológia a bíráskodást nem forradalmasítja, igazából már csak egy finomhangolatást látunk, hiszen részben már eddig is használták a Bajnokok Ligája csoportkörében, ám most az a különbség, hogy a stadion tetőszerkezetéről 12 kamera készít képeket – eddig maximum tízet telepítettek –, és a labdában is lesz egy csip, ami az elrúgás pillanatát századmásodpercre pontosan meg tudja majd jelölni. Eddig sokszor zavart okozott, hogy az elrúgás pillanata, és a lesvonalak behúzása között eltelhetett akár egy tizedmásodperc is, ami már nem ugyanazt a játékhelyzetet analizálta az olykor nagy sebességgel mozgásban lévő futballisták miatt. A FIFA most ezeket az eseteket fogja grafikailag hatásos képekkel megmutatni. A klub-vb-n és az Ázsia Kupán is már használták, és jó tapasztalatokat gyűjtöttek.

Csip a labdában – Fotó: adidas.com
Csip a labdában – Fotó: adidas.com

Extra változásra persze nem kell készülni az elmúlt években megszokottakhoz képest. Ha lesz egy indítás, az asszisztens most is engedi majd, hogy a támadás végigfusson, és csak a végén jelzi, ha olyat látott, amit szabálytalannak ítélt meg. De amíg eddig olykor 40 másodperc vagy egy teljes perc is eltelt, amíg el tudták eldönteni, hogy megadható-e egy gól vagy sem, most a lelátók (és kanapék) népe sokkal kevesebb ideig, remélhetőleg csak 20-30 másodpercig lesz bizonytalanságban. Most nem az akkora lesekről beszélünk, mint mikor Schön Szabolcs a portugálok ellen a kapuba talált a tavalyi Európa-bajnokságon a Puskás Arénában, hanem a nagyon kicentizett helyzetekről.

Fontos újítás lesz a katari vb-n az is, hogy ezeket a kielemzett helyzetetek a stadion kivetítőjén is bemutatják majd. Az előző vb-n, Oroszországban ez még úgy nézett ki, hogy nemcsak kínosan sokáig állt a játék, hanem csak a döntés tényét közölték, a perdöntő bizonyítékot még nem tudták megosztani az összegyűlt szurkolókkal, akik most már azt láthatják majd, mint amit a tévék előtt ülők.

Ha esetleg régen nézett focit, és bekapcsolna a fejében az automatizmus, hogy az egyvonal nem les, lényegében ezt már teljes egészében el is felejthetjük. Már nincs egyvonal, már egy pixellel is elég, ha a támadó valamelyik testrésze előrébb van, mint a védőé, kristálytiszta leshelyzetet fogunk látni. Profán leegyszerűsítés, de a rendszer pontosságát megfelelően szimbolizálja, ha egy csatáron 43-as cipő van, előfordulhat, hogy extrém helyzetben a 42,5-essel jobban járt volna, annyira milliméter pontossággal határozzák meg a helyzeteket. Ha a látszólag a saját térfeléről induló játékos valamelyik testrésze egy nagyon picivel átlóg az ellenfél térfelére, a gól ugyancsak érvénytelen adott esetben. Azzal, hogy visszalép az ellenfél térfeléről az egyik lábával egy kiugratásra váró csatár, a leshelyzet nem szűnik meg, teljesen vissza kell lépni. A felezővonal mostantól egy falként értelmezhető.

Mitől lesz ennyire pontos a rendszer?

A pályán lévő játékosokról ugyanis 29 referencia pont alapján másodperceként 50 felvétel készül, így tökéletesen beazonosítható minden helyzet. Ahogy a labda helyzete is. A FIFA egy oktatóvideót is közreadott, amin jól látható, melyik testrészek kerülnek fókuszba, és azt is, hogy a labdát is egy csippel látták el.

A 29 referenciapont, amit figyelnek a kamerák – Fotó: FIFA
A 29 referenciapont, amit figyelnek a kamerák – Fotó: FIFA

A játékvezetőkre ettől még szükség lesz, mert a tétlen lesek megítélése rájuk tartozik, illetve hát a segítőikre, akik sokszor visszanézhetnek egy-egy vitatott helyzetet a videószobában nyugodt körülmények között, amíg ki nem rendelik a pálya melletti monitorhoz a kollégájukat. Vagyis a leshelyzetet, ha tévedhetetlenül meg is lehet ítélni, a viták nem szűnnek meg egy csapásra. Azt ugyanis a játékvezetők döntik el, hogy a tétlen lesen álló játékos zavarta-e annyira a kilátásban a kapust a védéskor, hogy annak meg kellett osztania a figyelmét, és ezért nem tudott időben elvetődni, így nem szabad gólt ítélni.

A helyszínen lévő csapatokat egyébként folyamatosan tájékoztatja a FIFA aktuális bizottsága, de nemcsak erről a technológiáról, hanem a játékvezetői felfogásról is, a könyökhasználatról, hogy hogyan kell a test mellé szorítania a védőnek a kezét a tizenhatoson belül.

Mivel rengeteg kamera lesz a stadionokban, számtalan vitatémát szolgáltató esetre készülhetünk. Órákat lehetett volna beszélni arról, miért nem adták meg az idei párizsi BL-döntőben Benzema gólját, a videóbíróknak azonban sokkal kevesebb idejük lesz mérlegelni egy-egy szituációt. A vb vasárnap kezdődik a Katar–Ecuador (17.00) találkozóval.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!