Több tízmillió forinttal húzták le csalók a Magyar Vízilabda Szövetséget

2022. október 26. – 06:53

Másolás

Vágólapra másolva

A XIII. kerületi rendőrkapitányság a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) feljelentése alapján csalás megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást – írja a 444.

A jórészt közpénzből működő MVLSZ a feljelentésről nem tájékoztatta a nyilvánosságot, a rendőrség erősítette meg, hogy valóban bűncselekmény történt. Az ügy hátterében az augusztusi vízilabda-Európa-bajnokság szállásköltségének részbeni eltűnése állhat. A gyanú szerint nyáron valakik több tízmillió forintra húzták le a szövetséget.

Ahogy arról korábban írtunk, amikor a magyar női vízilabda-válogatott megérkezett a horvátországi Európa-bajnokság helyszínére Splitbe, azzal szembesültek, hogy nincs kifizetve a szálloda, az eseményt szervező európai szövetség (LEN) pedig azonnali intézkedést kért, és még azt is kilátásba helyezték, hogy ha egy nap alatt nem rendezik a számlát, a magyar csapat nem állhat rajthoz. Állítólag kétszer 60 ezer eurós tételt nem kapott meg időben a szervezőbizottság. Mindez természetesen eljutott a sportállamtitkárság szintjére is.

Augusztus 25-én nyilvános elnökségi határozat született arról, hogy még egyszer átutalják a szállodaköltség 70 százalékát. Hogy miért nem érkezett meg időben az eredeti utalás, és miért lett elegendő másodszorra 70 százalék, és hogy hogyan köthetett ki egy hongkongi számlán az eredeti utalás, arról belső vizsgálat van folyamatban. Vári Attilától, a szövetség elnökétől írásban tudakoltuk, hogy áll ez a vizsgálat, ám erre érdemi választ nem küldött. Az Európa-bajnokságra foglalt szállás ügyében azt közölte, hogy mindkét válogatott „szállása biztosított volt, a fizetési kötelezettségeinek az MVLSZ időben eleget tett”.

Vári Attila, az MVLSZ elnöke 2021. február 20-án, Szegeden – Fotó: Rosta Tibor / MTI
Vári Attila, az MVLSZ elnöke 2021. február 20-án, Szegeden – Fotó: Rosta Tibor / MTI

A 444 az ügy egyes részleteivel tisztában lévő források alapján nagy vonalakban rekonstruálta, hogy mi történhetett pontosan. Legalábbis a vízilabdaszövetség operatív vezetése ezt a történetet tárta az elnökség elé:

Eszerint ismeretlen tettesek valahogy bejutottak az MVLSZ levelezőrendeszerébe, majd az ügymenetet és a kommunikációs mintázatot kiismerve egy autentikusnak tűnő utasítással eltérítettek egy pénzátutalást. Az elkövetők magukat a horvátországi Európa-bajnokság szervezőbizottsági tagjainak adták ki, és nem sokkal a torna kezdete előtt emailben közölték az MVLSZ-szel, hogy a szervezet bankszámlaszáma megváltozott, és a már kifizetett 30 százalékos előlegen felüli 120 ezer euró körüli összeget az új számlára kell utalni.

A 444 szerint a szövetség vezetésének nem volt gyanús az eset, nem hívták fel a szervezőket, és a megadott számlaszámot sem ellenőrizték, ahogy azt sem, hogy kaptak-e visszaigazolást az utalás beérkezéséről a horvát szervezőktől. A pénz a csalók által megadott – egyes információk szerint hongkongi, mások szerint malajziai – számlán landolt, majd nyoma veszett.

Az ügy mostani fázisában még nem lehet tudni, hogy az elnökségnek előadott narratívát megerősíti-e majd a most zajló rendőrségi nyomozás.

Vári Attila, a kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok vízilabdázó Kemény Dénes 2018-as lemondása óta vezette a Magyar Vízilabda Szövetséget. Október közepén váratlanul bejelentette a lemondását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!